Αύξηση τόσο στους ωφελούμενους όσο και στις φαρμακευτικές τους ανάγκες, παρατηρείται από τις εργαζόμενες του Κοινωνικού Φαρμακείου του δήμου Βόλου.

Η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του Κοινωνικού Φαρμακείου του δήμου Βόλου, Χριστίνα Μπουγάνη, αναφέρει πως οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Φαρμακείου σήμερα ανέρχονται σε 184, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι. «Δεν είναι μόνο ότι αυξήθηκαν οι εντάξεις όσων πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να εξυπηρετηθούν από το Κοινωνικό Φαρμακείο, αλλά υπάρχει και αύξηση στις φαρμακευτικές αγωγές των ήδη ενταγμένων, καθώς κάθε ένας έχει τη δική του φαρμακευτική αγωγή. Οι φαρμακευτικές ανάγκες έχουν αυξηθεί κατά πολύ, σχεδόν κατά 50-60%. Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν δέκα φαρμακευτικά σκευάσματα ο καθένας» σημειώνει η κ. Μπουγάνη. Όσον αφορά φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η ίδια υποστηρίζει πως δεν υπήρξε κάποιο αίτημα από τους πολίτες που εξυπηρετούν τις φαρμακευτικές τους ανάγκες μέσω του Κοινωνικού Φαρμακείου. «Δεν υπήρξε κάποιο αίτημα για φάρμακα για τον κορωνοϊό και δεν μπορούμε να πάρουμε φάρμακα χωρίς κάποιο αίτημα. Οι αγορές των φαρμάκων από εμάς γίνεται στοχευμένα για την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων, κυρίως στις χρόνιες παθήσεις που αντιμετωπίζουν.

Αυτοί που αιτούνται ένταξη στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Φαρμακείου είναι άνθρωποι που έχουν χάσει τις δουλειές τους ξαφνικά, με παιδιά, με δάνεια, ζευγάρια που δούλευαν στην ίδια δουλειά και έκλεισε ξαφνικά η δουλειά, μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και ηλικιωμένοι ανασφάλιστοι οι οποίοι ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, χρωστούν στην εφορία και δεν μπορούν να βγάλουν συντάξεις. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς έχουν βασικό εισόδημα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξή τους βασίζονται στους ετήσιους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα, στο Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου Βόλου φτάνουν αιτήματα και πολιτών από άλλους δήμους της Μαγνησίας χωρίς, ωστόσο, να μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω του κανονισμού λειτουργίας. «Έχουμε 200-250 αιτήματα από τους υπόλοιπους δήμους της Μαγνησίας. Δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι Βόλου. Το έχω γράψει σε έκθεση αλλά δεν υπήρξε καμία παρέμβαση για την ένταξη και δημοτών από άλλες περιοχές από το 2018, ή, τουλάχιστον δημιουργία Κοινωνικών Φαρμακείων και σε άλλους δήμους της Μαγνησίας» υπογραμμίζει η κ. Μπουγάνη.

Το σάκχαρο, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα είναι κυρίως αυτά που αντιμετωπίζουν οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Φαρμακείου στο Βόλο. Μάλιστα, δύο μικρά παιδιά πάσχουν από σάκχαρο με τις ανάγκες για ταινίες μέτρησης και ινσουλίνης να είναι αυξημένες. «Υπάρχουν μικρά παιδιά με ειδικές παθήσεις χωρίς να έχει την οικονομική δυνατότητα η οικογένειά τους και ζουν σε περιβάλλοντα που επιδεινώνουν την υγεία τους. Μάλιστα, ένα παιδάκι που εμφάνισε σάκχαρο όταν ήταν 2 ετών, χαίρεται όταν έρχεται και παίρνει τις ταινίες γιατί το νιώθει σωτήριο για το ίδιο» αναφέρει συγκινημένη η κ. Μπουγάνη, η οποία τόσο η ίδια όσο και η Ηλιάνα Κασάπαλη, υπερβάλλουν εαυτό προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Φαρμακείο.

Η συγκινητική στήριξη των πολιτών
Η συντονίστρια του Κοινωνικού Φαρμακείου δεν μπορεί να ξεχάσει τη συγκινητική προσφορά φαρμάκων από τους πολίτες που προσφέρουν φάρμακα για όσους έχουν ανάγκη. «Στηριζόμαστε τους πολίτες τους οποίους ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή τους. Μας φέρνουν φάρμακα που τους μένουν ή γιατί έχουν αλλάξει τη φαρμακευτική τους αγωγή είτε γιατί έχουν απώλεια κάποιου μέλους της οικογένειας. Κατά 80% των αναγκών του φαρμακείου καλύπτεται από τους πολίτες. Ελάχιστοι πολίτες μπαίνουν μέσα και μας ρωτούν τι φάρμακα χρειαζόμαστε καθώς δεν παίρνουμε λεφτά στα χέρια» δηλώνει η κ. Μπουγάνη ενώ τονίζει πως αυξήθηκε η δωρεά φαρμάκων από απώλειες ανθρώπων. «Συγκινητική ήταν η προσφορά μιας μάνας που προσέφερε τα φάρμακα του 29χρονου γιου της που πέθανε. Όταν μπήκα στο σπίτι της, δεν είχα τίποτα να της πω και την πήρα μια αγκαλιά. Μέσα στον πόνο της σκέφτηκε το κοινωνικό φαρμακείο. Δεν μπόρεσα να το διαχειριστώ. Ό,τι της είπα, της το είπα με τα μάτια» αναφέρει συγκινημένη η κ. Μπουγάνη.

