Συνεργείο του ΠΑΚΟΕ στις 5/10/2023 επισκέφτηκε τις πληττόμενες περιοχές της Θεσσαλίας ( Γιάννουλη και Λάρισα) αλλά και την πόλη  του Βόλου. Στο συγκεκριμένο οδοιπορικό επιστημονικοί συνεργάτες πραγματοποίησαν δειγματοληψίες πόσιμου νερού αλλά ακόμη και δειγματοληψίες από το ποτάμι του Πηνειού. Τέλος συνεργάτης – δημοσιογράφος του ΠΑΚΟΕ συνομίλησε με τους κατοίκους αυτών περιοχών ώστε να καταγράψει την προσωπική τους άποψη σχετικά με τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν.

«Πάμε και όπου βγει» – Οι πολίτες της Θεσσαλίας στέκουν μόνοι απέναντι στο αδιάφορο ελληνικό κράτος

Οι εγκληματικές αμέλειες δεκαετιών από τις κυβερνήσεις, αλλά και η νοοτροπία περί (μη) πρόληψης ήρθαν… και έδεσαν με τα σφοδρά χτυπήματα του «Daniel» και του «Elias» τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλία, που προκάλεσαν απώλειες ανθρώπινων ζωών, ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές και φυσικά την απώλεια χιλιάδων ζώων.

Το ΠΑΚΟΕ, μετά την επίσκεψη του στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας στις 12 Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησε ακόμα ένα οδοιπορικό λίγες εβδομάδες μετά, και αφού τα φώτα της επικαιρότητας έχουν στραφεί αλλού, προκειμένου να καταγράψει τα όσα συμβαίνουν εκεί, αλλά και να ακούσει τα όσα είχαν να πουν οι πολίτες σχετικά με την καθημερινότητα τους και τις αντιδράσεις της πολιτείας απέναντι τους.

Αρχικά επισκεφθήκαμε τον Παλαμά Καρδίτσας, όπου σε μαγαζί στην οδό «Γεωργίου Καραϊσκάκη», κάτοικοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους σχετικά με την αντιμετώπιση που έχουν από τους αρμόδιους φορείς, μετά την μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν.

«Μας έχουν παρατήσει στο έλεος του Θεού»

Ο κύριος Θανάσης Στουγγιώτης μας είπε πως «ζούμε πάλι μια κοροϊδία», ενώ όταν τον ρωτήσαμε σχετικά με τις καταγγελίες των πολιτών για την «αφόρητη και φρικτή κατάσταση» που ζουν, υπογράμμισε πως κανείς από τους αρμόδιους φορείς δεν έχει πράξει τα δέοντα.

«Όλη μέρα καταγγέλλουμε, που αλλού να καταγγείλουμε και σε ποιον; Δεν ξέρουν δηλαδή τι ζούμε; Τα ξέρουν και μας κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα μας. Τι να μας πούνε δηλαδή, ότι δεν ξέρουν; Δεν έχουν τσίπα. Κανείς τους.

Μας έχουν παρατήσει στο έλεος του Θεού. Όταν χτύπησε η καταιγίδα (σ.σ. «Daniel») ήμουν στο σπίτι μου και μου έφτασε το νερό στο λαιμό πριν προλάβω να σωθώ. Δεν μας έδιναν ακόμα δέκα πόντους νερό να πνιγούμε να ησυχάσουμε…

Το σπίτι μου καταστράφηκε, έμειναν μόνο τέσσερις τοίχοι. Έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και οτιδήποτε άλλο καταστράφηκε».

Όσο για τη λεγόμενη στήριξη που προσέφερε η κυβέρνηση, είχε μια εντελώς διαφορετική άποψη για τη λέξη «βοήθεια» και στήριξη, συγκριτικά με κυβερνητικά στελέχη και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ήρθαν ο κύριος πρωθυπουργός και η κυβέρνηση και μου έδωσαν 6.600 ευρώ. Έχω μια πρόταση για τον πρωθυπουργό. Θα του δώσω εγώ 40.000 και να προσπαθήσει να φτιάξει το σπίτι μου όπως ήτανε… Κοροϊδία είναι και τώρα που είστε εσείς εδώ, τα λέμε να ακουστούν γιατί δεν ακούγονται στον πολύ κόσμο. Κοροϊδία είναι φυσικά τα 6.600. Μόνο για τις ζημιές του αυτοκινήτου έχω δώσει μέχρι τώρα 1.680 ευρώ. Πώς λοιπόν μου λένε να φτιάξω το σπίτι μου με 6.600».

Η αγανάκτηση και η πικρία του έγιναν ακόμα μεγαλύτερες όταν τον ρωτήσαμε για την όποια βοήθεια του έχει προσφέρει ο εκεί δήμος.

«Είναι όλοι κατάχαζοι! Αν χτυπούσαν τις σειρήνες της πυροσβεστικής στις πέντε τα χαράματα που ξεκίνησαν τα νερά να έρχονται από τα ποτάμια ή χτυπούσαν τις καμπάνες, θα ήταν αλλιώς. Εγώ κοιμόμουν και ξυπνήσαμε με τη γυναίκα μου στις επτά το πρωί και είδαμε νερά μέσα στο σπίτι. Έχουμε και γυναίκα κατάκοιτη στο σπίτι και όταν μας έφτασαν μέχρι τη μέση τα νερά την πήρα αγκαλιά να την ανεβάσω στο τραπέζι και έπαθα ζημιά στη μέση μου. Είμαι κοντά 80 χρονών και θα κάνω εγώ τον διασώστη;

Αυτά τα ρεμάλια τώρα μας λένε ότι αν χτυπούσαν τις σειρήνες ή τις καμπάνες, θα πνιγόταν περισσότερος κόσμος γιατί θα φοβόταν και θα έτρεχε σε πανικό. Αν δηλαδή μας ξυπνούσαν έγκαιρα, δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε τα αυτοκίνητα μας και να φύγουμε;».

Όταν αναφερθήκαμε στις ιδιαίτερα δυσμενείς για την υγεία των πολιτών συνθήκες, ξεκαθάρισε πως αυτό που έγινε με τα αμέτρητα νεκρά ζώα και τις μολύνσεις των υδάτων είναι κάτι που δεν το χωράει ανθρώπινος νους.

«Τι συζητάμε τώρα; Όπου και να γύριζες έβλεπες νεκρά ζώα, άντε να το χωρέσει αυτό το μυαλό μου τώρα. Κουνούπια, έντομα, μολύνσεις και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο θα βγάλει αυτή η ιστορία. Άλλος έπαθε λεπτοσπείρωση, αλλουνού του πρήστηκαν τα πόδια, άλλος έπαθε δυσεντερία. Που ζούμε και τα λέμε αυτά;

Στο σπίτι που ζω τώρα, που μας το έδωσε μια γειτόνισσα, ανοίγουμε όλη μέρα πόρτες και παράθυρα, βάζουμε αφυγραντήρα μέσα. Και πάλι βρωμοκοπάει ο τόπος. Είναι και τα νεκρά ζώα, αλλά και τα βρώμικα νερά που ήρθαν και έχουμε όλο αυτό».

Φυσικά, ακόμα και το νερό, ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της φύσης, είναι «απαγορευμένο» στους ανθρώπους της περιοχής που έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα.

«Μόνο εμφιαλωμένο νερό πίνουμε. Όχι μόνο πίνουμε, και για τις άλλες ανάγκες μας αυτό χρησιμοποιούμε. Μια φορά χρησιμοποίησα νερό από τη βρύση για να πλύνω τα δόντια μου και έγινε γαλάζιο το στόμα μου…»

Όσο για το μέλλον, ο κύριος Θανάσης δηλώνει απαισιόδοξος, λόγω των χειρισμών των αρμόδιων φορέων.

«Ποια επόμενη μέρα μου λέτε και ποιο μέλλον; Κακή, ψυχρή και ανάποδη είναι η επόμενη μέρα. Περιμένουμε βοήθεια από το κράτος, την αυτοδιοίκηση, τους δημάρχους, τους αντιδημάρχους. Μας άφησαν να πεθάνουμε και τώρα μου έρχονται με τα ψηφοδέλτια στα χέρια να τους ψηφίσουμε. Μια μούντζα θα τους δώσω. Εγώ παντρεύτηκα μέσα σε καλύβα με καλαμπόκια και παλαμισμένη με τα χέρια. Μόνος μου, με τη δουλειά μου, έφτιαξα αρχοντόσπιτο. Και τώρα μου λένε να πάρω 6.600 ευρώ για να το φτιάξω ξανά με τι; Τους δίνω 40.000 και όποιος μπορέσει να μου το φτιάξει όπως ήταν, να τον πω εγώ μάγο».

«Αβέβαιο το μέλλον μας»

Πιο δίπλα, ο κύριος Κώστας συμμετείχε έμμεσα στη συζήτηση που είχαμε με τον κύριο Θανάση, χειρονομώντας έντονα και κουνώντας το κεφάλι καταφατικά, κάθε φορά που γινόταν λόγος για ευθύνη της πολιτείας. Μας τόνισε ότι η ενίσχυση των 6.600 ευρώ δεν έχει φτάσει σε όλους, όπως γράφεται.

«Σας άκουσα πριν που ρωτάγατε και τους υπόλοιπους αν έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες για τα όσα έγιναν στην περιοχή. Ποιον να καταγγείλεις, το κράτος; Και τι θα γίνει, θα σου δώσουν σημασία;

Στον Βλοχό (σ.σ. Βλοχός Καρδίτσας) το 80% των ανθρώπων που έπαθαν ζημιά δεν έχουν πάρει τα 6.600 και βλέπω που γράφουν και λένε συνάδελφοι σου ότι έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε όλους. Ποιοι είναι δηλαδή οι όλοι που πήραν 6.600; Έλα στο Βλοχό να δεις με τα μάτια σου τους «όλους» που δεν έχουν πάρει τίποτα. Πήραν αυτοί στα διώροφα και τα έβαλαν στην τσέπη τους και δεν πήραν αυτοί που καταστράφηκαν.

Οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει φράγκο και δεν έχουν που να μείνουν και που τι να φάνε. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Ακούτε εδώ που σας λένε και οι υπόλοιποι για κοροϊδία. Και πάλι είναι “λίγη” η λέξη για να το χαρακτηρίσεις αυτό. Δεν μιλάω για πρόσωπα, η ευθύνη δεν είναι του περιφερειάρχη, του δημάρχου, του Μητσοτάκη μόνο. Δεν είναι ένα πρόσωπο που ευθύνεται. Είναι ευθύνη όλων τους».

