Τα τελευταία 60 χρόνια, πολλές αναλυτικές έρευνες προσπάθησαν να προσδιορίσουν τις πηγές μεταλλεύματος των ασημένιων αντικειμένων στην αρχαία Ελλάδα. Η ανάλυση ισοτόπων μολύβδου έχει παίξει βασικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Ενώ οι περισσότερες μελέτες μέχρι στιγμής έχουν περιορίσει την αναζήτησή τους σε περιοχές που αναφέρονται σε ιστορικές πηγές, η μελέτη της ομάδας του καθηγητή Μάρκου Βαξεβανόπουλου υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση, προσδιορίζοντας πρώτα τις πηγές μεταλλεύματος που φέρουν ασήμι στον χώρο του Αιγαίου με βάση τα γεωλογικά χαρακτηριστικά τους και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ισότοπα για να προσδιορίσει εάν ήταν εκμεταλλεύσιμα στην αρχαιότητα.

Στο Πήλιο η έρευνα ανέδειξε δύο μεταλλεία Ρωμαϊκών χρόνων στην Τσαγκαράδα και το Ξουρίχτι, όπως αποκαλύπτει αποκλειστικά στα gegonota.news ο καθηγητης Μάρκος Βαξεβανόπουλος. Τα ίχνη εκμετάλλευσης στο εσωτερικό των μεταλλείων δείχνουν πως μπορεί να είναι και παλαιότερα.

 

Φωτογραφίες από την έρευνα σε Τσαγκαράδα και Ξουρίχτι

Αυτές τις μέρες δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό Journal of Archaeological Science η εργασία της ομάδας στο SILVER project της Λυών για τα αρχαία μεταλλεία αργύρου της Ελλάδας και την ισοτοπική τους σύσταση.

«Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι η ανακάλυψη μιας νέας μεταλλευτικής περιοχής εκμετάλλευσης αργύρου που ίσως είναι αυτή που περιγράφει ο Ηρόδοτος, από όπου ο Αλέξανδρος Α’, βασιλιάς των Μακεδόνων, εξόρυσσε ένα τάλαντο την ημέρα, δηλαδή περίπου 26 κιλά ασημιού. Το αρχαίο Δύσωρον. Η μελέτη μας καθιερώνει το Λαύριο, τη βορειοανατολική Χαλκιδική, το Παγγαίο, τη Θάσο, τη Σίφνο, την Παλαιά Καβάλα, το Άγκιστρο και τη νότια Εύβοια ως τις σημαντικότερες αρχαίες περιοχές εξόρυξης αργύρου στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε ισοτοπικά ορισμένες από τις μεταλλευτικές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας και αποδεικνύουμε ότι τα μεταλλεία της Θάσου περιλαμβάνουν γεωλογικά διαφορετικές πηγές αργυροφόρων μεταλλευμάτων. Εντοπίζουμε περαιτέρω την ιδιαίτερη σημασία των ευβοϊκών μεταλλείων αργύρου και αποδεικνύουμε ότι αλληλεπικαλύπτονται ισοτοπικά με αυτά της Σίφνου, με σημαντικές προεκτάσεις στην κατανόησή μας για την αρχαία ελληνική ιστορία. Πλέον έχουμε ένα λεπτομερές αρχείο ισοτόπων μολύβδου με το οποίο μπορούμε να αναζητούμε την προέλευση των ασημένιων αντικειμένων», δηλώνει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στα αρχαία μεταλλεία του Πηλίου, θα παρουσιαστούν στην πόλη του Βόλου στο συνέδριο για το Αρχαιολογικό Έργο στη Θεσσαλία 24-27 Φεβρουαρίου 2022 που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο κτήριο Παπαστράτου.

Η ερευνητική ομάδα του Πηλίου

Προηγούμενο άρθροΤο δίγλωσσο ελληνογαλλικό βιβλίο για παιδιά της Άρτεμης Χατζηγεωργίου – Κουτσούκου παρουσιάζεται στο Βόλο
Επόμενο άρθροΜαγνησία – Ιερέας αρνητής των εμβολίων έστελνε SMS με θεωρίες συνωμοσίας