Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020, 11:40

Οι τρίχες του προσώπου είναι μια προσωπική προτίμηση. Αλλά όταν πρόκειται για γενειάδα, μπορεί να υπάρχουν κάποιες καλές και κακές επιπτώσεις στην υγεία. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να μετριάσετε μερικούς από τους κινδύνους διατηρώντας τις τρίχες του προσώπου καθαρές

Ένας ενημερωτικός φάκελος για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας που καταρτίστηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), των ΗΠΑ έχει διαρρεύσει στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και στα ειδησεογραφικά δελτία, λέγοντας ότι οι αρχές συμβουλεύουν στους ανθρώπους να ξυρίσουν γένια και μουστάκια για να αποφύγουν τον νέο κοροναϊό. Ωστόσο το σχετικό infographic του CDC, το οποίο καλύπτει ένα εκπληκτικό αριθμό επιλογών για τις τρίχες του προσώπου, δεν παράχθηκε για τον COVID-19.

Αν κάποιος εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα και χρειαστεί να τοποθετηθεί ένας αναπνευστήρας στο νοσοκομείο, τότε τα γένια του προσώπου μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, εξ ου και το infographic. Οι εικόνες αυτές δεν αφορούν τη μετάδοση των ιών. 

Δεδομένου ότι οι ιοί της αναπνευστικής οδού συνήθως μεταδίδονται με στενές επαφές, οι τρέχουσες συμβουλές είναι ως επί το πλείστον τυποποιημένες για όλες τις μορφές της  γρίπης και του κρυολογήματος: αποφύγετε τους άρρωστους, μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι, αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια ή τη μύτη, ο βήχας και το φτέρνισμα, ιδανικά με έναν ιστό.

Από την άλλη μεριά, στο website της American Lung Associatiοn αναφέρεται: «Οι τρίχες που αναπτύσσονται στα ρουθούνια σχεδιάστηκαν από τη φύση για να προστατεύουν τους πνεύμονες από την εισβολή των αερομεταφερόμενων βακτηρίων και σωματιδίων. Εάν έχουμε επιπλέον τρίχες ως γενειάδα για να φιλτράρουμε αυτό που αναπνέουμε, προσθέτει σε αυτή την προστατευτική φύση. Μπορεί να είναι ένας καλός λόγος για να έχετε την γενειάδα γιατί χρησιμεύει ως ένα άλλο εμπόδιο για την προστασία των αεραγωγών και των πνευμόνων. Ωστόσο, όποια και αν είναι η παγίδα της γενειάδας, είτε πρόκειται για βακτήρια είτε για αλλεργιογόνα, δεν θέλετε να παραμείνουν εκεί. Η γενειάδα μπορεί να χρησιμεύσει ως φίλτρο, αλλά όπως και ένα φίλτρο φούρνου, αν δεν την αλλάζετε τακτικά (την καθαρίζετε σε αυτή την περίπτωση), οδηγεί σε πρόβλημα. Η μετάδοση των βακτηρίων από την γενειάδα στο σώμα είναι πιθανότερη όσο παραμένει στο γένι. Για να επωφεληθείτε πραγματικά από τα οφέλη για την υγεία μιας γενειάδας, πρέπει να ασκείτε σωστή υγιεινή και να καθαρίζετε τακτικά τη γενειάδα».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020, 11:43

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΖήτησε άρση του όρου να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα ο Μαρινάκης
Επόμενο άρθροΡονάλντο: «Θα προχωρήσουμε»