Πάνω από 700.000 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορoνοϊού παγκοσμίως, καθώς ο ιός εξαπλώνεται ταχύτατα. Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 33.509. Στη χώρα μας υπάρχει βραδύτερος ρυθμός αύξησης της πανδημίας, σε σχέση με Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 95 νέα κρούσματα, συνολικά έφτασαν τα 1.156. Έχουν καταγραφεί 6 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 38. Εξήντα εννέα  ασθενείς νοσηλεύονται δια-σωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις απευθείας από την ΕΡΤ1

Μια 76χρονη στη Λέσβο είναι το 39ο θύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα. Η γυναίκα είχε εισαχθεί για νοσηλεία με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και διαγνώσθηκε με κορονοϊό το Σάββατο.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, στη χώρα μας υπάρχει βραδύτερος ρυθμός αύξησης της πανδημίας, από άλλες χώρες.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, περπατάμε σε μία λεπτή κλωστή και η όποια λάθος επιλογή, μπορεί να αποβεί ολέθρια, επιμένουμε και μένουμε σπίτι, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Η καμπύλη της επιδημίας ανεβαίνει πολύ αργά, όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει αύριο ή σε μία εβδομάδα, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μέλος της Ομάδας Διαχείρισης στο υπ. Υγείας Νίκος Σήψας. Μόλις δούμε την αποκλιμάκωση της επιδημίας θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση των μέτρων. «Τώρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και υπομονετικοί», σημείωσε.

Η πορεία εξάπλωσης της νόσου το μήνα Απρίλιο θεωρείται κομβική. Μετά το πέρας του πρώτου δεκαπενθημέρου θα αξιολογηθεί «κατά πόσο τα μέτρα έχουν αποδώσει και θα μπορούμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας για το τι θα ακολουθήσει», είπε χθες ο υπουργός Υγείας.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα η Αττική συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό και ακολουθούν κάποιες περιοχές της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Ξάνθη, όπου υπήρξαν εστίες νέων μολύνσεων και μεγαλύτερη απ’ ότι φαίνεται έκθεση του πληθυσμού στον ιό. Όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό χάρτη του ΕΟΔΥ ελάχιστες είναι πλέον οι περιοχές της χώρα όπου προς το παρόν επισήμως δεν έχει καταγράφει κάποιο κρούσμα κορονοϊού.

Παρακάτω ακολουθεί η καταγραφή των κρουσμάτων ανά Περιφερειακή ενότητα όπως ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ στις 29 Μαρτίου.

Τις πιο παραγωγικές ηλικίες φαίνεται πως «προτιμά» ο κορονοϊός

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ, οι άνθρωποι ηλικία από 40 έως 64 ετών γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47,2%, όπως και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 40 ετών σε ποσοστό 26,8%. Είναι παρήγορο ότι οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, δηλαδή οι άνθρωποι από 65 ετών και πάνω μολύνονται σε ποσοστό 23%, -ν και ιδανικά αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι κάτω από 10% έως μηδενικό. Τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών που λειτουργούν ως ιδιαίτερα μεταδοτικοί φορείς τους ιού μολύνονται σε ποσοστό μόλις 2.9%, αλλά σε αυτό θα πρέπει να λάβουνε υπόψη μας ότι τα παιδιά εξετάζονται για τον κορονοϊό πιο σπάνια από άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς κατά κανόνα περνούν ήπια τη νόσο ή με καθόλου συμπτώματα.

Πηγή ΕΡΤ, ΕΟΔΥ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε για ανακρίβειες περί κορονοϊου σε γιατρό στη Λάρισα
Επόμενο άρθροΚορωνοϊός: Στους 39 οι θάνατοι στην Ελλάδα – 95 νέα κρούσματα