Αναμενόμενη η μείωση της ρύπανσης στους κεντρικούς άξονες της πόλης του Βόλου, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γ. Σαχαρίδη και όσα δήλωσε σήμερα, στο ΡΑΔΙΟ Β.Ε.ΡΑ.

Ο κ. Σαχαρίδης επεσήμανε πως είναι σίγουρο ότι υπάρχει πρόβλημα με την αέρια ρύπανση στην πόλη του Βόλου, και πως είναι λογικό το τελευταίο διάστημα, κατά το οποίο έχει μειωθεί η κίνηση των οχημάτων, να έχουν πέσει τα επίπεδα των μικροσωματιδίων pm 2,5 σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Βέβαια, χθες 29 Μαρτίου, ο μέσος όρος των μικροσωματιδίων pm 2,5 ήταν 30 μικρογραμμάρια/m3, σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη, με το επιτρεπτό όριο να είναι 25.

Αναφορικά με τις δημοσιεύσεις για τις online μετρήσεις από συγκεκριμένη πλατφόρμα, οι οποίες έδειχναν πως η αέρια ρύπανση στον Βόλο βρισκόταν στα «ύψη» τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Σαχαρίδης ανέφερε πως τα νούμερα που δημοσιεύονται στην παραπάνω πλατφόρμα, δεν έχουν καμία σχέση με τα νούμερα της έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Να σημειωθεί, πως ο ίδιος, είναι υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του προγράμματος «Green Your Move», μέσα από το οποίο καταγράφεται εδώ και έναν χρόνο το φαινόμενο της αέριας ρύπανσης στον Βόλο.

Μάλιστα, αναφορικά με τις αξιολογήσεις της έρευνας, σχετικά με τους συσχετισμούς των  εισαγωγών στο Νοσοκομείο με τα αποτελέσματα των μετρήσεων της αέριας ρύπανσης, ο κ. Σαχαρίδης δήλωσε πως θα υπάρξει καθυστέρηση, καθώς αυτό το διάστημα, η ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, TED3D κατασκευάζει προστατευτικές ασπίδες προσώπου για τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας, ώστε να βοηθήσουν στο έργο των ανθρώπων που δίνουν καθημερινά «μάχη» με τον κορωνοϊό.

Καθημερινά, κατασκευάζονται και δίνονται από 300-500 ασπίδες προσώπου, σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη. Μέχρι στιγμής, έχουν δοθεί στο Νοσοκομείο του Βόλου, στα Νοσοκομεία της Λάρισας, στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού και στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

Από πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ζητούν ασπίδες προστασίας από την ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη.

Να σημειωθεί  ότι οι  υπηρεσίες προσφέρονται από τους συνεργαζόμενους εθελοντικά, ενώ τα έξοδα σχεδιασμού, αγοράς πρώτων υλών και παραγωγής τελικών ειδών θα καλυφθούν από ιδίους.

Προηγούμενο άρθροΓιατί ο κορωναϊός SARS-CoV-2 μπορεί να υπάρχει εδώ και χρόνια στον άνθρωπο
Επόμενο άρθροΥπ. Ανάπτυξης: Στόχος να πέσουν €6 δισ. στην αγορά από αρχές Μαϊου