Σχετικά με το αν η υπάρχουσα κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ο κύριος Κώστας έκανε λόγο για έλλειψη σωστής ενημέρωσης. «Δεν μας έχουν εξηγήσει όπως πρέπει. Ρίξανε κάτι φάρμακα για να μην υπάρχει μόλυνση όπως λένε.

Η δυσοσμία παραμένει όμως, ειδικά στον Βλοχό είναι αποπνικτική. Μέσα στη λάσπη και στα νεκρά ζώα είμαστε. Βατράχια, έντομα, κουνούπια και άλλα τέτοια. Τα σκουπίδια επιπλέουν πάνω στο νερό… Σε αυτό δεν μπορώ να πω ότι δεν έδειξαν ενδιαφέρον και δεν προσπάθησαν, αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι με αυτή τη στάθμη του νερού. Αν δεν γίνουν τα απαραίτητα φράγματα, τα αναχώματα, δεν θα γίνει τίποτα ουσιαστικό».

Το πρόσωπο του κύριου Κώστα σκοτεινιάζει όταν αναφερόμαστε στο μέλλον, καθώς θα τον βρει μακριά από χωριό του.

«Εγώ δεν μπορώ να μείνω άλλο στο χωριό. Έχω διαθέσει 200.000 ευρώ για τη δουλειά μου, για τη βιοτεχνία που είχα. Έχουν καταστραφεί όλα μου τα μηχανήματα, έχει καταστραφεί το σπίτι μου. Δεν θέλω να το λέω, με στεναχωρεί, αλλά να επενδύσω εγώ πάλι στο χωριό δεν γίνεται.

Δεν μπορώ δηλαδή και δεν το διακινδυνεύω κιόλας, ό,τι έργο και να γίνει. Έχει τελειώσει για μένα αυτό. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω πραγματικά τι θα γίνει, είναι αλήθεια αβέβαιο το μέλλον μας…».

Λάμπουν δια της απουσίας τους οι αρμόδιοι

Η κυρία Μαρία είναι κάτοικος Παλαμά στον δρόμο προς Μεταμόρφωση. Και η δική της οικογένεια υπέφερε από τις πλημμύρες, ενώ η ίδια υπέστη κάταγμα στο πόδι στην προσπάθεια απεγκλωβισμού της. Ιδιαίτερα απογοητευμένη μας λέει πως δεν έχει δεχθεί βοήθεια από κανέναν από τους αρμόδιους.

«Κανένας δεν έχει έρθει να μας βοηθήσει. Από ποιον να ζητήσουμε βοήθεια; Έπαθε ζημιά το αμάξι, μπήκαν νερά στο σπίτι. Πετάξαμε τα έπιπλα, τα πετάξαμε όλα. Ο σύζυγος μου δεν έχει τώρα ούτε αυτοκίνητο ούτε τρακτέρ.

Η κατάσταση με το νερό είναι αυτή που θα σας έχουν πει και άλλοι. Μέχρι πρόσφατα μας έδινε νερό ο αγροτικός σύλλογος, αλλά τώρα έκλεισε και αυτός. Εμφιαλωμένο νερό πίνουμε και με εμφιαλωμένο νερό κάνουμε μπάνιο. Φοβόμαστε για τις λοιμώξεις, αφού έχουν πάθει τόσα άτομα λεπτοσπείρωση».

Δηλώνει και αυτή απαισιόδοξη για το μέλλον, καθώς η οικογένεια τους ασχολείται με αγροτικές εργασίες για να βιοποριστεί, τη στιγμή που η ενίσχυση των 6.660 ευρώ δεν αρκεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες.

«Εδώ έχει γίνει μεγάλη καταστροφή. Έφυγε όλη παραγωγή βαμβακιού από τις πλημμύρες, τι θα μαζέψουμε εμείς; Το τρακτέρ του συζύγου μου δεν δουλεύει. Εδώ είμαστε αγροτική περιοχή και στα μαγαζιά που πηγαίνατε πριν και βλέπατε, μερικά από αυτά συντηρούνται από τους αγρότες.

Δεν είναι μόνο αυτό. Τι να φτάσουν τα 6.600; Για κρεβάτια, ντουλάπια, οικιακές συσκευές; Έχουν χαλάσει όλα. Μέχρι και οι πόρτες τώρα αρχίζουν και φουσκώνουν. Πείτε μου εσείς, τι να πρωτοφτάσουν τα 6.600; Εμείς τι θα κάνουμε;»

«Παντελής ανυπαρξία μέτρων τις κρίσιμες ώρες»

Περπατώντας την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, συναντήσαμε τον κύριο Δημήτρη που διατηρεί επιχείρηση στον Παλαμά. Στάθηκε και εκείνος με τη σειρά του στην ανυπαρξία των αρμόδιων φορέων κατά τις πρώτες κρίσιμες ώρες των καταστροφικών πλημμυρών.

«Έχουμε καταγγείλει τα όσα συμβαίνουν μέσα από τους μαζικούς φορείς που συμμετέχουμε, τα έχουμε γνωστοποιήσει και στον δήμο και στην περιφέρεια. Έχει υπάρξει δηλαδή ενημέρωση. Τις πρώτες ώρες ειδικά ήταν παντελής η ανυπαρξία των όποιων μέτρων για την άμεση προστασία του κόσμου.

Κατόπιν, όσοι είχαν υποχρέωση έπρεπε να φανούν. Δεν γινόταν διαφορετικά. Έδειξαν ενδιαφέρον από ανάγκη, από υποχρέωση, δεν ήταν δηλαδή αληθινή βοήθεια. Ακόμα και σήμερα, δεν έχουν κάνει κάτι ουσιαστικό. Υπάρχουν εκατοντάδες στα χωριά που δεν έχουν σπίτια και έχουν διασκορπιστεί.

Δεν υπάρχει μέριμνα για το που θα μείνουν τον χειμώνα αυτοί οι άνθρωποι. Δεν έχει δοθεί βοήθεια εκτός από τα 6.660. Και αυτά ακόμα δεν τα έχουν πάρει όλοι».

Μας τονίζει ότι η ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία των πολιτών είναι ελλιπής.

«Δεν υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για το νερό. Είναι ελλιπέστατη. Εντάξει, για πόσιμο νερό πες ότι βολευόμαστε με τα εμφιαλωμένα που έρχονται. Για τις άλλες χρήσεις τι γίνεται; Εμφανέστατη η παλινωδία που παρατηρήθηκε σε αυτό το θέμα, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη δημόσια υγεία.

Φυσικά και για το θέμα των νεκρών ζώων, τα ίδια ισχύουν. Το λένε και οι αρμόδιοι φορείς ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που βρίσκονται σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ή διασκορπισμένα στον κάμπο. Υπάρχει ήδη ένας νεκρός από λεπτοσπείρωση και φυσικά κινδυνεύουν και άλλοι που είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση».

Τον ρωτάμε για το τι ξημερώνει το επόμενο διάστημα για τους κατοίκους της περιοχής και αφού παίρνει μια βαθιά ανάσα, μας λέει για το δυσοίωνο μέλλον.

«Οι επόμενες μέρες θα είναι τραγικές, θα είναι πολύ δύσκολες για τους ανθρώπους εδώ. Πώς θα κάτσουν χωρίς σπίτια και χωρίς οικονομική ενίσχυση; Οι αγρότες ζητούν μέσω των φορέων τους 100% αποζημίωση της παραγωγής τους και του μηχανουργικού εξοπλισμού τους και φυσικά έχουν δίκιο.

Αλλιώς κινδυνεύει όλη η Ελλάδα και αυτό είναι ίσως κάτι που δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα όλος ο κόσμος. Αν δεν υπάρξει έμπρακτη κρατική στήριξη, ολόκληρος ο κτηνοτροφικός τομέας της χώρας θα υποστεί τεράστιο πλήγμα, που θα είναι φυσικά πλήγμα για όλη τη χώρα.

Οι εισαγωγές θα εκτιναχθούν, τα προϊόντα που παρήγαγε ο κάμπος θα λείψουν παντού και η οικονομία μας θα γίνει ακόμα πιο εξαρτημένη από εξωτερικούς παράγοντες».

Λίγο πριν αποχωριστούμε τον κύριο Δημήτρη, καταφέραμε τουλάχιστον να διώξουμε έστω και στιγμιαία την απογοήτευση από το πρόσωπο του, αφού στην ερώτηση μας για το αν είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της Πολιτείας, ξέσπασε σε γέλια…

«Μα τώρα τι με ρωτάς; Ποιος μπορεί να πει ότι είναι ικανοποιημένος και να το εννοεί; Φυσικά και δεν είναι ικανοποιητικά τα αντανακλαστικά τους, αλλά δεν περίμενα και κάτι άλλο».

Η εργαλειοποίηση της τραγωδίας από τα ΜΜΕ

Στην κεντρική πλατεία του χωριού συναντήσαμε την κυρία Στέλλα, που παρακολουθώντας μας να συνομιλούμε με συντοπίτες της, μας είπε «ρωτάτε για τους πολιτικούς, αλλά και οι δημοσιογράφοι μερικές φορές είναι χειρότεροι». Εμείς, φυσικά, την καλέσαμε να μας δώσει τη γνώμη της.

«Δεν λέω για εσάς τώρα, εσείς κιόλας είστε εδώ ακόμα και ασχολείστε. Οι κάμερες και τα κανάλια που είναι; Όταν ήταν για νεκρούς και για να πουλάνε στον κόσμο, ήταν εδώ όλη τη μέρα. Να δείχνουν την πλημμύρα και τα ψόφια τα ζωντανά και τον βούρκο και να τρέχουν όλη μέρα από πίσω μας ότι τάχα ενδιαφέρονται.

 Τώρα δεν πουλάνε οι εικόνες εδώ, αλλά τώρα είναι τα ζόρια που έχει καταστραφεί τόσος κόσμος. Τώρα που είναι να μας ζητάνε να βγαίνουμε στις κάμερες; Εμ, δεν ψάχνουνε τώρα για νεκρούς και δεν ασχολούνται. Έχουν πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθούν από αυτά που περνάει όλος ο κόσμος εδώ τριγύρω από αυτό που μας βρήκε; Βγαίνει ο καθένας και λέει το μακρύ του και το κοντό του και εδώ δεν έρχονται. Ξέρεις πότε θα ξανάρθουν; Άμα γίνει κι άλλο κακό και μας αποτελειώσει».

