Ακόμη ένα θύμα του κορονοϊού μετρά και η Ξάνθη, κάτι που μόλις επιβεβαιωθεί στις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ θα ανεβάσει τον αριθμό των θυμάτων στους 41. Το πρωί ένας 55χρονος από Καστοριά που νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, έχασε και αυτός τη μάχη για τη ζωή.  Άλλοι έξι άνθρωποι κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, πανελλαδικά ενώ επιβεβαιώθηκαν 95 νέα κρούσματα, φθάνοντας συνολικά τα 1.156. Εξήντα εννέα ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις απευθείας από την ΕΡΤ1

Ο 55χρονος άντρας από την Καστοριά είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο της Καστοριάς την περασμένη εβδομάδα και διακομίσθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου νοσηλεύονταν διασωληνωμένος. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Ο δείκτης διασποράς στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς παραμένει μεγάλος όπως και η ανησυχία που εκφράστηκε στη χθεσινή τηλε-σύσκεψη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκφράστηκαν γνώμες για τη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων στη Μεσοποταμία, με 3.000 κατοίκους και στο σύμπλεγμα χωριών στα Κορέστεια, όπου μένουν 1.000 άνθρωποι, ακόμα και στην πόλη της Καστοριάς.

 

Το δεύτερο θύμα σήμερα, ένας άνδρα 71 ετών από την Ξάνθη νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Είναι ο τέταρτος νεκρός που καταγράφεται στην περιοχή.

Στο μεταξύ σήμερα αναμένονται και τα τεστ των φοιτητών που επέστρεψαν από την Τουρκία.

Σύντομα εγκατάσταση μηχανήματος για τον έλεγχο δειγμάτων στο Νοσοκομείο Κοζάνης

Στα 11 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από κορονοϊό που νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, δύο εκ των οποίων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και εννέα στους Θαλάμους Απομόνωσης, τα περισσότερα με ήπια συμπτώματα. Τα έξι περιστατικά είναι από την Πτολεμαΐδα και τα υπόλοιπα από διάφορες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Πέντε είναι  τα  θετικά κρούσματα από κορονοϊό που νοσηλεύονται στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και εννέα τα ύποπτα κρούσματα. Εν αναμονή  βρίσκονται τα  αποτελέσματα και πιθανότατα να είναι γνωστά σήμερα, για τον 42χρονο   που μεταφέρθηκε  στην  ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης, λόγω της επεισοδιακής μεταφοράς, θέτοντας σε καραντίνα τέσσερις αστυνομικούς σε καραντίνα.

Πολύ σύντομα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα γίνει η εγκατάσταση του μηχανήματος για τον έλεγχο των δειγμάτων για τον κορονοϊό στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής των αποτελεσμάτων, που σήμερα φθάνει στις 4-5 ημέρες. Το εργαστήριο θα λειτουργήσει στο χώρο που ήταν το ΕΚΑΒ και σε πλήρη λειτουργία, που αναμένεται να είναι σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχει τη δυνατότητα ελέγχου 100 δειγμάτων την ημέρα.

Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας αποκτά η Δυτική Μακεδονία, με έδρα την Καστοριά, ενώ συστήνεται και στην έδρα της Περιφέρειας και θέση συντονιστή του ΕΟΔΥ.

Στον Εισαγγελέα Κοζάνης απευθύνθηκε, σήμερα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, Αναστάσιος Τσιλφίδης, προκειμένου να παρέμβει για να σταματήσουν οι εργασίες στο εργοτάξιο της υπό κατασκευή 5ης λιγνιτικής Μονάδας της Πτολεμαΐδας, ενώ  μηνυτήρια αναφορά έχει ετοιμάσει ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς. Στο εργοτάξιο την νέας μονάδας της ΔΕΗ εργάζονται σε καθημερινή βάση περίπου 1100 εργάτες.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε σήμερα και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα από την Κασσάνδρα Χαλκιδικής. 

