Το πολιτικό κλίμα αναμένεται να επιβαρυνθεί το επόμενο χρονικό διάστημα για την κυβέρνηση καθώς, έρχεται αύξηση φόρων, νέα αύξηση τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και στις τιμές των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Αν συνυπολογιστούν οι συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών και το μπάχαλο με τους χούλιγκανς, τότε αναμένεται το λεγόμενο ”επιτελικό κράτος” να δοκιμαστεί σκληρά στις συνειδήσεις των πολιτών όσον αφορά στην αναποτελεσματικότητά του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, έως και το Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρους έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ, που καταμερίζονται περίπου σε 5 δισεκατομμύρια κάθε μήνα, με εξαίρεση τον Αύγουστο που ίσως είναι περισσότερα χρήματα, καθώς ορισμένοι που εκμεταλλεύτηκαν την παράταση για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, θα πληρώσουν και τη δόση Ιουλίου στο τέλος Αυγούστου.

Ο Σεπτέμβριος είναι πάντα ένας δύσκολος μήνας, αφού ανοίγουν τα σχολεία και αρχίζουν τα φροντιστήρια, ξεκινά η πληρωμή του ακριβού, έτσι κι αλλιώς, ενοικίου, για όσους έχουν παιδιά φοιτητές σε άλλες πόλεις και μειώνονται τα τουριστικά έσοδα.

 

Παράλληλα, οι τράπεζες εξακολουθούν να μην αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων, αν και κερδίζουν χρήματα-”αέρα” μέσω των διαφόρων πολλών προμηθειών κι έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί 4 φορές.

Οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα διόδια θα αυξήσουν τις τιμές,(Βόλος-Αθήνα-Βόλος με Ι.Χ.αυτοκίνητο είναι περίπου 39 ευρώ το πήγαιν’-έλα μόνο για διόδια).

Παρότι ακόμα και ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι ο πληθωρισμός τροφίμων είναι ”πληθωρισμός απληστίας,”δηλαδή αισχροκέρδειας, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, ίσως γιατί δεν έχουμε μπροστά μας…….εκλογές!!!

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες εκεί, στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά, με τα διάφορα…..”pass” δεν….πας ουσιαστικά πουθενά. Ασε που θα αφορούν λιγότερους απ’ ο,τι πριν.

Η ”πολυπόθητη” επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα μας κι αν κατακτηθεί, πολύ αμφιβάλλω αν θα αλλάξει την κακή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων προς το καλύτερο.

Στο μεταξύ, με τέτοια δύσκολη κατάσταση μπροστά μας δεν μπορεί να παραμένει για πολύ ακόμα, ευνο’ι’κό το κλίμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το ατομικό ταμείο κρίνει πάντα την οπτική και τα….αισθήματα των πολιτών προς την κυβέρνηση κι όταν είναι μείον, καταλαβαίνετε.

Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εμφανίζει αναποτελεσματικότητα, έλλειψη συντονισμού και αλαζονεία, τότε η αντιπολίτευση ίσως εμφανίσει σημάδια αναγέννησης αρκετά γρηγορότερα απ’ ο,τι περιμένει κανείς.

Αλλωστε, υπάρχουν μπροστά μας περιφερειακές-δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές, όπου οι πολίτες μπορούν να στείλουν…χαιρετίσματα στην εξουσία!!!

Νίκος   Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΙταλία: Με το δεξί η Νάπολι, 3-1 τη Φροζινόνε
Επόμενο άρθροΙνδία: Επιβάλλει δασμό 40% στις εξαγωγές κρεμμυδιών – Στόχος, να αυξηθεί η εγχώρια διαθεσιμότητα