Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Βέβαια, ο εορτασμός αυτής της ημέρας έχει παρεξηγηθεί, καθώς έχει εμπορευματοποιηθεί κατά πολύ, με αποτέλεσμα οι άνδρες σε πολλές περιπτώσεις να εκφράζουν την αγάπη τους στις γυναίκες αυτή την ημέρα, παρομοιάζοντας την 8η Μαρτίου με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

Γιατί γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σαν σήμερα στις 8 Μαρτίου, το 1857 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στην Ελλάδα, η πρώτη απεργία εργατριών έγινε στις 13 Απριλίου, το 1892, στον Πειραιά, στο εργοστάσιο υφαντουργίας «Ρετσίνα», γιατί το εργοστάσιο αποφάσισε να μειώσει τους μισθούς των γυναικών από ογδόντα, σε εξήντα λεπτά.

Στις 19 Αυγούστου 1910 διοργανώθηκε Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών. Η Γερμανίδα Σοσιαλίστρια Λουίζε Τσίτς πρότεινε την καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας και υποστηρίχθηκε από την Κλάρα Τσέτκιν, υποστηριζόμενη από την Κέιτ Ντούκε χωρίς όμως να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Από δεκαεπτά χώρες, εκατό γυναίκες αντιπρόσωποι συμφώνησαν στην ιδέα της καθιέρωσης ίσων δικαιωμάτων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του εκλέγει για τον γυναικείο πληθυσμό.

Την επόμενη χρονιά, το 1911, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από ένα εκατομμυρίων ανθρώπων σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία και Ελβετία.

Σύγκρουση αστυνομίας και πολιτών το 2007 στην Τεχεράνη

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πυροδότησε βία στην Τεχεράνη, στο Ιράν στις 4 Μαρτίου του 2007, όταν η αστυνομία χτύπησε εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες που σχεδίαζαν συλλαλητήριο. Η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες γυναίκες και τις αποφυλάκισε μετά από αρκετές ημέρες απομόνωσης και ανάκρισης.

Βίντεο από τον Οργανισμό UN Women και το Netflix για την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο οργανισμός UN Women και το Netflix ενώνουν τις δυνάμεις τους για να γιορτάσουν τις ιστορίες που ενέπνευσαν τις γυναίκες που μας χαρίζουν έμπνευση.

Δείτε παρακάτω το βίντεο:

Προηγούμενο άρθροΒουλγαρία: Επιβεβαιώθηκαν τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού
Επόμενο άρθροΤο My Style Rocks έχει βγάλει τελικά, σέξι κορίτσια