Αισθητή έκανε την παρουσία του ο Ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς τρία άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν με επιπλοκές λόγω της λοίμωξης από τον ιό, σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, ένα εκ των οποίων σε ΜΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, μια 72χρονη γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Γι’ αυτό, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας μετά τη διάγνωση κρούσματος ιού του Δυτικού Νείλου βρίσκεται αιμοδοτικά σε καραντίνα από το περασμένο Σάββατο.

Άλλα δύο άτομα ηλικίας άνω των 80 χρόνων έχουν χάσει τη ζωή τους.

Με τη δήλωση του κρούσματος της 72χρονης στον ΕΟΔΥ, ενημερώθηκε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, που έθεσε από το Σάββατο 29 Ιουλίου την περιοχή της Λάρισας και την Ημαθία, σε καραντίνα, ενημερώνοντας νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, που είχαν πάρει αίμα από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, να προχωρήσουν σε ελέγχους των μονάδων αίματος και των παραγώγων τους. Παράλληλα, ειδικό αυτοκίνητο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας μετέφερε δείγματα μονάδων αίματος και παραγώγων των τελευταίων δύο εβδομάδων, για έλεγχο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ στο εξής, όσοι αιμοδοτούν τόσο στο Γενικό όσο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας θα εξετάζονται για ιό του Δυτικού Νείλου.

Συνολικά, τα κρούσματα της λοίμωξης υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς από την περασμένη Τρίτη μέχρι και σήμερα καταγράφηκαν 8 νέα κρούσματα έναντι των 3 που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αυξάνοντας τις περιπτώσεις της λοίμωξης σε 11. Από αυτά, τα δέκα ήταν πιο σοβαρά, αφού παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση).

Αναφορικά με τις περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε αυτές περιλαμβάνονται οικισμοί στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Λάρισας, Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Καρδίτσας και Καβάλας. Έντονη χαρακτηρίζεται η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου σε οκτώ δήμους: Νέστου, Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά, Λαρισαίων, Βέροιας, Πέλλας και Ηράκλειας.

Συνολικά, πάνω από 1400 άτομα έχουν μολυνθεί στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

 

Πώς θα προστατευτούμε – Τι να προσέξουμε

Έχοντας ως δεδομένο ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, η νόσος μπορεί να προληφθεί με την εφαρμογή των γνωστών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, συνιστάται να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια καθ’όλη την περίοδο κυκλοφορίας των εντόμων και ειδικότερα:

– Να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), καθώς και σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και δυσχεραίνει την προσέγγισή τους.
– Να φοράτε κατάλληλα (μακριά) ρούχα.που καλύπτουν όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος. Πιο κατάλληλα είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
– Να ποτίζετε -κατά προτίμηση- τις πρωινές ώρες, για να μειώσετε την έκθεσή σας στα κουνούπια κατά τη διάρκεια του ποτίσματος.
– Φροντίστε να μη μένουν στάσιμα νερά σε κανέναν χώρο του σπιτιού, έτσι ώστε να περιοριστούν οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (όπως π.χ. κακοήθειες, αιματολογικές διαταραχές, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, νεφρική νόσο, κατάχρηση αλκοόλ, γενετικούς παράγοντες, μεταμοσχευθέντες ασθενείς κ.α.) θα πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από κουνούπια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επισημαίνουν επίσης ότι σε κάθε κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν 140 άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά είτε έχουν ήπια συμπτωματολογία, είτε είναι ασυμπτωματικοί.

Μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2 έως και 14 ημέρες μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία και πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις (εικόνα γριππώδους συνδρομής), ή και συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Λιγότερο από το 1% αναπτύσσει τη σοβαρή μορφή της νόσου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο άρθροΣτη λίστα για τα ματς με τη Μαρσέιγ οι Πάλμερ-Μπράουν και Τσέριν!
Επόμενο άρθροΑπεβίωσε 77χρονος στον Αλμυρό Μαγνησίας