Ακόμα δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει επαρκώς, πως η πρόσφατη φωτιά στη Μαγνησία κατάφερε να φτάσει μέχρι την αποθήκη πυρομαχικών δίπλα στην 111 πτέρυγα μάχης, μία από τις μεγαλύτερες βάσεις της πολεμικής αεροπορίας της χώρας και να προκαλέσει πολλές εκρήξεις βλημάτων, καταστρέφοντας κυρίως προσόψεις καταστημάτων στη Νέα Αγχίαλο.

Ο διοικητής του στρατοπέδου έχει απαλλαχθεί των καθηκόντων του, ενώ την Τρίτη 1 Αυγούστου αναμένεται το πόρισμα της ΕΔΕ που διατάχθηκε μετά την πρωτοφανή καταστροφή.

Πολλά και εύλογα τα ερωτήματα για τους κανόνες ασφαλείας τόσο για το στρατιωτικό προσωπικό όσο και για τους κατοίκους που διαμένουν στις γύρω περιοχές, αλλά και για την ασφάλεια του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η κυβέρνηση, η στρατιωτική ηγεσία και η πυροσβεστική πρέπει να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για τα όσα απαράδεκτα κι επικίνδυνα συνέβησαν.

 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες και ενδείξεις, φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα για την αποθήκευση και προστασία των πυρομαχικών.

Τα πυρομαχικά φυλασσόταν, όλως περιέργως, όχι σε κτίριο αλλά σε υπαίθριο χώρο αποθήκευσης με ανάχωμα γύρω γύρω. Εκεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φυλάσσονταν βόμβες των 1.000 και 2.000 λιβρών, δηλαδή βόμβες γενικής χρήσεως.

Τα νατοϊκά πρωτόκολλα για τη φύλαξη των πυρομαχικών προβλέπουν ότι, εάν η αποθήκη δεν είναι υπόγεια, να γίνεται ρίψη νερού ή επιβραδυντικού υγρού προκειμένου εφόσον δεν εκκενωθεί ο οπλισμός να είναι προφυλαγμένος.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση της Αγχιάλου και μένει να απαντηθεί εάν αυτό έχει να κάνει με την μη ύπαρξη και λειτουργία κατάλληλων συστημάτων, ή, με παράλειψη.

Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα της έγκαιρης διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης και της ικανότητας να ληφθούν επείγοντα μέτρα, κάτι που προφανώς, επίσης δεν συνέβη στην περίπτωση της Νέας Αγχιάλου.

 

Προηγούμενο άρθροΝέα οφθαλμίατρος στο Νοσοκομείο Βόλου
Επόμενο άρθροΚυκλοφοριακές δυσκολίες στο κέντρο του Βόλου λόγω έργων