Ο αριθμός των θανάτων, που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό, ξεπέρασε παγκοσμίως τους 6.000, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν παγκοσμίως τις 162.600. Η Κίνα παραμένει η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών (3.199), όμως στην Ευρώπη καταγράφεται ραγδαία εξάπλωση του ιού, με 1.907 θανάτους. Την ίδια ώρα, πολλές χώρες παγκοσμίως αυστηροποιούν τα μέτρα περιορισμού της  εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ συγκλονίζουν οι πρωτοβουλίες των πολιτών που βγήκαν στα μπαλκόνια και χειροκρότησαν τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία.

Γαλλία

Η Γαλλία πέρασε στο τρίτο επίπεδο συναγερμού, κλείνοντας πέρα από τα σχολεία και τουριστικά αξιοθέατα, από σήμερα και τα εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κινηματογράφους, θέατρα, χώρους άθλησης και συνάθροισης όπως και τις εκκλησίες. Μετά την χθεσινή απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων σε όλη την Γαλλία, οι περιφέρειες Κάτω Ρήνου, Μποφόρ και Βρετάνης ανακοίνωσαν σήμερα την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων. Επιπλέον μειώνονται κατά 20% τα δρομολόγια των τραίνων, καθώς αρκετοί γονείς δεν θα μετακινηθούν.

Τα κρούσματα φτάνουν σήμερα τα 4481 και οι θάνατοι τους 91 κατατάσσοντας την χώρα στην 4η θέση στην Ευρώπη. Εξαιτίας του πανικού άδειασαν χθες τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε αντισηπτικά, χαρτιά υγείας και τροφές μακράς διάρκειας, ενώ υψηλή ζήτηση, αυξημένη κατά 70%, παρουσίασε η αγορά, ηλεκτρονικών υπολογιστών. Απτόητοι στις παλιές συνήθειες εμφανίστηκαν πάντως σήμερα οι κάτοικοι του Παρισιού και της Μασσαλίας, που βγήκαν για ψώνια και απολαύσουν τον καφέ τους.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι υγειονομικοί έλεγχοι σε 17 συνοριακές διαβάσεις στα γαλλογερμανικά σύνορα, όπου στην περιοχή του Σααρ εντοπίστηκε ένα ύποπτο κρούσμα.
Το υγειονομικό σύστημα προετοιμάζει παράλληλα στην βάση του «γαλλικού λευκού σχεδίου» 3000 πρόσθετες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, και εφόσον απαιτηθεί θα επιστρατευτούν 50.000 γενικοί γιατροί, συνταξιούχοι γιατροί και φοιτητές ιατρικής.

Το οξύμωρο ωστόσο είναι ότι παρά τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της κίνησης, η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα και παρά τις επικρίσεις και ενστάσεις, με συγκεκριμένη διαδικασία απολύμανσης και τήρησης αποστάσεων των ψηφοφόρων, στην διεξαγωγή του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών, όπου κλήθηκαν 47 εκ. Γάλλοι να εκλέξουν τους δημάρχους σε 34.967 δήμους.

Σύμφωνα εκτιμήσεις της τελευταίας ώρας φαίνεται ότι η αποχή έχει αγγίξει ακόμη και το 70%, αυξημένο κατά 10% σε σχέση με τις εκλογές του 2014 εξαιτίας του φόβου εξάπλωσης του κορονοιού. Δεν ήταν πάντως λίγοι και οι δικαστικοί εκπρόσωποι που εγκατέλειψαν εξαιτίας του φόβου τους, τα εκλογικά κέντρα: 441 στην Ιταλία και 288 στην Ισπανία, τις δύο πλέον πληγείσες χώρες της ηπείρου.

Ιταλία

Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία είναι πλέον 24.747. Οι νεκροί έφτασαν τους 1.809 ενώ ιάθηκαν 2.335.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, χθες τα κρούσματα ήταν 21.157, απεβίωσαν 1.441 ασθενείς και 1996 ήταν οι ιαθέντες.

Μέσα σε μια ημέρα διαγνώσθηκαν 3.590 νέοι θετικοί στον ιό και έχασαν την ζωή τους 368 άνθρωποι.

Στην Λομβαρδία συνολικά υπάρχουν 13.272 κρούσματα και 1.218 νεκροί.
Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια μολύνθηκαν 3.093 άνθρωποι και οι νεκροί, συνολικά, είναι 284
Στο δε Βένετο σημειώθηκαν 2.172 μεταδόσεις και υπάρχουν 63 νεκροί.