Η κυρία Στέλλα αρνήθηκε ευγενικά να σχολιάσει οτιδήποτε άλλο για την κατάσταση που βιώνει η Θεσσαλία. Ωστόσο, στην ερώτηση μας για το αν περιμένει άμεση αντίδραση και βοήθεια από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς, μας απάντησε με σαρκαστικό ύφος: «Όποιος την περιμένει να του πεις να αλλάξει πλευρό να μη πουντιάσει».

Το ΠΑΚΟΕ ήρθε σε επαφή και με τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου, ο οποίος σχετικά με το νερό τόνισε πως όλοι στο χωριό έχουν εμφιαλωμένο, ενώ δήλωσε ότι ακόμα και όταν περιφέρεια και δήμος παίρνουν δείγματα για ανάλυση, δεν αποστέλλουν ποτέ κάποιο επίσημο έγγραφο για το τι περιέχει το νερό, καθώς πάντα οι απαντήσεις δίνονται μέσω τηλεφώνου.

Αφού φύγαμε από τον Παλαμά, κατευθυνθήκαμε προς τη Λάρισα, με το μυαλό μα πηγαίνει να ανακαλεί ασυναίσθητα εικόνες από τις τραγικές εκείνες ημέρες, που οι άνθρωποι έδιναν μάχη επιβίωσης απέναντι στις πλημμύρες, καθώς έξω από τον Παλαμά το μάτι ταξιδεύει στις ατελείωτες πλημμυρισμένες εκτάσεις, ενώ χαρακτηριστικό του τοπίου είναι η θέα ενός αγροτικού αυτοκινήτου βυθισμένο στις λάσπες σε ένα χωράφι.

Το αποτύπωμα των πλημμυρών και στο κέντρο της Λάρισας

Μπορεί το κέντρο της Λάρισας, να μη δοκιμάστηκε από «Daniel» και «Elias» όπως άλλες περιοχές, ωστόσο σίγουρα η τραγωδία έχει αφήσει έντονο αποτύπωμα στους ανθρώπους της πόλης Σε καφετέρια στην οδό Ποσειδώνος, συναντήσαμε  την Μαρία, που μας εξήγησε ότι η ανησυχία είναι πολύ έντονη για όσους έχουν φίλους, συγγενείς και γνωστούς που βίωσαν την τραγωδία των πλημμυρών.

«Ακόμη προσπαθούμε να το συνειδητοποιήσουμε. Εγώ ευτυχώς είμαι από αυτούς που δεν είχαν ζημιές, αλλά οι εικόνες που έβλεπα προς το σπίτι ήταν πραγματικά τραγικές. Ένιωθες ότι βρισκόσουν σε σκηνικό πολέμου».

Μπορεί το πρόβλημα του μολυσμένου νερού να μην υπάρχει στο κέντρο της Λάρισας, αλλά η πόλη δεν μένει ανεπηρέαστη από τα «απόνερα» της καταστροφής. «Σίγουρα βλέπουμε μια έξαρση εδώ του πληθυσμού των μυγών και των κουνουπιών. Επίσης, η μυρωδιά από τα νεκρά ζώα και γενικά της δυσωδίας, ήταν πολύ έντονη εδώ πέρα τις πρώτες μέρες.

Όλα τα περιμένουμε πλέον. Πέρα φυσικά από τις ανθρώπινες ζωές, υπήρχαν και άνθρωποι που έχασαν σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις. Έχασαν ολόκληρες περιουσίες».

Η Μαρία δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα των όσων πιστεύουν είναι πως δεν πρόκειται να αποκατασταθούν οι χαμένες περιουσίες των πληγέντων πολιτών. «Μάλλον δεν πιστεύουν ότι πρόκειται να δουν κάτι τέτοιο. Όποια βοήθεια και να πάρουν, σίγουρα δεν θα είναι αρκετή για να αποκαταστήσει τις περιουσίες τους».

Μαζί της και η Εύα, επίσης κάτοικος στο κέντρο της Λάρισας,  που όπως λέει «εγώ προσωπικά δεν είχα κάποιο τέτοιο πρόβλημα, αλλά πολλοί δικοί μας άνθρωποι γύρω μας το έζησαν όλο αυτό.

 Όπως είπε και η Μαρία, η μυρωδιά ήταν έντονη. Ειδικά τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες, ήταν πολύ έντονη. Αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη για λίγες μέρες, η μυρωδιά ήταν έντονη ακόμη και μετά από δύο εβδομάδες μετά τις πλημμύρες». Τώρα, για το θέμα των αποζημιώσεων που ανέφερες, έχω πολλούς γνωστούς που έχασαν κυρίως σπίτια και χωράφια. Έχασαν δηλαδή  περιουσίες μόνο από τα παραγόμενα προϊόντα. Και δεν πιστεύουν φυσικά ότι θα πάρουν κάτι από αυτά πίσω. Είναι τρομερά απαισιόδοξοι ως προς αυτό».

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό της επιστημονικής και δημοσιογραφικής ομάδας του ΠΑΚΟΕ στις περιοχές της Θεσσαλίας, φτάσαμε στο χωριό Γιάννουλη της Λάρισας, το οποίο είχε υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. Μπορεί με μια «βιαστική» ματιά το τοπίο να μη θυμίζει σε πολλά τα όσα έζησαν οι κάτοικοι, ωστόσο τα όσα συνέβησαν έχουν χαραχθεί στο μυαλό τους.

«Ντροπή σε πολιτεία και κράτος που έφαγαν τα λεφτά»

Η Σοφία, εργαζόμενη σε μαγαζί επί της οδού Κοζάνης και κάτοικος της περιοχής, έκανε λόγο για τραγική κατάσταση.

«Ήταν απίστευτο αυτό που συνέβη, ήταν τραγικό. Όλα έγιναν από τη μια στιγμή στην άλλη. Το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι όλο αυτό θα μπορούσε να αποσοβηθεί. Ειδοποίηση υπήρξε από την πολιτεία, αλλά όχι με τρόπο να αντιληφθούμε τι θα συμβεί».

Όπως εξηγεί, ειδικά τις πρώτες μέρες, ολόκληρη η περιοχή ανέδιδε δυσωδία και δεν μπορούσε να κοιμηθεί, οπότε «είναι θαύμα που δεν έχω αποκτήσει ακόμα κάποιο πρόβλημα υγείας».

Παράλληλα, τονίζει πως «δεν είχαμε νερό, δεν είχαμε ρεύμα και στην ουσία δεν μπορούσαμε να κάνουμε και κάτι για τα κουνούπια ή για τα προβλήματα που δημιουργούνταν από τα νεκρά ζώα. Προσπαθούσαμε να προφυλαχτούμε, αλλά στην ουσία δεν γινόταν αφού δεν ξέραμε και δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.

Για την παρουσία των αρμόδιων φορέων που με ρώτησες πριν, όσοι ήρθαν ήταν μετά από δύο εβδομάδες. Στην πραγματικότητα, βοήθησε ο στρατός, η ΕΜΑΚ και οι εθελοντές. Κανείς άλλος δεν μας βοήθησε πρακτικά. Από την πολιτεία ελάχιστα.

Θα πρέπει να ντρέπονται πολιτεία και κράτος για όλο αυτό. Όλα τα χρήματα που πήγαν στα χέρια τους ήταν χαμένα και τα έφαγαν για να φτιάξουν τα φράγματα τα καινούργια. Είναι αυτό το “Πάμε και όπου βγει”, που δυστυχώς επιβεβαιώνεται ξανά και το μέλλον μας είναι σίγουρα αβέβαιο».

Ζώντας την επόμενη μέρα «από τύχη»

Ο Νίκος, επίσης εργαζόμενος σε κατάστημα στην οδό Κοζάνης, μονολογεί «έτυχε τώρα και τη γλιτώσαμε από την από εδώ πλευρά», ενώ όταν τον ρωτάμε αν θα αφήσει τη μοίρα του στην τύχη, μας λέει ότι αυτοί που έπρεπε να κάνουν κάτι, δεν το έκαναν.

«Εμείς εδώ δεν είχαμε ζημιές, από την άλλη πλευρά (σ.σ. του χωριού) πάθανε μεγάλη ζημιά. Στις εργατικές κατοικίες εκεί και προς τον Σκλαβενίτη ήταν η μεγάλη ζημιά, αλλά αύριο μπορεί να είναι από εδώ, από τύχη δεν ήμασταν τώρα. Δεν σου είπα να αφήσω στη μοίρα την τύχη μου, αλλά που είναι αυτοί που είναι υπεύθυνοι; Που είναι αυτοί που αποφασίζουν και τα χειρίζονται όλα αυτά; Πιο πολύ τον στρατό και την ΕΜΑΚ είδα εγώ και οι κάτοικοι να βοηθάνε ο ένας τον άλλο.

Από αυτή την πλευρά, σου λέω, δεν πάθαμε κάτι. Ήταν η βρώμα εδώ που δεν πολυαντεχόταν τις πρώτες δύο – τρεις μέρες, αλλά αυτόΟι άνθρωποι στις εργατικές είναι που πρέπει να τους νοιαστούν και να κάνουν κάτι».

Όσο για την καθημερινότητα του, πέρα από τα «δεδομένα» που αφορούν το νερό, η ανασφάλεια είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. «Τώρα ρωτάς αν αισθάνομαι ανασφάλεια, αλλά εσύ αύριο θα είσαι στην Αθήνα. Δεν το λέω παρεξηγημένα, αλλά σίγουρα εδώ και στα γύρω μέρη είναι η ανασφάλεια κάθε μέρα που τη νιώθουν. Και γκρίνια βέβαια και απογοήτευση. Θα δούμε, τώρα είναι και οι εκλογές και δεν πιστεύω να ψηφίσουν τους ίδιους».

Συναντήσαμε την κυρία Γεωργία Φέτσου σε κατάστημα στον κεντρικό δρόμο του χωριού προς Λάρισα και δέχθηκε πρόθυμα να μας μιλήσει, παρά το ότι οι μνήμες από την τραγωδία είναι ακόμα νωπές και συνεχίζει να υπάρχει το συναίσθημα του φόβου.

