Νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Εάν χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω στοχευμένες πολιτικές το επόμενο διάστημα, ανέφερε χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οκονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και διαβεβαίωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιηθεί το μαξιλάρι ασφαλείας. Παράλληλα απέκλεισε μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ενώ εκτίμησε ότι η ύφεση στη χώρα μπορεί να κυμανθεί κοντά στο 3% για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν από κοινού οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, 8 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ. Για το δώρο του Πάσχα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί από την κρίση θα πρέπει να το καταβάλουν μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Όμως οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, έχουν τη δυνατότητα να το καταβάλλουν έως τις 30 Ιουνίου, ενώ θα υπάρξει και επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, στις περιπτώσεις αναστολής της σύμβασης των εργαζομένων.

Για τους επιστήμονες προβλέπεται η καταβολή 600 ευρώ εντός του Απριλίου, ως επίδομα τηλε-κατάρτισης. Εφόσον συνεχιστεί η κρίση και τον Μάιο, θα λάβουν και αυτοί το επίδομα των 800 ευρώ.

Επίσης διευρύνεται περαιτέρω ο αριθμός των Κωδικών Δραστηριότητας, που δικαιούνται οικονομική στήριξη. Συνολικά, καλύπτονται, περίπου 800.000 επιχειρήσεις, για τις οποίες προβλέπεται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και έκπτωση εάν οι υποχρεώσεις καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Καθιερώνεται ακόμη η επιστρεπτέα προκαταβολή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων να αρχίζει στις αρχές Απριλίου.

Μέτρα στήριξης προβλέπονται και για τον πρωτογενή τομέα, μέσω της διάθεσης 150 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη στήριξη αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟικοδόμοι και υδραυλικοί στις νέες ΚΑΔ
Επόμενο άρθροΗ ασπρόμαυρη φωτογραφία από την ισπανική γρίπη του 1918 και το μήνυμά της