Παρατηρώντας κανείς τους έξι μήνες αυτούς που βρισκόμαστε σε ολικό lockdown, για δεύτερη φορά, διερωτάται εύλογα πως γίνεται τα κρούσματα αντί να είναι σε διψήφιο αριθμό να είναι σε τετραψήφιο. Αναμενόμενη απορία, μα πάνω απ’ όλα… ανθρώπινη!

Μέτρα που δεν τηρήθηκαν ποτέ, πλατείες γεμάτες, συνωστισμός, πάρτι, πολυπληθείς  μαζώξεις και άλλα πολλά. Ιδίως τώρα που ανοίγει ο τουρισμός και καλοκαιριάζει, νομίζω είναι ανούσιο να συζητάμε για μέτρα.

Όταν δεν μπορείς να επιβάλεις την τάξη δεν γίνεται να μιλάς για τήρηση των μέτρων
Δεν είναι ότι υπερασπίζομαι τον κόσμο και τους καταστηματάρχες (που είναι πλήρως αδικημένοι ασυζητητί), είναι πολύ απλά το γεγονός πως ενώ υπάρχουν μέτρα τα οποία είναι αυστηρά και σκοπεύουν στην παύση της περαιτέρω διασποράς του ιού, πολύ απλά δεν υπάρχουν τα μέσα να επιβληθεί η τάξη. Αστυνομία, απούσα, πρόστιμα μηδαμινά, κόπωση και… απόγνωση. Αν έστω μερικές φορές φαινόταν ότι υπάρχουν οι άνθρωποι που μπορούν να επιβάλουν την τάξη και δεν είναι απόντες, τότε ίσως ναι, να σκεφτόταν ο κόσμος λίγο παραπάνω πριν βγει έξω χωρίς μήνυμα, μάσκα και με συνωστισμό. Όταν οι αποφάσεις που έχουν παρθεί ευνοούν τις λαθεμένες κινήσεις από τους πολίτες, είναι μετά προδιαγεγραμμένο και έχει ως απόληξη να γίνεται όλο αυτό που γίνεται καθημερινά.

Καμία απόσταση στις εκκλησίες την Μεγάλη Παρασκευή, χωρίς μάσκες και με κόσμο να… συρρέει
Όποιος έκανε μια βόλτα χθες έξω από εκκλησίες του Βόλου θα είδε με τα μάτια του την κατάσταση. Κάθε προαύλιος χώρος γεμάτος, μάσκες άφαντες και φυσικά μηδέν αποστάσεις. Ο κόσμος έχει κουραστεί ζώντας μισό χρόνο καραντίνας και τα κρούσματα αυξημένα αντί να πέφτουν, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει κανένας να ελέγξει την ορθή τήρηση των μέτρων.
Απορεί κανείς πως γίνεται με αυτή την λογική τα μαγαζιά να μένουν τόσο καιρό κλειστά και τον κόσμο να έχει ελάχιστο εισόδημα από τις αναστολές, ενώ πολύ απλά με αποστάσεις στα τραπέζια, συγκεκριμένους καθήμενους και τα απαραίτητα μέτρα στο προσωπικό (δηλαδή μάσκες, αντισηπτικά και απολύμανση), θα ήταν πολύ καλύτερη η κατάσταση, διότι θα αποσυμπιεζόταν η εικόνα του συνωστισμού σε πλατείες κλπ, ενώ ο κόσμος θα δούλευε κανονικά.

Περιμένοντας να ανοίξει και επίσημα ο τουρισμός σε λίγο καιρό, είμαστε όλοι σίγουροι ότι τα πράγματα μπορεί να είναι και χειρότερα, καθώς κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα τηρηθούν τα μέτρα σωστά, με τις αρχές να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Οψόμεθα!

Επιμέλεια κειμένου
Χρυσόστομος Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΕυχές Μητσοτάκη: Η ελπίδα που φέρνει το φετινό Πάσχα ας μας κρατήσει ενωμένους και αισιόδοξους
Επόμενο άρθροΜεγάλη ανταπόκριση και από τους 45-49 ετών – Ως τις 20:00 σήμερα οι εμβολιασμοί