«Σε εμάς εδώ δεν είχαμε πολλές ζημιές από το νερό. Σταμάτησε στις εργατικές κατοικίες. Εκεί πνίγηκαν παντελώς. Εντάξει, και εδώ προφανώς υπήρξε και υπάρχει μεγάλος φόβος και αγωνία.

Για να καταλάβετε, εδώ απ’ έξω ο κεντρικός δρόμος Λάρισας προς Λάρισα, ήταν γεμάτος ψάρια, όλοι οι υπόνομοι ήταν γεμάτοι ψάρια. Τη μυρωδιά δεν μπορώ να σας την περιγράψω, όπως δεν μπορώ να σας περιγράψω τι γίνεται και με τα κουνούπια αυτή τη στιγμή. Έχει πάρα μα πάρα πολλά κουνούπια τώρα».

Με αφορμή αυτά της τα λόγια, τη ρωτήσαμε αν πιστεύει πως είναι βάσιμες οι προειδοποιήσεις επιστημόνων που τονίζουν ότι τα σημεία που έχουν πληγεί σημαντικά από τις πλημμύρες αποτελούν υγειονομικές βόμβες, με την ίδια να μας απαντάει θετικά. Στη συνέχεια τονίζει (και αυτή) την ανυπαρξία των αρμόδιων φορέων.

«Δεν έχω πληγεί από τις πλημμύρες, αλλά έρχομαι καθημερινά σε επαφή με πολλούς πληγέντες και μου λένε ότι δεν τους έχει βοηθήσει κανένας. Ακόμα και τώρα έχουν πλημμυρισμένα σπίτια, πλημμυρισμένα υπόγεια. Μαζεύουν χρήματα μόνοι τους για να βάλουν ιδιώτες να τα καθαρίσουν. Γενικώς, νομίζω ότι δεν ήταν δίπλα τους. Θα έλεγα ότι έχουμε ανυπαρξία του κράτους».

Η κυρία Γεωργία δεν «πρωτοτύπησε» όταν τη ρωτήσαμε για το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους κατοίκους

«Θα έλεγα ότι βλέπουμε ανυπαρξία του κράτους και δεν έχω ιδέα και για το αν έχουν γίνει καταγγελίες από τους πληγέντες. Το κλίμα εδώ πάντως είναι πάρα πολύ άσχημο. Στην περιοχή μας βρίσκονται κατά κύριο λόγο άνθρωποι μεροκαματιάρηδες, Δηλαδή και στις εργατικές κατοικίες που χτυπήθηκαν, ήταν άνθρωποι με πολύ χαμηλά εισοδήματα και έχουν χάσει τα πάντα».

Στην ερώτηση μας για το κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι αρμόδιοι φορείς αυτούς τους ανθρώπους, το πρόσωπο της συνοφρυώθηκε και δίστασε για λίγο.

«Έμειναν με τέσσερις τοίχους, χωρίς ρούχα, χωρίς έπιπλα, χωρίς τίποτα. Αυτό οι άνθρωποι πρέπει να βοηθηθούν. Είναι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση. Μακάρι να βοηθηθούν, αλλά δεν το πιστεύω. Νομίζω πως ο,τι κάνουμε είναι μεταξύ μας και με τη βοήθεια των εθελοντών. Είναι όπως μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Με το “Πάμε και όπου βγει” θα κινηθούμε».

Μετά τη Λάρισα, το οδοιπορικό της επιστημονικής και δημοσιογραφικής ομάδας του ΠΑΚΟΕ συνεχίστηκε στον Βόλο. Περιοχή που βρέθηκε για πολλές μέρες στο επίκεντρο της επικαιρότητας, λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

Ο Βόλος μετράει τις πληγές του

Πρώτη μας στάση σε καφετέρια στην οδό Μαιάνδρου, όπου μας υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα ο Φίλιππος, που ήταν από τους «τυχερούς» της πόλης και μας έδωσε μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

«Εγώ εδώ στο μαγαζί και στο σπίτι μου δεν είχα πρόβλημα, πέρα δηλαδή από το νερό που δεν πίνεται. Βέβαια, ο κόσμος εδώ γύρω βούλιαξε. Τι να σου λέω τώρα για αυτοκίνητα και σπίτια. Ζημιές μεγάλες οικονομικά και γενικότερα μεγάλα προβλήματα μας έφεραν και ο “Daniel” και ο “Elias”. 

Για το νερό, εντάξει είναι πρόβλημα, ακόμα και όταν είπαν ότι έχει αποκατασταθεί η ζημιά στο νερό μετά τις πρώτες πλημμύρες, δεν χρησιμοποιούσαμε νερό από τη βρύση, ούτε φυσικά και τώρα. Με μπουκάλες εμφιαλωμένες είμαστε και στο μαγαζί και στο σπίτι».

Ο Φίλιππος εκτιμά ότι οι τεράστιες καταστροφές δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ούτε με την καλύτερη δυνατή οργάνωση από τον δήμο και τους αρμόδιους φορείς της πολύς, καθώς τα καιρικά φαινόμενα ήταν τόσο έντονα.

«Οι τόνοι νερού που έπεσαν εδώ πέρα ήταν απίστευτοι. Ούτε το καλύτερο αντιπλημμυρικό έργο δεν την έσωζε την κατάσταση. Δεν μπορώ να περιγράψω σε κάποιον που δεν το έχει δει με τα μάτια του. Ήταν ξεβουλωμένα τα φρεάτια, αλλά όταν έρχεται το νερό με τέτοια ορμή και φτάνει στο ενάμιση μέτρο, δεν μπορούν να γίνουν πολλά. Μπορείς να πάρεις όγκο νερού ενάμιση μέτρου και να το βάλεις σε ένα ποτήρι; Το νερό σάρωνε πόρτες και αντικείμενα πολύ μεγάλα, ήταν φοβερή η ορμή, δεν ήταν θέμα αντιπλημμυρικών έργων».

Αν και ο δήμος Βόλου έχει δεχθεί σκληρές επικρίσεις για αβλεψία και αδιαφορία ως προς την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, ο Φίλιππος θεωρεί πως τα αντανακλαστικά που επέδειξαν ήταν πολύ καλά.

«Από την επόμενη μέρα κιόλας άρχισαν να κάνουν δουλειά. Είναι κάθε μέρα στους δρόμους από το πρωί μέχρι το βράδυ συνεργεία του δήμου και δεν σταματάνε. Όπου και να γυρίσει μέσα στην πόλη θα τους δεις να δουλεύουν».

Μας τονίζει ότι αυτό που προέχει είναι το να ανασυγκροτηθεί η πόλη, ενώ θεωρεί δικαιολογημένο το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής.

«Αυτό που προέχει τώρα είναι η επανένταξη, η ανασυγκρότηση. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και οι ζημιές είναι μεγάλες. Αν πας προς το λιμάνι η κατάσταση εκεί είναι πολύ δύσκολη. Δεν μαζεύονται εύκολα δηλαδή οι ζημιές, καθαρίζουν τη μια μέρα και την άλλη είναι πάλι οι λάσπες. Και στο κέντρο έτσι είναι. Μιλάμε για μεγάλες ζημιές, δεν μαζεύονται έτσι εύκολα.  

Υπάρχει όμως η ανασφάλεια που συζητούσαμε πριν, ειδικά από όσους έχουν πάθει ζημιά. Ειδικά οι άνθρωποι που είδαν τα σπίτια τους να βουλιάζουν δύο φορές και τώρα σκέφτονται τι θα γίνει αν ξαναρίξει το νερό που έριξε αυτές τις φορές».

«Πάμε στον αυτόματο και ό,τι βγει»

Το ρεπορτάζ συνεχίστηκε στην οδό Κορδελιού και στο κομμωτήριο του κύριου Παναγιώτη, με τους πελάτες να σιγοντάρουν στα όσα έλεγε ο ίδιος και να παρεμβαίνουν συχνά – πυκνά, ώστε να τονίσουν πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου από το κράτος. Ο κύριος Παναγιώτης περιγράφει την κατάσταση με βλέμμα απογοήτευσης.

«Στην περιοχή εδώ δεν είχαμε πρόβλημα, αλλά εκεί που μένω κάτω από τον Κραυσίδωνα (σ.σ. ποταμός) είχαμε πρόβλημα, αφού η περιοχή είναι ακόμα μέσα στο χώμα. Τις πρώτες μέρες μετά και τις δύο πλημμύρες, ήμασταν χωρίς ρεύμα και νερό. Ενώ και τώρα νερό μετά τις εννιάμιση – δέκα το βράδυ, δεν υπάρχει. Προφανώς και εδώ που μιλάμε και σε όλο τον Βόλο το πρόβλημα με το νερό είναι μεγάλο, είναι περισσότερο χλώριο παρά νερό. Με ρώτησες για καταγγελίες. Χρειάζεται να καταγγείλουμε τα αυτονόητα

Πάντως δεν έδειξε να ανησυχεί ιδιαίτερα για τα όσα έχουν ειπωθεί περί απειλών για την υγεία των κατοίκων μέσα στην πόλη του Βόλου «Εδώ δεν πιστεύω πως θα υπάρξει τέτοιο θέμα, όπως για παράδειγμα σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας που είχαν και έχουν νεκρά ζώα και μολύνσεις και απειλούνται με ασθένειες. Το όποιο πρόβλημα είναι από τα σκουπίδια εκεί που είναι να γίνει το ποδηλατοδρόμιο (σ.σ. στην περιοχή Νέα Ιωνία)».

Αναφερόμενος στους αρμόδιους φορείς και το αν έχουν σπεύσει στο πλευρό των πολιτών, μας δήλωσε με κατηγορηματικό ύφος ότι « από τους επίσημους φορείς δεν υπάρχει βοήθεια μέχρι τώρα. Δεν ξέρω αν είναι αδιαφορία ή κάτι άλλο, πάντως βοήθεια δεν υπάρχει».

Όσο για το μέλλον των κατοίκων του Βόλου μετά τις μεγάλες πληγές που άφησαν οι πλημμύρες, ο κύριος Παναγιώτης έβαλε με τη σειρά του ως πρώτο θέμα την ανασφάλεια που έχει κυριεύσει τους πολίτες, ενώ δεν περιμένει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη τους πολιτείας προς τους πληγέντες.

