Μια ιδιαίτερα ανησυχητική διαπίστωση έκανε ο Καθηγητής Γεωλογίας Μάρκος Βαξεβανόπουλος, καθώς, σκουπίδια σε μεγάλες ποσότητες από την παλιά χωματερή του Βόλου, ταξιδεύουν μέσω του χειμάρρου Ξηριά καταλήγοντας στον πολύπαθο Παγασητικό Κόλπο. Κάνοντας επιτόπια έρευνα παρατήρησε πολλά στοιχεία που θα πρέπει να μας ανησυχούν ακόμα και για το νερό στις βρύσες και την περιγράφει στην παρακάτω ανάρτησή του:
”Μόλις πριν τρεις μέρες ενημερώθηκα από κάτοικο της περιοχής Ξηριά ότι η παλιά χωματερή του Βόλου (Χ.Α.Δ.Α.) στο ύψος του Πανθεσσαλικού σταδίου έχει διαρραγεί και τόνοι σκουπιδιών και λυμάτων έχουν παρασυρθεί από το χείμαρρο. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου Daniel μέρος αυτών των σκουπιδιών συσσωρεύτηκε στη γέφυρα στο Νέο Δέλτα και οδήγησε στην πλημμύρα της περιοχής. Η κοίτη του Ξηριά αυτή τη στιγμή έχει πλήθος πλαστικών, απορριμμάτων και στραγγιδίων, δηλαδή των υγρών υπολειμμάτων της χωματερής. Αυτά περιέχουν ρύπους, όπως βαρέα μέταλλα και άλλες επικίνδυνες για τον άνθρωπο χημικές ουσίες (εικόνα 1).
Χθες (Τρίτη) μετέβην στην περιοχή όπου διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ότι αναμενόταν. Μία υγειονομική βόμβα έσκασε. Η χωματερή έχει καταρρεύσει και τα σκουπίδια συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να παρασύρονται. Μέρος των στραγγιδίων παρασύρεται από τα νερά του χείμαρρου Ξηριά και καταλήγει στον Παγασητικό. Τα υπόλοιπα κατεισδύουν στον υπόγειο υδροφορέα.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο
Τα πετρώματα της περιοχής είναι μάρμαρα, δηλαδή επιτρέπουν την άμεση κατείσδυση των στραγγιδίων στον υδροφορέα, οπότε το πρόβλημα καθίσταται πιο έντονο και ανησυχητικό.
Το πιο επικίνδυνο είναι ότι σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων υπάρχουν 9 γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ.
Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο που λέει "ΧΩΜΑ TEPH 100 Γεώτρηση ώτρησ Γεώτρηση Γεώτρηση Γεώτρηση. Γεώτρηση Γεώτρηση Γεώτρηση G.geEarth Γεώτρηση Γεώτρηση"
Μπορεί να είναι γραφικό χάρτης και κείμενο που λέει "1 ΒΡΟΧΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ rлyKo NEPO ΒΟΛΟΣ ΑΔΙΑΠΕΡΑΤΟ ΠΕΤΡΩΜΑ"
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ρύπανσης του νερού που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας. Στην περιοχή η μυρωδιά είναι αποκρουστική και έντονη.
Το πιο τραγικό είναι ότι κάτοικος της περιοχής είχε ενημερώσει και διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση. Συγκεκριμένα στις 4-2-2018 είχε στείλει επιστολή προς τον Δήμαρχο κ. Μπέο και τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό που περιέγραφε την κατάσταση και προειδοποιούσε για αυτό που θα γινόταν με μαθηματική ακρίβεια. Ο Δήμος Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας αδιαφόρησαν. Το μόνο που έγινε είναι η κατασκευή ενός τοιχίου ενός περίπου μέτρου. Οι πλημμυρικές παροχές του Ξηριά βέβαια είναι γνωστό ότι ξεπερνούν τα 5 μέτρα στο σημείο.
Μέχρι σήμερα δεν έχει πάει κανένας εκπρόσωπος του Δήμου ή της Περιφέρειας στην περιοχή όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι, ενώ έχουν ενημερωθεί. Ως επιστήμονας και κάτοικος της περιοχής δεν κρούω πλέον τον κώδωνα του κινδύνου. Αυτή η υγειονομική βόμβα έσκασε και χρήζει άμεσης παρέμβασης.
Μπορεί να είναι εικόνα σώμα νερού
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Νίκος  Βητσόπουλος
Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο θρύλος-προπονητής μπάσκετ Γιάννης Ιωαννίδης
Επόμενο άρθροΤραγωδία στην Ιταλία με 21 νεκρούς σε τροχαίο-Πως έγινε (βίντεο)