Σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕ Μαγνησίας με εκπροσώπους αγροτών και πρωτογενούς τομέα πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των Βουλευτών Μαγνησίας, Ζέττας Μακρή και Χρήστου Μπουκώρου, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστού και της Αντιπεριφερειάρχη κας Κολυνδρίνη.

Ο κ. Αυγενάκης ξεκίνησε λέγοντας πως “είμαστε εδώ όλο το επιτελείο του υπουργείου με εντολή του πρωθυπουργού να δώσουμε λύσεις”.

“Ηλθαμε στο πεδίο του προβλήματος για να λύσουμε απορίες και να απαντήσουμε σε ερωτήματα και να παραλάβουμε αιτήματα ενημερωνόμενοι από κοντά για το τι ακριβώς συμβαίνει”, τόνισε ο κ. Αυγενάκης για τον σκοπό της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Θεσσαλία με αφετηρία την Μαγνησία.

Για την πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Αυγενάκης έθεσε κάποιους βασικούς πυλώνες του προγράμματος που αναμένεται να ολοκληρωθεί στην τετραετία διακυβέρνησης της Ν. Δημοκρατίας.

Πρώτος στόχος σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη είναι η μετεξέλιξη του ΕΛΓΑ. Ειδικότερα όπως ο ίδιος ανέφερε, “ο ΕΛΓΑ πρέπέι να μετεξελιχθεί. Αλλά όχι με μεταρρύθμιση που θα φτάσει μέχρι το κατώφλι του σπιτιού και δεν θα ολοκληρωθεί. Θα προστεθούν νέοι κίνδυνοι και η νέα νοοτροπία θα εφαρμοστεί. Πέρα από ασφάλιστρα όμως δεν μπορεί να έχει έσοδα από κράτος. Όταν είναι έτοιμο θα το συζητήσουμε ξανά με όλους σας. Μέχρι τέλος χρόνου θα πρέπέι να έχει ψηφιστεί ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ”.

Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για πολλά “ανοιχτά ζητήματα”, για τα οποία θα ενημερώσει η κυβέρνηση όταν ολοκληρωθεί το πλάνο παρεμβάσεων.

Επόμενος στόχος είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Αυγενάκης ενημέρωσε για νέα δεδομένα και προβληματα στον πρωτογενή τομέα. “Δίνουμε έμφαση στο νομό. Πήγαμε σε μονάδα παραγωγής ρίγανης που είδαν πρόβλημα νερού και βρήκαν λύση που να μην χρειάζεται να καλλιεργούν προιόντα με ανάγκες για πολύ νερό. Έχουμε 4 δις ευρώ στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ, όπου έχουν μπει χρήματα για την περιφέρεια Θεσσαλίας” εξήγησε ο υπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Αυγενάκης στάθηκε στην ένταξη νέων αγροτών στο ενεργό δυναμικό της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε ότι “η πρώτη απόφαση που ελήφθη ήταν η εξασφάλιση 77 εκ. ευρώ και η ένταξη 2.100 επιλαχόντων νέων αγροτών. 60.000 νέοι άνθρωποι θέλουμε τέλος τετραετίας να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα. 40.000 ευρώ στο ξεκίνημα. Όμως πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή ευκολότερη και χρειαζόμαστε ιδέες και παρεμβάσεις σε θεσμικά ζητήματα”.

Πέραν του κ. Αυγενάκη, τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέτζος, ο οποίος εξήγησε ότι βρίσκονται στην Θεσσαλία με εντολή του Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φωτιές.

Αναλυτικότερα, ο κ. Λυκουρέτζος δήλωσε ότι “είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλους όσους δοκιμάζονται από αυτές τις ακραίες συνθήκες. Ανατρέψαμε θεσμικό πλαίσιο από Θεσσαλία για να λειτουργούμε έγκαιρα. Κατακτήσαμε σημαντικούς ηθικούς στόχους και οικονομικούς και κοινωνικούς. Αγροτικά νοικοκυριά που δοκιμάστηκαν είδαν πολιτεία να στέκεται δίπλα τους. Ηθικοί στόχοι μας είναι η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ υπουργείου, ΕΛΓΑ και κοινωνικών εταίρων. Εγώ και το υπουργείο θα συζητήσουμε ειλικρινά και αποτελεσματικά. Η μεταρρύθμιση πρέπει να τελειώσει σε ένα τρίμηνο ώστε με νέα χρόνια να λετουργήσουν νέα πληροφοριακά σθυστήματα και οργανισμός ώστε όλα να λειτουργήσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Δεν μπορούμε να εκδίδουμε ακάλυπτες επιταγές. Πρέπει να είμαστε τυπικοί και να κάνουμε όμως και βήματα που απαιτούνται υπό το βάρος τη ςκλιματικης κρίσης”.

 

Προηγούμενο άρθροΘλίψη για το θάνατο 67χρονου σε χωριό του Πηλίου
Επόμενο άρθροΔεσμεύσεις Σκρέκα για επίσπευση της αποκατάστασης ζημιών στους πυρόπληκτους επαγγελματίες της Μαγνησίας