«Το αίσθημα που έχω είναι αυτό της ανασφάλειας. Και πώς να γίνει δηλαδή να αισθανθεί κάποιος ασφαλής; Ακόμα και σε αυτή την περιοχή που δεν έπαθε μεγάλες ζημιές, υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια για την επόμενη μέρα. Τα ποτάμια είναι μέσα στο χώμα και την πέτρα, τι θα γίνει αν συμβεί κάτι αντίστοιχο αύριο;  

Δεν περιμένω να στηρίξουν ουσιαστικά τους ανθρώπους που έπαθαν τόσες ζημιές. Μιλάμε για τρομακτικές ζημιές και έχουμε περάσει ένα μήνα από τις πρώτες πλημμύρες χωρίς να έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό. Εδώ δεν έχει δοθεί βοήθεια στους ανθρώπους που έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι και με ρωτάς αν έχουν βοηθήσει εμάς; Είμαστε ο καθένας μόνος του και ό,τι βγει. Πάνε όλα με αυτόματο πιλότο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία βοήθεια. Ό,τι βγει, δεν περιμένουμε κάτι».

Ο «ρόλος» των τηλεοπτικών καναλιών και η «ανοργανωσιά» του δήμου

Στην οδό Ρήγα Φεραίου και Σπυρίδη συναντήσαμε τον Βασίλη, που δέχθηκε να μας μιλήσει παρά την αρχική του αντίρρηση λόγω της κάλυψης των γεγονότων από την πλειοψηφία των ΜΜΕ.

«Τώρα τα πράγματα εμφανισιακά έχουν μαζευτεί, αλλά δεν είναι νορμάλ η κατάσταση. Εγώ μένω στο κέντρο, δεν είναι ότι πάθαμε μεγάλες ζημιές εκεί αλλά δεν είναι και αυτό που λένε οι συνάδελφοι σου εκεί στα κανάλια για το ότι άντεξε ο Βόλος. Αλήθεια έπεσε πάρα πολύ νερό, δεν ήταν δηλαδή μια καταιγίδα. Αλλά είχε μεγάλη ανοργανωσιά εδώ. Οι υπεύθυνοι του δήμου τη μέρα που χτύπησε ο “Daniel” πηγαινοέστελναν τον κόσμο στη δουλειά του και ήταν όλη μέρα γεμάτοι οι δρόμοι. 

Δεν χρειάζεται να έχεις και πολύ μυαλό για να πεις στον κόσμο “σήμερα καθίστε όλοι σπίτια σας επειδή είναι πολύ επικίνδυνα” και να στείλεις όλα τα συνεργεία να καθαρίσουν όσο μπορούν τα φρεάτια και τους δρόμους. Πώς γίνεται να τους έπιασε στον ύπνο δηλαδή; Αφού ακούγαμε για μέρες για ακραίο φαινόμενο, η οργάνωση των υπεύθυνων που ήταν; Λέγανε και ξελέγανε ότι το πρωί είμαστε εντάξει και το απόγευμα ξαφνικά να κλειστούμε στα σπίτια μας. 

Αν δεν υπήρχαν τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τα social media, θα νόμιζε ο κόσμος ότι δεν έγιναν και μεγάλες ζημιές. Τα κανάλια, εντάξει τι να πω… Ξέρουμε τον ρόλο τους. Στο λιμάνι είχε γίνει χαμός, στις γύρω περιοχές οι άνθρωποι δεν ήξεραν που να τρέξουν. Μετά δεν είχαν νερό και ρεύμα και από τον δήμο ψευτομοίραζαν κάτι μπουκάλια νερό, που δεν έφταναν για τους μισούς».

Ο Βασίλης είναι έντονα προβληματισμένος για το τι θα συμβεί αν η περιοχή χτυπηθεί από βροχοπτώσεις παρόμοιας έντασης και με οργισμένο ύφος μας λέει ότι όσα έγιναν θα ξεχαστούν με τον καιρό, αλλά οι πληγέντες θα μείνουν αβοήθητοι και χωρίς στήριξη από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς.

«Σίγουρα νιώθω μεγάλη ανασφάλεια, όλος ο κόσμος δηλαδή εδώ και στο Βόλο και αλλού που πλημμυρίσανε. Αν έρθει δηλαδή ξανά τέτοιο φαινόμενο σε ένα ή δύο μήνες τι θα γίνει; Απλά, θα αποτελειώσει τον κόσμο. Θα τελειώσουν οι εκλογές και θα αρχίσουν να κρεμάνε λαμπάκια για τα Χριστούγεννα και ο κάθε φουκαράς που έχασε το σπίτι και το μαγαζί και το αυτοκίνητο του δεν θα έχει να φάει και που να κοιμηθεί. 

 Εντάξει, εγώ 37 (ετών) είμαι και αν θέλω σηκώνομαι και φεύγω από εδώ. Οι άνθρωποι που ζουν μια ζωή εδώ και έχασαν τα πάντα μέσα σε λίγες μέρες τι θα κάνουν; Βοήθεια από ποιον να ζητήσουν και τι που να καταγγείλουν τι; Από το κράτος ή τον δήμο; Όση βοήθεια θα πάρεις εσύ, άλλο τόσο θα πάρουν και αυτοί. Ούτε τους συγγενείς των νεκρών ανθρώπων δε σέβονται. Τι να πω, όπου μπορεί να πάει ο καθένας και όπου του βγει να πάει. Ποιες αποζημιώσεις να δώσουν; Έχει περάσει μήνας και ακόμα συζητάμε για βοήθεια και για τα αυτονόητα».

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το λιμάνι του Βόλου, προκειμένου να συνομιλήσουμε με ανθρώπους από τα μαγαζιά/εστιατόρια της περιοχής, που αποτελεί μεγάλο πόλο έλξης για όσους επισκέπτονται την πόλη. Μπορεί οι τόνοι λάσπης που μετατράπηκαν σε χώμα και είχαν «στρώσει» το λιμάνι να έχουν μαζευτεί, ωστόσο η κατάσταση μόνο εύκολη δεν είναι…

«Οι αρμόδιοι έκαναν ο,τι μπορούσαν»

Ο κύριος Θεόδωρος Προσήλιας στάθηκε αρχικά στις πολύ μεγάλες ζημιές που έχει πάθει η περιοχή του Πηλίου, λέγοντας μας χαρακτηριστικά ότι δεν θα ανακάμψει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας (“Daniel”) ήταν πολύ ισχυρό, αλλά το δεύτερο (“Elias”) μας αποτελείωσε. Να σας πω όμως λίγο για το Πήλιο, που η κατάσταση είναι εφιάλτης. Έχουν γίνει εκεί τόσες ζημιές που στα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα σηκώνουν κεφάλι. Καταστράφηκαν γέφυρες και δρόμοι και υπερβολικός όγκος νερού χάλασε πολλές δομές. Δύσκολο το βλέπω να ξαναέρχεται το Πήλιο στην αρχική του μορφή».

Αναφερόμενος στον Βόλο, είπε ότι τα όσα λέγονται περί καταγγελιών και αγανάκτησης των πολιτών είναι δικαιολογημένα από τον θυμό των ανθρώπων, αλλά η δημοτική αρχή κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να στηρίξει τους πληγέντες.

«Εδώ καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Αλλά αν τα ποτάμια δεν φαρδύνουν, ο,τι και να κάνει ο δήμαρχος, που καταβάλλει φοβερές προσπάθειες για να τα βαθύνει, πάλι θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Έχουν γίνει στο παρελθόν πολλές κακοτεχνίες στα φρεάτια, με αποτέλεσμα να μην οδηγείται το νερό στη θάλασσα, ενώ αυτή την εποχή η θάλασσα είναι πολύ υψηλά και δεν βοηθάει να φύγουν τα όμβρια. Τα φρεάτια δεν καθαρίστηκαν σωστά ποτέ και αυτός νομίζω είναι και ο λόγος που πλημμύρισαν μαγαζιά και σπίτια.  Από εκεί και πέρα, με τη φύση δεν μπορείς να τα βάλεις. Έριξε τόσο νερό, που τα ποτάμια ξεχείλισαν και δεν μπορούσε να μαζευτεί η κατάσταση. 

Οι αρμόδιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο, αφού δεν το είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Ήταν κοντά μας οι αρμόδιοι. Δόθηκαν σε γνωστούς μου αποζημιώσεις 6.600 ευρώ μέσα στον πρώτο μήνα. Δεν γνωρίζω τι έγινε σε άλλες περιοχές».

Ο κύριος Θεόδωρος δεν δείχνει να ανησυχεί για τυχόν υγειονομικούς κινδύνους που ενδέχεται να δημιουργηθούν στον Βόλο, τονίζοντας πως το μόνο πρόβλημα είναι το πόσιμο νερό, αλλά αυτό «δεν είναι και κάτι καινούργιο για εμάς». Αυτό που δείχνει να τον προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο μιας παρόμοιας καταστροφής στο άμεσο μέλλον.

«Ας ελπίσουμε να μην έρθει και τρίτο κύμα κακοκαιρίας, που το περιμένουμε. Αν γίνει αυτό, θα τα αποτελειώσει όλα. Τώρα, για τις δυσκολίες τις καθημερινές που με ρωτάς, σε κάποια σημεία της πόλης πέφτει η πίεση του νερού λόγω των έργων που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά δεν κόβεται το νερό εντελώς».

Όσο για την επόμενη μέρα, αναμένει να υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινότητα των πολιτών του Βόλου, αλλά εκτιμά ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προστατευθούν και μόνοι τους αφού η πολιτεία δεν μπορεί να τρέξει για όλους.

«Είναι δύσκολο να επανέλθει ο κόσμος, αν και στο κέντρο έγινε πλήρης αποκατάσταση των ζημιών. Περιφερειακά του Βόλου όμως υπάρχουν βουνά με λάσπη και άλλα προβλήματα και δεν ξέρω αν θα επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν οι περιοχές πριν τη θεομηνία. 

Σαφώς υπάρχει ανασφάλεια και είμαστε επιφυλακτικοί γιατί αυτά που ζήσαμε δεν τα έχουμε ξαναζήσει. Θα εξοπλίσω το μαγαζί με γεννήτρια και με παραπέτα γύρω γύρω για να μην πλημμυρίσω ξανά και να μπορούμε εγώ και το προσωπικό μου να βιοποριζόμαστε. Η πολιτεία δεν μπορεί να τρέξει παντού και πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα με δική μας πρωτοβουλία. Ευτυχώς δεν είδαμε πολλές ανθρώπινες απώλειες και ελπίζω βέβαια να μη συμβεί ξανά κάτι τέτοιο».

