Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκει ολόκληρη η Θεσσαλία, Φώτης Σερέτης, σε ανακοινώσεις που έκανε το απόγευμα της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Λάρισας, αναφέρθηκε σε υγειονομικά θέματα της περιοχής, που επλήγη δυο φορές από σφοδρές κακοκαιρίες. Δήλωσε μεταξύ άλλων:

”Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταμετρήθηκαν 1.220 προσελεύσεις στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών νοσοκομείων). Από αυτές, 37 έχουν καταγραφεί ως λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος και 110 ως λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, οι 37 ήταν θετικές κορωνοϊό. Η αναλογική νοσηρότητα της γαστρεντερίτιδας παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο. Παρατηρείται αύξηση της αναλογικής νοσηρότητας και εισαγωγών των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Οσον αφορά στα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, έως τις 8 το πρωί της 6ης Οκτωβρίου, δεν διαγνώστηκαν νέα κρούσματα. Επομένως, συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα εργαστηριακά 18 κρούσματα λεπτοσπείρωσης, εκ των οποίων, ένας ασθενής έχει καταλήξει και τρεις νοσηλεύονται. Βρίσκονται υπό διερεύνηση 31 περιστατικά”.

Επίσης, το νερό στον Βόλο παραμένει ακατάλληλο. Σύμφωνα με τον κ. Σερέτη, ” το νερό κρίνεται κατάλληλο, στο Δήμο Νοτίου Πηλίου για τις τοπικές κοινότητες Μετοχίου και Συκής, στο Δήμο Καρδίτσας για την τοπική κοινότητα Καταφυγίου, στο Δήμο Αγιάς για τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου και Ομολίου, στο Δήμο Πύλης Τρικάλων για την τοπική κοινότητα Λυγαριάς, στο Δήμο Μετεώρων για τον οικισμό Ελάφι Καστανιάς. Εκτός από τις αλλαγές στους Δήμους Νοτίου Πηλίου, Καρδίτσας, Αγιάς, Πύλης και Μετεώρων, δεν υπάρχουν αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί σε προηγούμενη ενημέρωση. Όσον αφορά στο δίκτυο ποιότητας υδάτων κολύμβησης, έχουν πραγματοποιηθεί 42 λήψεις δειγμάτων από τα ύδατα ακτών κολύμβησης και θ’ ακολουθήσει τη Δευτέρα 9/10/2023 ειδική ενημέρωση.

Μετά την έναρξη των πλημμυρικών φαινομένων έχουν καταγραφεί δέκα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου χωρίς να υπάρχει ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων από τον Ιούλιο. με έναρξη συμπτωμάτων ή θετική δειγματοληψία μετά από τις 5 Σεπτεμβρίου του 2023.

Προληπτικά έχει κλείσει μία ζώνη παραγωγής οστράκων στην Πιερία, που βρίσκεται κοντά στις εκβολές του Πηνειού, χωρίς να γειτνιάζει μ’ αυτές. Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 22 δείγματα σάρκας οστράκων από τις περιοχές που μπορεί να επηρεαστούν από τα νερά του Πηνειού. Όλα τα δείγματα ελέγχθηκαν και βρέθηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές που υπάρχουν. Η σάρκα των ψαριών είναι απαλλαγμένη από μικροοργανισμούς όσο το ψάρι είναι ζωντανό. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει κανένας λόγος απαγόρευσης της αλιείας και ανησυχίας για την ασφάλεια του τροφίμου και την κατανάλωσή του”.

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΠρόωρο ένα στα δέκα μωρά στην Ελλάδα!
Επόμενο άρθροDeutsche Welle: Μόνο Patriot θα σταλούν στην Ουκρανία από το Βερολίνο, όχι Taurus