Συνολικά έχουν καταγραφεί έως τώρα 40 περιστατικά ασθενών με τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Τα 37 ήταν πιο σοβαρά, με νευρολογικές εκδηλώσεις.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του ιού ανέρχεται σε 4.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, οι τέσσερις ασθενείς που κατέληξαν είχαν ηλικίες άνω των 78 ετών (διάμεση ηλικία: 83 ετών).

Οι άνθρωποι που νόσησαν σοβαρά από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας έως και τις 14 Αυγούστου 2023, είχαν ηλικίες από 38 έως 90 ετών. Η μέση ηλικία τους ήταν 77 έτη.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, από τους ασθενείς οι 11 εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Οι πέντε εξ αυτών βρίσκονται στην εντατική και οι υπόλοιποι σε απλές κλίνες. Άλλοι 25 έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει κάνει την εμφάνισή του σε διάφορες περιοχές της χώρας. Προς το παρόν έχει εντοπιστεί στις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας. Πιο αναλυτικά έχουν καταγραφεί:

4 κρούσματα στην Καβάλα (τα δύο ήταν με ήπια συμπτώματα)
1 κρούσμα στην Καστοριά (είχε ήπια συμπτώματα)
2 στην Άρτα
13 στην Καρδίτσα
4 στη Λάρισα
3 στα Τρίκαλα
3 στη Θεσσαλονίκη
3 στην Ημαθία
2 στην Πέλλα
1 στην Πιερία
4 στις Σέρρες
Όλα τα κρούσματα, πλην αυτών στις παρενθέσεις, είναι με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Πάντως, ο αληθινός αριθμός των περιστατικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό που έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί.

Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται ετησίως σε πολλές χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Πηγή: iatropedia.gr

Προηγούμενο άρθροΕφυγε από τη ζωή 36χρονος
Επόμενο άρθροΤην Πέμπτη η απολογία του 46χρονου Βολιώτη για τη μεταφορά τεσσάρων παράνομων μεταναστών