«Είμαστε μόνοι μας και ο,τι βγει»

Η κυρία Άννα απουσίαζε από τον Βόλο όταν οι πλημμύρες έπνιξαν την περιοχή για δεύτερη φορά. Αν και δεν βίωσε από κοντά τις μέρες αγωνίας των συμπολιτών της, μπορεί να αισθανθεί τον φόβο και την απογοήτευση γύρω της.

«Είναι τρομαγμένος ακόμα ο κόσμος και το βλέπεις παντού, φοβούνται και να κυκλοφορήσουν ακόμα ή δεν έχουν και την όρεξη και το κουράγιο μετά από αυτά που τους έχουν συμβεί. Το βλέπουμε και στα μαγαζιά εδώ. Σήμερα που είναι και μέρα με ποδοσφαιρικούς αγώνες, δεν έχει ιδιαίτερο κόσμο. Πριν από όλα αυτά, γέμιζαν τα μαγαζιά και στηνόταν όλος ο κόσμος να δει τους αγώνες. Γενικά, έχει πέσει αρκετά η κίνηση. Είναι δύσκολα για όλους και το βλέπεις και στη διάθεση. Πως να μην είναι δηλαδή, από τη στιγμή που χάθηκαν περιουσίες και δουλειές και άντε βρουν τι θα κάνουν οι άνθρωποι τώρα».

Το σπίτι της υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες, αλλά και στη δική της περίπτωση η κινητοποίηση των Αρχών δεν ήταν αυτή που θα περίμενε κανείς. «Εγώ από τους υπεύθυνους δεν είδα κανέναν. Μόνο η πυροσβεστική ήρθε και να είναι καλά οι άνθρωποι. Στην πρώτη κακοκαιρία κανένας δεν ήρθε. Μετά τη δεύτερη κάτι έγινε, αλλά και πάλι δεν είναι ότι πολυβοήθησαν ας πούμε. Καταγγελία δεν έκανα, όπως δηλαδή νομίζω και σχεδόν κανένας, ο κόσμος κοιτάζει να μαζέψει τα πράγματα του και ό,τι μπορεί και αυτοί που πρέπει δεν δίνουν σημασία».

Αν και φυσικά δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον, η κυρία Άννα στέκεται στο κλίμα ανασφάλειας και στα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το αν η πολιτεία είναι σε θέση να τους προστατεύσει από μια παρόμοια κατάσταση.

«Φυσικά και υπάρχει ανασφάλεια. Αν υπάρξει μια νέα έντονη βροχή θα υπάρξουν και νέες πλημμύρες, αφού τώρα είναι όλα στον αέρα. Εγώ είμαι και λίγο μεγαλύτερη σε ηλικία και δεν τρέφω αυταπάτες για να περιμένω να μας βοηθήσει η πολιτεία. Ο καθένας μόνος του είναι και ό,τι βγει. Βοήθεια δεν περιμένω και καλύτερα κιόλας για να μην λέω μετά πως απογοητεύομαι. 

Δεν βλέπω κάποιον άνθρωπο να μπορεί να μας οδηγήσει κάπου, να μας προστατεύσει από τις καταιγίδες και γενικά από όσα συμβούν. Καθαρίσαμε την πρώτη φορά από λάσπες, από φερτά υλικά που ήρθαν από το βουνό, μαζέψαμε από σπίτια και υπόγεια όσα καταστράφηκαν και μετά ξανά πάλι όλο αυτό για δεύτερη φορά. Τι να περιμένουμε τώρα; Ζούμε τρελές καταστάσεις και δεν υπάρχει και κάποιος να πούμε ότι θα μας βοηθήσει».

«Πάμε και όσο αντέξουμε»

Ο κύριος Αθανασός Θεόδωρος δείχνει περισσότερο κουρασμένος και απογοητευμένος, παρά οργισμένος για τις μεγάλες οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν στο εστιατόριο του από τις πλημμύρες.

«Έχω δύο επιχειρήσεις και οι δύο έχουν πλημμυρίσει, αισθάνομαι πως έχω καταστραφεί. Το σπίτι μου στην Καρδίτσα στον Παλαμά είναι κατεστραμμένο. Δεν υπάρχει δύναμη και κουράγιο και δεν έχουμε και από την πολιτεία στήριξη. Ούτε οικονομική, ούτε ηθική. Καταγγελία δεν έχω κάνει, έχω κάνει τη δήλωση προς την περιφέρεια για τις καταστροφές της περιουσίας μου. Τι να το προχωρήσω παραπάνω; Να ψάξω τους υπεύθυνους; Όλοι ξέρουμε ότι υπεύθυνοι είναι αυτοί που δεν έκαναν τη δουλειά τους και δεν καθάρισαν τα ρέματα. 

Οι αρμόδιες αρχές και ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν κοντά μας. Ακόμα εδώ μπροστά στο λιμάνι δεν έχει καθαρίσει εντελώς το μέρος. Εμείς στα μαγαζιά καθαρίσαμε όσα μπορέσαμε και πιο πέρα έχει χώμα και λάσπες». 

Φυσικά είναι θέμα αβλεψίας. Όταν παθαίνεις αυτά που έπαθες με τις πρώτες πλημμύρες, κοιτάς να κάνεις το παν για να μην τα ξαναπάθεις. Πέρασαν είκοσι μέρες από τις πρώτες πλημμύρες και δεν έγιναν ουσιαστικές κινήσεις. Έτσι, οι ζημιές είναι ακόμα μεγαλύτερες. Αντί να μαζέψουν το πρόβλημα, το μεγάλωσαν. Βέβαια, το θέμα είναι ευρύτερο και πολλά μπορούμε να πούμε και για όλα τα ποτάμια που τα έχουμε τσιμεντώσει. Η φύση εκδικείται όταν δεν τη σέβεσαι. Εδώ στον Βόλο δεν έχουν γίνει έργα, όπως υπογειοποιήσεις βόθρων κλπ για να μπορούν να βγαίνουν τα νερά στη θάλασσα».

Ο κύριος Θεόδωρος εκτιμά ότι η ζημιά που προκλήθηκε από τις φονικές πλημμύρες δεν έχει γίνει ορατή στην ολότητα της, δίνοντας μας ως παράδειγμα την περιοχή του Παλαμά που όπως λέει δεν έχουν εντοπιστεί όλοι οι νεκροί.

«Σε μέρη όπως στον Παλαμά θα βγάζουμε πτώματα ακόμα και τον επόμενο Αύγουστο. Μιλάμε για τεράστιες εκτάσεις, όπου υπήρχαν σπίτια στη μέση του πουθενά. Από την Καρδίτσα είναι η καταγωγή μου και ξέρω ότι είναι αχανείς οι εκτάσεις εκεί. Αμφιβάλλω πολύ αν οι αρμόδιοι ξέρουν ή έχουν ψάξει ποιοι μένουν εκεί…  

Πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι υπάρχουν εκεί πολλοί αλλοδαποί εργάτες που δεν είναι δηλωμένοι και έμεναν σε παραπήγματα, σε στάβλους και σε χαμόσπιτα. Είναι γεμάτη η Καρδίτσα από αυτά. Πώς γίνεται να γλύτωσαν αυτοί οι άνθρωποι μετά από όλο αυτό που έγινε; Σιγά μην έψαξαν για αυτούς».

Οι πρώτες ώρες μετά τις καταστροφές ήταν φυσικά και για εκείνον πάρα πολύ δύσκολες. Δείγμα της «εξυπηρέτησης» των πολιτών από τις αρμόδιες αρχές είναι τα όσα βίωσε όταν προσπάθησε να βρει πόσιμο νερό.

«Πήγα για να βρω πόσιμο νερό, μια φορά στην περιφέρεια και μια φορά στον δήμο να πάρω δύο εξάδες νερό και επειδή ζήτησα άλλες δύο, μόνο που δεν με έδειραν. Δεν ξαναπήγα και ούτε θα ξαναπάω. Τον εξευτελισμό αυτό δεν τον ανέχομαι, να σκάσω να περιμένω τόσες ώρες για να μου δώσουν δύο εξάδες νερό. Και μετά με ρωτάς τι βοήθεια πήραμε από τις αρχές… 

Ωστόσο, πέρα από αυτούς, έχουμε και οι υπόλοιποι τη δική μας ευθύνη. Εμείς στα μαγαζιά ας πούμε, μπαζώνουμε τα δάπεδα κάτω και δεν αφήνουμε χώρο να φύγει το νερό να πάει στους υπονόμους, να είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση. Γενικά οι ευθύνες υπάρχουν από τα πάνω μέχρι τα κάτω».

Τον ρωτάμε για τις δικές του προσδοκίες σχετικά με το άμεσο μέλλον και το αν αναμένει την ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Με κουρασμένο βλέμμα και ένα αχνό χαμόγελο μας απαντά ότι μάλλον περιμένει τα χειρότερα, παρά τη βελτίωση της κατάστασης.

«Από αυτά που λέγονται, περιμένουμε και τρίτο κύμα κακοκαιρίας μέσα στον Οκτώβριο. Αν συμβεί αυτό, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν ξανά. Είναι μεγάλη υπόθεση αυτό το άνοιξε – κλείσει. Για να κάνεις ένα απλό άνοιγμα του μαγαζιού θέλεις 5.000 ευρώ, οπότε δεν υπάρχει και η δυναμική να μείνουν ανοικτά τα μαγαζιά. Έχουμε και την υπερφορολόγηση μέσα σε όλα. Βάλε σε αυτά και τις ζημιές στις προσωπικές περιουσίες που παθαίνουμε, την αγωνία και την κούραση που έχουν όλοι οι άνθρωποι. Που να στηριχτεί λοιπόν ένας μαγαζάτορας αν δεν έχει και τη βοήθεια του κράτους; 

Άκουσα τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι τάχα θα δώσει λεφτά τώρα, όπως έδωσε και την προηγούμενη φορά. Μα δεν πήραμε τίποτα την πρώτη φορά… Έχω 20.000 ζημιά και δεν πήρα ούτε ένα ευρώ. Κάθε φορά που κλείνω και ανοίγω είμαι ακόμα 5.000 μείον. Ούτε από τον «Ιανό», ούτε τώρα δεν υπάρχει οικονομική βοήθεια. Ό,τι κάνουμε, μόνοι μας τελείως και ό,τι μπορέσουμε.  

