Την ίδια στιγμή τα προγράμματα απεξάρτησης καλούνται να κερδίζουν καθημερινά το στοίχημα της προστασίας της υγείας των μελών τους, των εργαζομένων τους και γενικότερα της δημόσιας υγείας, χωρίς να μειώνουν την παροχή κατάλληλων υπηρεσιών προς όσους τις έχουν ανάγκη. Το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ με σημαντικές τροποποιήσεις στην καθημερινή του λειτουργία, διατήρηση της πρόσωπο με πρόσωπο επαφής και εκτεταμένη χρήση ψηφιακών μέσων, όπου αυτό είναι πρόσφορο, συνεχίζει να εξασφαλίζει τη θεραπευτική φροντίδα για τα μέλη του και να διατηρεί ανοικτή την πρόσβαση σε βοήθεια σε νέους εξυπηρετούμενους.

Η ΙΘΑΚΗ συνεχίζει να δείχνει το δρόμο σε όσους θέλουν να ζήσουν χωρίς εξάρτηση από ψυχοτρόπες ουσίες.

Το προφίλ των ενηλίκων που ζητούν βοήθεια
Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Έρευνας του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ για το 2019, 9 στους 10 από τους ενήλικες που απευθύνονται στο πρόγραμμα είναι άνδρες με μέση ηλικία τα 37 έτη. Το 57% δηλώνει ως κύρια ουσία για την οποία ζητά θεραπεία την ηρωίνη, το 19% την κάνναβη, το 12% τις διεγερτικές ουσίες, το 2% τις υπνωτικές/κατασταλτικές ουσίες και το 5% τη βουπρενορφίνη. O πληθυσμός αυτός εκτός από το πρόβλημα της εξάρτησης, και συνήθως ως απόρροια αυτής, έχει και άλλα σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες: Το 54% είναι άνεργοι/ες, το 82% έχει συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά, το 64% έχει καταδικαστεί τουλάχιστον μία φορά, το 28% έχει φυλακιστεί και το 45% έχει δικαστικές εκκρεμότητες. Επίσης, το 41% αναφέρει κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και το 32% αναφέρει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα με κυριότερο την κατάθλιψη. Το 41% διαμένει με τη γονεϊκή του/της οικογένεια, το 27% μόνος/η, το 25% με σημαντικούς άλλους, ενώ το 7% είναι άστεγοι/ες.

Το προφίλ των εφήβων και νεαρών ενηλίκων που ζητούν βοήθεια
Σε ό,τι αφορά τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ ΑΝΑΔΥΣΗ, η μέση ηλικία τους είναι τα 18 έτη, και οι 9 στους 10 είναι αγόρια. Έχουν ξεκινήσει τη χρήση στα 15 χρόνια, στη συντριπτική τους πλειονότητα με κάνναβη (91%). Αυτή είναι και η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία από το οι περισσότεροι από αυτούς (81%) από το πρόγραμμα. Σχεδόν οι μισοί (47%) έχουν στο ενεργητικό τους μία σύλληψη, ωστόσο μόνο το 3% έχει καταδικαστεί στο παρελθόν. Για τους εφήβους και νεαρούς ενηλίκους σημαντικές πηγές παραπομπής σε θεραπεία είναι η οικογένεια (50%), η δικαστική υπηρεσία/αστυνομία (10%) και οι ιατρικές/κοινωνικές υπηρεσίες (8%).

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ πανδημία ανατρέπει τις σχέσεις τραπεζών και επιχειρήσεων – Τι φέρνει η επόμενη ημέρα
Επόμενο άρθροΤέλος από τον Ιωνικό ο Ζάισλοφτ