«Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει η δεύτερη δόση του εμβολίου χορηγείται 3 μήνες μετά» διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου, όπως ακριβώς ισχύει και για τους ενήλικες από το Υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 13/12. Τι είπε για τον εμβολιασμό των εφήβων.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών απεύθυνε έκκληση στους γονείς να μην υπάρξουν αναβολές στον εμβολιασμό των παιδιών έναντι των άλλων ασθενειών.

«Η νόσος ήταν και παραμένει ήπια χωρίς διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, προχωρώντας σε διευκρινίσεις σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 11.

Η ίδια αναφέρθηκε σε έρευνα που μόλις δημοσιεύτηκε στη Σκωτία για τον εμβολιασμό παιδιών και το μη ελεγχόμενο άσθμα για να τονίσει πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα.«Τα δεδομένα στην Σκωτία αφορούν 752.000 παιδιά και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω Covid εισαγωγής στο νοσοκομείο», είπε.

«Ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε αναβολές των άλλων εμβολιασμών», είπε χαρακτηριστρικά η Μαρία Θεοδωρίδου τονίζοντας ότι «ο παιδίατρος ξέρει πότε πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα εμβόλια στα παιδιά» υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος αναβολής των άλλων εμβολίων αν κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid -19.

Ποιοι έφηβοι πάνε για…τρίτη δόση εμβολίου στην Ελλάδα
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει εισηγηθεί τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε έφηβους με ανοσοκαταστολή όπως ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου από το Υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλη πρόταση για εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών με την τρίτη δόση. Λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε υγιείς εφήβους 16-17 ετών, έξι μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η Εθνική Επιτροπή ακόμα δεν έχει διατυπώσει συστάσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
Αναφερόμενη στην σύσταση του FDA για τα παιδιά 16 έως 17 ετών με αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά τις δύο πρώτες δόσεις, η καθηγήτρια παιδιατρικής είπε ότι η επιτροπή επιφυλάσσεται να εξετάσει το θέμα και θα επανέλθει με νέα δεδομένα που θα αφορούν στη χώρα μας.

Σπάνιες και ήπιες οι παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά
Υπενθυμίζεται ότι παρενέργειες του εμβολιασμού στα παιδιά είναι σπάνιες και ήπιες όπως επανέλαβε η Μαρία Θεοδωρίδου. Επίσης, όπως αναφέρεται στον οδηγό του Υπουργείου Υγείας: « Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε παιδιά και εφήβους σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ που έχουν αρχίσει νωρίτερα τον εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες και όσες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί είναι ανάλογες των γνωστών εμβολίων. Μάλιστα οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών (τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες) που διαρκούν περίπου 24 ώρες είναι λιγότερο συχνές σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες σε εφήβους και ενήλικες.

Επίσης, ο οδηγός απαντά στον φόβο που έχουν πολλοί στο νου τους σχετικά με το αν παρουσιαστούν τυχόν παρενέργειες μετά από χρόνια. «Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων παρουσιάζονται τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χορήγησή τους. Τα mRNA εμβόλια καταστρέφονται απ’ τον οργανισμό μέσα σε ώρες, αφού δώσουν το «μήνυμα» για την παραγωγή αντισωμάτων. Κανένα συστατικό του εμβολίου δεν αθροίζεται στον οργανισμό για να συνδεθεί με μακροπρόθεσμη ανεπιθύμητη ενέργεια» αναφέρεται στον οδηγό.
Σπάνια η πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής του μυοκαρδίου ή του περικαρδίου
Επίσης, σπάνια είναι η πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής του μυοκαρδίου ή του περικαρδίου μετά τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της Covid -19 σύμφωνα με όσα διευκρινίζει ο οδηγός του Υπουργείου Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5 -11 ετών.

Όπως αναφέρεται στη σπάνια περίπτωση που παρουσιαστούν συμπτώματα που δεν είναι συνηθισμένα, χρειάζεται επικοινωνία με γιατρό και συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας. Υπογραμμίζεται ότι η νόσος Covid προκαλεί πολλαπλάσιο αριθμό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας.

«Σε σπάνιες περιπτώσεις τα m-RNA εμβόλια έχουν συσχετιστεί με φλεγμονή του μυοκαρδίου ή του περικαρδίου. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι συχνότερες σε αγόρια ηλικίας 12 έως 29 ετών και εμφανίζονται λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η νόσος αυτοπεριορίζεται» αναφέρει ο οδηγός.

 

Προηγούμενο άρθροΧατζηιωάννου για Όμικρον – Ανθεκτική στα αντισώματα που παράγουμε μετά από εμβολιασμό ή νόσηση
Επόμενο άρθροΒανδάλισαν το 102ο Δημοτικό σχολείο Γκύζη