Στο Πορφυρογένειο Πολιτιστικό Κέντρο Αγριάς, στα πλαίσια της εξωστρέφειας και του ανοίγματος στην νέα γενιά που επιδιώκει η διοίκηση του Ιδρύματος, διοργανώθηκε συνέδριο που αφορούσε τις κοινωνικές διαστάσεις της σύγχρονης ψηφιακής πραγματικότητας.

Συγκεκριμένα φοιτητές και φοιτήτριες ανθρωπολόγοι του ΙΑΚΑ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ), με στόχο το άνοιγμα της ανθρωπολογίας στην κοινωνία μέσα από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και τις κοινωνικές διαστάσεις της σύγχρονης ψηφιακής πραγματικότητας, διοργάνωσαν το Διεθνές Ανθρωπολογικό Συνέδριο «The Virtual Otherwise”.

Η όλη παραγωγή έγινε από το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την οργάνωση του Ελληνικού Κόμβου είχαν η καθηγήτρια Πηνελόπη Παπαηλία και η υποψήφια διδάκτωρ Πένη Πασπάλη. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικής άσκησης που διεξήγαγαν φοιτήτριες και φοιτητές του ΙΑΚΑ και συμμετείχαν τα πανεπιστήμια ΑΙΓΑΙΟΥ , ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΑΝΤΕΙΟ, UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA , UNIVERSITY OF TORONTO. Συμμετοχή σε μία από τις πολλές δράσεις είχαν μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Τσαγκαράδας.


Η Δήμητρα Μοροσού αναφέρθηκε στις παράλληλες δράσεις που διεξήχθηκαν, καθώς οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία ηχογράφησης ενός Podcast, ενώ σύμφωνα με τον Ηλία Χαλιαμάλια, το πρώτο υλικό ηχογραφήσεων θα παρουσιαστεί σε θεματικές.
Η Έρικα Τσιουκαντάνα αναφέρθηκε στο desktop cinema, δηλαδή στον εναλλακτικό τρόπο αφήγησης μέσω υπολογιστών, επισημαίνοντας ότι φυσικός και ψηφιακός χώρος αλληλοεπιδρούνε και είναι αλληλένδετοι. Στην ουσία, πρόκειται για βίντεο που παράγονται εξ ολοκλήρου μέσα από τη βιντεοσκόπηση της οθόνης του υπολογιστή και αποτελούν ένα μοναδικό μέσο παρουσίασης του τρόπου με τον οποίο βιώνεται ο κόσμος μέσα από την οθόνη και τα ψηφιακά δίκτυα με τα οποία έρχεται ο κόσμος καθημερινά σε επαφή.
Οι φοιτητές τόνισαν ότι στόχος είναι η ανθρωπολογία να γίνει δημόσια, να «ξεφύγει από την ακαδημαϊκή φούσκα» όπως δήλωσε ο Ηλίας Χαλιαμάλιας και να γίνει πιο προσιτή και πιο ανοιχτή στο κοινό.»
Στο τριήμερο πραγματοποιήθηκαν ζωντανές διαδικτυακές συζητήσεις με Βελιγράδι, Βερολίνο, Τορόντο, Μόντρεαλ, Νsukka Νιγηρίας, Λος Άντζελες και Κάιρο.
Την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιήθηκαν στην βεράντα του Πορφυρογένειου προβολές Desktop Cinema (ερασιτεχνικό είδος κινηματογράφου, παραγωγή των φοιτητών) και στο δεύτερο μέρος, τέσσερις εθνογραφικές ταινίες με θέμα την αποικιοκρατία, τη σεξουαλικότητα, το φύλο, τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση .
Το συνέδριο έκλεισε με υβριδική διαδικτυακή συνάντηση ως πάρτι στο οποίο συνδέθηκαν εκατοντάδες νέοι, και όχι μόνο. Καταπληκτικός disc jockey ο φοιτητής Ηλίας Χαλιαμάλιας o οποίος είχε και τη μεγαλύτερη τεχνική ευθύνη στο όλο πρόγραμμα. Όλα τα παιδιά του ΙΑΚΑ είχαν άψογη συμπεριφορά, σεβάστηκαν τους χώρους και γέμισαν νιάτα και δροσιά το Πορφυρογένειο.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Τερλέγκας: Τα μαλλιά μου βαμμένα είναι, ξέρεις κανέναν να μην τα βάφει
Επόμενο άρθροO ΟΠΑΠ Μέγας Χορηγός του Unileague