Μια 76χρονη στη Λέσβο είναι το 39ο θύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα. Η γυναίκα είχε εισαχθεί για νοσηλεία με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και διαγνώσθηκε με κορονοϊό το Σάββατο. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι είναι θετικά στον κορονοϊό είναι και τα δύο δείγματα που είχαν σταλεί χθες από την κόρη και την εγγονή της 76χρονης. Ο ΕΟΔΥ κλείνει τα δύο Κέντρα Υγείας σε Πολιχνίτο και Καλλονή στα οποία εργαζόταν η κόρη της άτυχης γυναίκας για μία εβδομάδα για απολύμανση. Σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου εξετάζεται η δυνατότητα να λειτουργήσει πρόχειρο ιατρείο σε χώρο που θα παραχωρήσει ο δήμος στην Καλλονή.

Στη χώρα μας υπάρχει βραδύτερος ρυθμός αύξησης της πανδημίας, σε σχέση με Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, στη χώρα μας υπάρχει βραδύτερος ρυθμός αύξησης της πανδημίας, από άλλες χώρες.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, περπατάμε σε μία λεπτή κλωστή και η όποια λάθος επιλογή, μπορεί να αποβεί ολέθρια, επιμένουμε και μένουμε σπίτι, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η καμπύλη της επιδημίας ανεβαίνει πολύ αργά, όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει αύριο ή σε μία εβδομάδα, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, μέλος της Ομάδας Διαχείρισης στο υπ. Υγείας Νίκος Σήψας. Μόλις δούμε την αποκλιμάκωση της επιδημίας θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση των μέτρων. «Τώρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και υπομονετικοί», σημείωσε.

Η πορεία εξάπλωσης της νόσου το μήνα Απρίλιο θεωρείται κομβική. Μετά το πέρας του πρώτου δεκαπενθημέρου θα αξιολογηθεί «κατά πόσο τα μέτρα έχουν αποδώσει και θα μπορούμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας για το τι θα ακολουθήσει», είπε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα η Αττική συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό και ακολουθούν κάποιες περιοχές της χώρας όπως η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Ξάνθη, όπου υπήρξαν εστίες νέων μολύνσεων και μεγαλύτερη απ’ ότι φαίνεται έκθεση του πληθυσμού στον ιό. Όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό χάρτη του ΕΟΔΥ ελάχιστες είναι πλέον οι περιοχές της χώρα όπου προς το παρόν επισήμως δεν έχει καταγράφει κάποιο κρούσμα κορονοϊού.

Παρακάτω ακολουθεί η καταγραφή των κρουσμάτων ανά Περιφερειακή ενότητα όπως ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ στις 29 Μαρτίου.

Τις πιο παραγωγικές ηλικίες φαίνεται πως «προτιμά» ο κορονοϊός

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ, οι άνθρωποι ηλικίας από 40 έως 64 ετών γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47,2%, όπως και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 40 ετών σε ποσοστό 26,8%. Είναι παρήγορο ότι οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, δηλαδή οι άνθρωποι από 65 ετών και πάνω μολύνονται σε ποσοστό 23%, -ν και ιδανικά αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι κάτω από 10% έως μηδενικό. Τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών που λειτουργούν ως ιδιαίτερα μεταδοτικοί φορείς τους ιού μολύνονται σε ποσοστό μόλις 2.9%, αλλά σε αυτό θα πρέπει να λάβουνε υπόψη μας ότι τα παιδιά εξετάζονται για τον κορονοϊό πιο σπάνια από άλλες ηλικιακές ομάδες, καθώς κατά κανόνα περνούν ήπια τη νόσο ή με καθόλου συμπτώματα.

Πηγή ΕΡΤ, ΕΟΔΥ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Σ. Ζουζέλη, Μ. Νασιάδης, Αν. Σπυριδάκη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο“Λουκέτο” στην παραλία της Θεσσαλονίκης από σήμερα-K. Zέρβας: Μένουμε σπίτι για το καλό όλων (video)
Επόμενο άρθροΗ τελευταία ανάρτηση πριν χάσουν επίσημα τους βασιλικούς τίτλους