Πριν από λίγες ημέρες, ο σύλλογος Αργοναυτών της Νέας Υόρκης με εκπρόσωπο τον Απόστολο Σκοτίδα προσέφεραν 1000 ευρώ μετρητά για την αγορά φαρμάκων.
Επίσης, οι εργαζόμενες του Κοινωνικού Φαρμακείου αναλαμβάνουν και το ρόλο του διαμεσολαβητή καθώς παραλαμβάνουν υλικά, όπως παιδικά καρότσια και πατερίτσες.
«Μια βασική μας ανάγκη θα ήταν η κάλυψη των εξειδικευμένων αναγκών τις οποίες δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας για την αγορά φαρμάκων που μπορεί να πάρει μέχρι και 3 μήνες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, έχουμε καινούριες εντάξεις και αλλαγή φαρμακευτικών αγωγών, πχ αύξηση ποσότητας και συνδυασμός φαρμάκων. Παιδιά του ΙΕΚ του δήμου Βόλου βοήθησε δωρίζοντας το αντίτιμο του μισού καφέ το μήνα. Μάζευαν χρήματα και τους έλεγα τι φάρμακα χρειαζόμαστε και μας το έφερναν. Θα ήθελα να υπήρχαν λίγοι πολίτες με σταθερή προσφορά ούτως ώστε να καλύψουν ειδικές και έκτακτες ανάγκες» σημειώνει η κοινωνική λειτουργός.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Φαρμακείου
Δυνητικοί δικαιούχοι των υπηρεσιών που παρέχει είναι άτομα που διαμένουν στο δήμο Βόλου συμπεριλαμβανομένων των νόμιμα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών, τα οποία βάσει κριτηρίων και σχετικών αποδεικτικών στοιχείων, βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια (π.χ. ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του ΤΕΒΑ) ή στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης, καθώς και οι δικαιούχοι/αιτούντες διεθνούς προστασίας.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Φαρμακείου δικαίωμα συμμετοχής έχουν:
1. Άτομα που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας (όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών)
2. Άνεργοι χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη
3. Εργαζόμενοι χωρίς δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης (λόγω οφειλών στο ασφαλιστικό τους ταμείο)
4. Εργαζόμενοι χωρίς τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης
5. Ανήλικα τέκνα
6. Εργαζόμενοι που έχουν ασφαλιστική κάλυψη αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα
7. Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή με αναπηρία 67% και άνω
8. Άστεγοι

Αιτήσεις και δικαιολογητικά
Για την υπαγωγή του πολίτη ως ωφελούμενου στο Κοινωνικό Φαρμακείο απαιτείται η προσκόμιση των εξής δικαιολογητικών:
• Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία)
• Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και άδειας παραμονής σε ισχύ
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
• Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το Δήμο ή αντίγραφο λογαριασμού Δημόσιας Επιχείρησης Κοινής Ωφέλειας ή μισθωτηρίου συμβολαίου μέσω TAXIS, από το οποίο πιστοποιείται η διεύθυνση κατοικίας
• Αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και του εκκαθαριστικού σημειώματος φυσικών προσώπων
• Αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) ή υπεύθυνη δήλωση περί μη κατοχής ακίνητης περιουσίας όλων των προστατευόμενων μελών
• Μία μικρή φωτογραφία τύπου διαβατηρίου του αιτούντος

Επιπροσθέτως ανάλογα με την κατάσταση του υποψήφιου-δυνητικού δικαιούχου:
• Αντίγραφο εξατομικευμένης έκθεσης κοινωνικής έρευνας από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία, με την οποία μπορεί να διαπιστωθεί η κοινωνική κατάσταση, οι συνθήκες και οι δυσχέρειες διαβίωσης του ατόμου ή της οικογένειας
• Βεβαίωση ανεργίας (αν πρόκειται για άνεργο)
• Πιστοποίηση αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) εφόσον πρόκειται για άτομα με Ειδικές Ανάγκες
• Εγκεκριμένη αίτηση Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Λεβέντης – Εξιτήριο μετά από 75 ημέρες νοσηλείας
Επόμενο άρθροΑγόρασε μια βάρκα από το ίντερνετ και μπήκε σε μπελάδες