Είναι αυτό που λέγαμε μετά τα Τέμπη, που πάμε και όπου βγει η κατάσταση. Αυτό ακριβώς γίνεται. Πάμε και όσο αντέξουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, έχουμε επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στα μαγαζιά μας. Όταν επενδύεις τον κόπο μιας ολόκληρης ζωής, δεν μπορείς να πας κάπου αλλού, είσαι σαν εγκλωβισμένος και παλεύεις για να το κρατήσεις. Οπότε “πάμε και όπου βγει”».

Φεύγοντας από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, έχοντας συζητήσει με τους κατοίκους και έχοντας αντικρίσει καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδρομής τα κατεστραμμένα τοπία, τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα. Δέος και λύπη για τις απερίγραπτες καταστροφές, τους νεκρούς ανθρώπους, αλλά και τα νεκρά ζώα, από τη μια πλευρά. Θυμός και αγανάκτηση από την άλλη πλευρά, για όσα μας περιέγραψαν και όσα είδαμε, αλλά κυρίως για όλα αυτά που όπως δείχνουν τα πράγματα (δεν) θα γίνουν από τη μεριά του κράτους και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Ένα μήνα μετά το χτύπημα του «Daniel» και μερικές μέρες μετά την επέλαση του «Elias», στην Ελλάδα του 2023, οι άνθρωποι στη Θεσσαλία παραμένουν αβοήθητοι. Έχοντας χάσει αγαπημένους ανθρώπους και κόπους μιας ολόκληρης ζωής, βλέπουν τους αρμόδιους να κάνουν πομπώδεις δηλώσεις για οικονομική στήριξη και πολιτικές προστασίας, την ίδια στιγμή ζουν καθημερινά με τον φόβο ενός νέου κύματος κακοκαιρίας που θα τους «αποτελειώσει».

Ξυπνούν καθημερινά με το αίσθημα της ανασφάλειας και κοιμούνται με τον φόβο να μην βρεθούν και πάλι στον ύπνο τους βουτηγμένοι στο νερό μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Φοβούμενοι ότι θα ξεχαστούν, όπως ξεχάστηκαν και οι άνθρωποι που έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους στις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Όλα αυτά μέσα στην «καρδιά» του φθινοπώρου, έχοντας μείνει ανοχύρωτοι μπροστά στις κακοκαιρίες που θα χτυπήσουν τη χώρα τον χειμώνα. Όλα αυτά, ενώ εξακολουθούν να αισθάνονται προδομένοι από τις αρχές που δεν έκαναν τις απαραίτητες κινήσεις για να τους προστατεύσουν. Όλα αυτά, έχοντας στο μυαλό τους το «Πάμε και όπου βγει», το «μαύρο» σύνθημα που κυριάρχησε μετά την προ μηνών τραγωδία στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς.

Η επιστημονική και δημοσιογραφική ομάδα του ΠΑΚΟΕ θα είναι έτοιμη να βρεθεί ξανά στο πλευρό αυτών των ανθρώπων όταν και αν αυτό χρειαστεί, προκειμένου να αναδείξει το πρόβλημα στην ολότητα του με ρεπορτάζ και με έρευνα (δειγματοληψίες, μετρήσεις, αναλύσεις χημικές και μικροβιολογικές).

Είναι δεδομένο ότι εν έτη 2023 αποτελεί δομικό πρόβλημα σε μια δημοκρατική κοινωνία το να μην μπορεί το κράτος να δώσει λύσεις σε ζητήματα επιβίωσης των πολιτών του. Ωστόσο, το ΠΑΚΟΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στους πολίτες. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε τη δουλειά του κράτους για ζητήματα που θα έπρεπε να είναι λυμένα στη χώρα του «Πάμε και όπου βγει».

Παρακάτω παρουσιάζονται οι πίνακες με τις θέσεις δειγματοληψίας καθώς και τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων και των μικροβιολογικών προσδιορισμών.

Πίνακας θέσεων δειγματοληψίας και Αποτελεσμάτων Μικροβιολογικών  προσδιορισμών σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης  σε   Παλαμά, Λάρισα, Γιάννουλη Βόλο,   στις  5 / 10 / 2023.

Νερά ανθρώπινης κατανάλωσης
Α/ A   ΘΕΣΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ     Συντεταγμένες Δειγματοληψίας Ώρα ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ cfu/ 100 ml
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms) E. coli Εντερόκοκκοι Pseudomonas aeruginosa
1 Παλαμάς, Οδός Άρη Βελουχιώτη ,1ο Δημοτικό  Σχολείο 39.468670 22.082473 11:15 0 0 0 0
2 Παλαμάς, Οδός Άρη Βελουχιώτη, εξωτερική βρύση οικίας 39.468804 22.083084 11:20 0 0 0 0
3 Παλαμάς, Οδός Καραισκάκη Καφενείο , εσωτερική βρύση 1 39.469540 22.085396 11:25 0 0 0 0
4 Παλαμάς, Οδός Καραισκάκη Καφενείο , εσωτερική βρύση 2 39.469540 22.085396 11:30 0 0 0 0
5 Παλαμάς, Οδός θερμοπυλών, εξωτερική βρύση οικίας 39,468913 22.079670 11:35 5 3 1 0
6 Παλαμάς, Οδός Μαντοπούλου, εξωτερική βρύση οικίας 39.469348 22.080531 11:40 1 1 0 0
7 Λάρισα, Οδός Πανωνίου, 42ο Δημοτικό Σχολείο 39.617884 22.418713 13:10 1 0 0 0
8 Λάρισα, Οδός Δρόση, εξωτερική βρύση οικίας 39.616687 22.419450 15:00 6 3 0 0
9 Λάρισα, Οδός Αγνώστου Στρατιώτη , καφετέρια 39.634245 22.404303 15:20 0 0 0 0
10 Λάρισα, Οδός Ποσειδώνος , εξωτερική βρύση οικίας 39.634619 22.403978 15:30 5 0 0 0
11 Λάρισα, Οδός Αριανού, εξωτερική βρύση οικίας 39.634919 22.404290 15:40 0 0 0 0
12 Γιάννουλη, Οδός Κοζάνης, Καφετέρια 39.665391 22.394476 16:10 4 1 0 0
13 Γιάννουλη, Οδός Κωνσταντινουπόλεως, εξωτερική βρύση οικίας 39.665620 22.394520 16:20 0 0 0 0
14 Γιάννουλη, Οδός Κουλουμούζη, εξωτερική βρύση οικίας 39.666437 22.393821 16:30 0 0 0 0
15 Γιάννουλη, Οδός Ιουστινιανού, εξωτερική βρύση οικίας 39.664942 22.396235 16:40 0 0 0 0
16 Γιάννουλη, Οδός Ιουστινιανού, Κατάστημα λιανικής πώλησης 39.664886 22.396207 16:50 2 0 0 0
17 Γιάννουλη, Οδός Κοζάνης, Κατάστημα λιανικής πώλησης 39.665122 22.395009 17:00 12 7 0 0
`18 Γιάννουλη, Οδός Κερασούντος εξωτερική βρύση οικίας 39.669455 22.395470 17:10 0 0 0 0
19 Γιάννουλη, Οδός  Υψηλάντου εξωτερική βρύση οικίας 39.669373 22.391727 17:15 0 0 0 0
20 Γιάννουλη, Οδός Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εξωτερική βρύση οικίας 39.669297 22.391209 17:20 7 5 0 0
21 Βόλος, Νέα  Ιωνία, Οδός Μαιάνδρου ,καφετέρια 39.372305 22.928367 20:00 6 3 0 0
22 Βόλος, Νέα  Ιωνία, Οδός Τριών Ναυάρχων εξωτερική βρύση οικίας 39.372502 22.928088 20:10 0 0 0 0
23 Βόλος, Νέα  Ιωνία, Οδός Κορδελιού , Εστιατόριο 39.372282 22.927771 20:20 0 0 0 0
24 Βόλος, Νέα  Ιωνία, Οδός Κορδελιού εξωτερική βρύση οικίας 39.372462 22.927648 20:25 0 0 0 0
25 Βόλος,  Παραλία Βόλου, Οδός Αγροναυτών, Εστιατόριο 39.358863 22.947296 20:50 0 0 0 0
26 Βόλος, Οδός Ιάσονος, Εστιατόριο 39.358876 22.9488559 21:00 0 0 0 0
27 Βόλος,  Παραλία Βόλου, Οδός Αγροναυτών, Εστιατόριο 39.358367 22.948100 21:10 1 0 0 0
28 Βόλος,Οδός Γκλαβάνη Εστιατόριο 39.358655 22.948257 21:20 1 0 0 0
29 Βόλος,  Παραλία Βόλου, Οδός Αγροναυτών, Εστιατόριο εσωτερική βρύση 39.358873 22.946937 21:30 0 0 0 0
30 Βόλος,  Παραλία Βόλου, Οδός Αγροναυτών, Εστιατόριο  εξωτερική βρύση 39.358873 22.946937 21:40 0 0 0 0
31 Βόλος, Οδός Τόπαλη Εστιατόριο 39.359332 22.946403 21:55 3 3 0 0
32 Βόλος, Οδός Σπυρίδη καφετέρια 35.359354 22.947213 22:05 0 0 0 0
33 Βόλος, Οδός Γκλαβάνη εξωτερική βρύση οικίας 39.363530 22.952706 22:15 0 0 0 0
34 Βόλος, Οδός Μαγνητών  εξωτερική βρύση οικίας 39.363317 22.953811 22:20 0 0 0 0
Επιτρεπόμενα όρια : αριθμός cfu /100ml νερού,  σύμφωνα με Υ.Α. Δ 1(δ)/ΓΠ. ΟΙΚ 27829/2023 (ΦΕΚ 3525/Β΄25.5.2023) Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2020 0 0 0 0

Οι μικροβιολογικοί  προσδιορισμοί έδειξαν  τα εξής:

  • Οι  αποικίες των κολοβακτηριδίων   ξεπερνούν το νομοθετημένο όριο σε  13 δείγματα  (συνολικά  λήφθησαν 34 δείγματα).
  • Οι  αποικίες της EscherichiaColi ( E. Coli)   ξεπερνούν το νομοθετημένο όριο σε 12 δείγματα  (συνολικά  λήφθησαν 34 δείγματα).
  • Ο αριθμός αποικιών των Εντερόκοκκων ξεπερνούν το νομοθετημένο όριο μόνο σε ένα δείγμα.