Αυτή την ώρα, οι Ιταλοί πρόκειται να βγουν στα παράθυρα και στα μπαλκόνια τους κρατώντας ένα φωτεινό αντικείμενο, «για να λάμψει η χώρα, μέσω δορυφόρου», όπως ζήτησαν οι διοργανωτές της κινητοποίησης, από το διαδίκτυο .

Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει την πρόθεσή της να υπερασπισθεί τα γερμανικά φαρμακευτικά εργαστήρια που εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορονοϊού μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και σύμφωνα με τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να βάλει χέρι σε γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή για την διακοπή λειτουργίας όλων των σχολείων, μπαρ, εστιατορίων, οίκων ανοχής και coffee shop σε μία προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19.

«Από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 6 Απριλίου…τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα κλείσουν για όλους εκτός των παιδιών οι γονείς των οποίων έχουν ειδικής σημασίας θέσεις απασχόλησης», ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Αριε Σλομπ.

«Ολα τα εστιατόρια και τα μπαρ κλείνουν από τις 18.00 απόψε, καθώς και τα γυμναστήρια, κέντρα σάουνας, οίκοι ανοχής και coffee shop», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας Μπρούνο Μπρούινς κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Αυστρία

Νέα αύξηση, κατά 205, μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο, παρουσίασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Αυστρία, των οποίων το σύνολο ανερχόταν σήμερα το απόγευμα (στις 16.00 ώρα Ελλάδας) σε 860, έναντι των 655 χθες (504 προχθές, Παρασκευή), ενώ, έως τώρα έχουν γίνει 8.167 εξετάσεις, ένας 67χρονος άνθρωπος έχει χάσει την ζωή του και έξι έχουν θεραπευτεί.

Τα περισσότερα κρούσματα, 254, υπάρχουν στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου που συνορεύει με την Ιταλία και στο οποίο ο τοπικός κυβερνήτης επέβαλε σήμερα μέτρα μερικής απαγόρευσης εξόδου.

Ακολουθούν τα ομόσπονδα κρατίδια : ‘Ανω Αυστρία με 159 κρούσματα, Βιέννη (122), Κάτω Αυστρία (111), Στυρία (111), Σάλτσμπουργκ (39), Φόραλμπεργκ (48), Μπούργκενλαντ (10) και Καρινθία (6).

Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι η Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής, σε επείγουσα διαδικασία, ψήφισε ομόφωνα του σχετικούς νόμους της κυβέρνησης συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων, για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίοι επικυρώνονται απόψε από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση και ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχαν παρουσιάσει τα νέα επικαιροποιημένα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα οποία πρόκειται να ισχύσουν από αύριο Δευτέρα.

Τα επιπλέον μέτρα, προβλέπουν την πλήρη απαγόρευση συναθροίσεων, το άμεσο κλείσιμο γηπέδων, αθλοπαιδιών και γυμναστηρίων, όπως επίσης την πλήρη διακοπή, από μεθαύριο, Τρίτη, της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, που αρχικά θα επιτρεπόταν να παραμένουν ανοικτά μέχρι τις 15.00 τοπική ώρα.

Επιπλέον, απαγορεύεται η είσοδος στην χώρα σε ανθρώπους προερχόμενους από Βρετανία, Ολλανδία, Ουκρανία και Ρωσία, ενώ ανακοινώθηκε η αντίστοιχη απαγόρευση των πτήσεων από, και προς αυτές τις χώρες.

ΗΠΑ

Οι νέοι έλεγχοι για τους Αμερικανούς που επιστρέφουν από την Ευρώπη, που τέθηκαν σε ισχύ για να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, προκάλεσαν σκηνές χάους σε πολλά αεροδρόμια της χώρας, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού επιβατών που έπρεπε να ελεγχθούν.

Ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη την απαγόρευση εισόδου σε αμερικανικό έδαφος όλων όσοι διαμένουν ή μετέβησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα της ζώνης Σένγκεν. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και θα επεκταθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τοπική ώρα στη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Οι Αμερικανοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι στις ΗΠΑ μπορούν να επιστρέψουν από τη Γηραιά Ήπειρο. Όμως, δεν μπορούν να περάσουν παρά μονάχα από 13 αεροδρόμια, τα μεγαλύτερα της χώρας, όπου εφαρμόζονται υγειονομικοί έλεγχοι και κατόπιν ζητείται από αυτούς να μπουν σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Από χθες, επικρατεί χάος σε πολλά αεροδρόμια. Οι επιβάτες συνωστίζονται συχνά περιμένοντας για πολλές ώρες παρά τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών να τηρηθούν «κοινωνικές αποστάσεις».

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑναστολή στα εθνικά πρωταθλήματα λόγω κορωνοϊού
Επόμενο άρθροΑναβλήθηκε η κλήρωση του Τζόκερ