Πίνακας θέσεων δειγματοληψίας και Αποτελεσμάτων Μικροβιολογικών  προσδιορισμών σε  λιμνάζοντα νερά   σε   Παλαμά, Λάρισα, Γιάννουλη Βόλο,   στις  5 / 10 / 2023.

Επιφανειακά  Λιμνάζοντα  Ύδατα
Α/ A ΘΕΣΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ   ΩΡΑ Συντεταγμένες Δειγματοληψίας ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΙΚΙΩΝ cfu/ 100
E. coli Εντερόκοκκοι
35 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός  περίπου 20 μέτρα από αισθητικό Άλσος Λάρισας 17:40 39.653170 22.408394 337 178
36 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός , Εθνική Οδός Λάρισας – Ελασσόνας, γέφυρα από τη δεξιά πλευρά 17:45 39.652736 22.407772 300 114
36 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός Εθνική Οδός Λάρισας – Ελασσόνας, γέφυρα από την  αριστερή πλευρά 17:50 39.652576 22.407547 363 196
38 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός,περίπου 20 μέτρα από το ΤENNIS CLUB 17:55 39.653110 22.410420 280 178
39 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός, περίπου 20 μέτρα από το ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ 18:10 39.654582 22.413312 249 98
40 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός, Οδός Καλλιθέας, γέφυρα δεξιά πλευρά 18:20 39.640109 22.407707 366 84
41 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός, Οδός Καλλιθέας, γέφυρα  αριστερή πλευρά 18:30 39.640158 22.407740 280 112
42 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός,20 μέτρα περιπού από τη παιδική χαρά 18:45 39.640643 22.408124 289 82
43 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός, περίπου 200 μέτρα αριστερά από το προηγούμενο σημείο 18:55 39.641120 22.409797 300 122
44 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός, περίπου 20 μέτρα από Υπαίθριο χώρο στάθμευσης 19:05 39.639716 22.407456 357 116
Επιτρεπόμενα όρια : αριθμός cfu /100ml νερού,  σύμφωνα με την Οδηγία 2006/7/E.Κ.  για την Ποιότητα των υδάτων κολύμβησης (ΚΥΑ Η. Π. 8600/416/Ε 103 (ΦΕΚ 356/Β/26.02.2009)  και ΥΑ 46399/1357/1986. Για τα παράκτια ύδατα και τα μεταβατικά ύδατα.   250 / 100 ml 100/ 100 ml

Οι μικροβιολογικοί  προσδιορισμοί έδειξαν ότι  ο αριθμός των αποικιών  είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Πιο συγκεκριμένα  οι  αποικίες της EscherichiaColi ( E. Coli)   σε όλα τα δείγματα ξεπερνούν το όριο όπως επίσης και οι αποικίες των Εντερόκκοκκων   και στα  32 δείγματα ξεπερνούν το όριο μόνο 2  δείγματα δε το ξεπερνούν αλλά είναι κοντά στο όριο.

Πίνακας θέσεων δειγματοληψίας και Αποτελεσμάτων Χημικών Αναλύσεων σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης  σε Παλαμά,  Γιάννουλη, Λάρισα, Βόλο,   στις   5 / 10 / 2023.

Νερό Ανθρώπινης Κατανάλωσης 
Α/ A   ΘΕΣΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ     Συντεταγμένες Δειγματοληψίας Ώρα Συγκέντρωση
Χρώμιο (VI) g/L) Νιτρικών NO3– (mg/L) Θειικών SO42+ (mg/L) Φωσφορικών   (Ρ2O5) (mg/L)
1 Παλαμάς, Οδός Άρη Βελουχιώτη ,1ο Δημοτικό  Σχολείο 39.468670 22.082473 11:15 7 7,4 21 0,11
2 Παλαμάς, Οδός Άρη Βελουχιώτη, εξωτερική βρύση οικίας 39.468804 22.083084 11:20 7 2,1 22 0,22
3 Παλαμάς, Οδός Καραισκάκη Καφενείο , εσωτερική βρύση 1 39.469540 22.085396 11:25 5 5,2 21 0,09
4 Παλαμάς, Οδός Καραισκάκη Καφενείο , εσωτερική βρύση 2 39.469540 22.085396 11:30 7 1,3 19 0,09
5 Παλαμάς, Οδός θερμοπυλών, εξωτερική βρύση οικίας 39,468913 22.079670 11:35 5 0,9 41 0,08
6 Παλαμάς, Οδός Μαντοπούλου, εξωτερική βρύση οικίας 39.469348 22.080531 11:40 1 1,0 28 0,45
7 Λάρισα, Οδός Πανωνίου, 42ο Δημοτικό Σχολείο 39.617884 22.418713 13:10 LO* 6,9 47 0,16
8 Λάρισα, Οδός Δρόση, εξωτερική βρύση οικίας 39.616687 22.419450 15:00 LO* 13,4 49 0,21
9 Λάρισα, Οδός Αγνώστου Στρατιώτη , καφετέρια 39.634245 22.404303 15:20 LO* 1,7 51 0,14
10 Λάρισα, Οδός Ποσειδώνος , εξωτερική βρύση οικίας 39.634619 22.403978 15:30 LO* 3,4 52 0,19
11 Λάρισα, Οδός Αριανού, εξωτερική βρύση οικίας 39.634919 22.404290 15:40 LO* 2,8 53 0,70
12 Γιάννουλη, Οδός Κοζάνης, Καφετέρια 39.665391 22.394476 16:10 16 2,8 22 0,44
13 Γιάννουλη, Οδός Κωνσταντινουπόλεως, εξωτερική βρύση οικίας 39.665620 22.394520 16:20 16 2,0 21 0,07
14 Γιάννουλη, Οδός Κουλουμούζη, εξωτερική βρύση οικίας 39.666437 22.393821 16:30 7 1,6 38 0,20
15 Γιάννουλη, Οδός Ιουστινιανού, εξωτερική βρύση οικίας 39.664942 22.396235 16:40 17 0,6 38 0,15
16 Γιάννουλη, Οδός Ιουστινιανού, Κατάστημα λιανικής πώλησης 39.664886 22.396207 16:50 18 3,2 261 0,11
17 Γιάννουλη, Οδός Κοζάνης, Κατάστημα λιανικής πώλησης 39.665122 22.395009 17:00 18 6,8 220 0,10
18 Γιάννουλη, Οδός Κερασούντος εξωτερική βρύση οικίας 39.669455 22.395470 17:10 19 2,4 213 0,09
19 Γιάννουλη, Οδός  Υψηλάντου εξωτερική βρύση οικίας 39.669373 22.391727 17:15 1 3,6 66 0,11
20 Γιάννουλη, Οδός Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εξωτερική βρύση οικίας 39.669297 22.391209 17:20 3 0,2 267 0,09
21 Βόλος, Νέα  Ιωνία, Οδός Μαιάνδρου ,καφετέρια 39.372305 22.928367 20:00 5 4,2 132 0,06
22 Βόλος, Νέα  Ιωνία, Οδός Τριών Ναυάρχων εξωτερική βρύση οικίας 39.372502 22.928088 20:10 3 5,5 137 0,18
23 Βόλος, Νέα  Ιωνία, Οδός Κορδελιού , Εστιατόριο 39.372282 22.927771 20:20 0,5 2,5 160 0,14
24 Βόλος, Νέα  Ιωνία, Οδός Κορδελιού εξωτερική βρύση οικίας 39.372462 22.927648 20:25 LO 12,7 113 0,07
25 Βόλος,  Παραλία Βόλου, Οδός Αγροναυτών, Εστιατόριο 39.358863 22.947296 20:50 LO 4,8 144 0,13
26 Βόλος, Οδός Ιάσονος, Εστιατόριο 39.358876 22.9488559 21:00 5 5,3 191 0,39
27 Βόλος,  Παραλία Βόλου, Οδός Αγροναυτών, Εστιατόριο 39.358367 22.948100 21:10 0,4 8,7 176 0,07
28 Βόλος,Οδός Γκλαβάνη Εστιατόριο 39.358655 22.948257 21:20 LO 1,5 196 0,04
29 Βόλος,  Παραλία Βόλου, Οδός Αγροναυτών, Εστιατόριο εσωτερική βρύση 39.358873 22.946937 21:30 LO 6,5 194 0,04
30 Βόλος,  Παραλία Βόλου, Οδός Αγροναυτών, Εστιατόριο  εξωτερική βρύση 39.358873 22.946937 21:40 LO 6,0 256 0,05
31 Βόλος, Οδός Τόπαλη Εστιατόριο 39.359332 22.946403 21:55 LO 1,3 68 0,05
32 Βόλος, Οδός Σπυρίδη καφετέρια 35.359354 22.947213 22:05 LO 0,7 59 0,06
33 Βόλος, Οδός Γκλαβάνη εξωτερική βρύση οικίας 39.363530 22.952706 22:15 LO 9,3 277 0,06
34 Βόλος, Οδός Μαγνητών  εξωτερική βρύση οικίας 39.363317 22.953811 22:20 LO 3,6 288 0,04
Επιτρεπόμενα όρια : σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2015/1787 (L260, 7.10.2015).  Για την Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (ΚΥΑ 39381 Αρ. Φύλλου 3282. 19/09/ 2017). Υ2/2600/2001 ** 50 mg/L 250 mg/L 5 mg/L

* * Η παγκόσμια οργάνωση (ΠΟΥ) έχει από το 1974, θεσπίσει όριο για το εξασθενές χρώμιο, το οποίο μάλιστα  έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνο και μεταλαξιογόονο τα 5μg/lt σε Νερά Ανθρώπινης Κατανάλωσης,  Το ΠΑΚΟΕ θεωρεί ότι εξαιτίας της καρκινογόνου δράσης του, το εξασθενές χρώμιο δεν επιτρέπεται να ανιχνεύεται καθόλου στα Νερά Ανθρώπινης  Κατανάλωσης.

Τo  Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ)  μετά τις πιέσεις του ΠΑΚΟΕ την δεκαετία του 2010, ειδικά στην περιοχή του Ασωπού Ποταμού, καθιέρωσε με ΚΥΑ:  Αρ. Φύλλου 749. Αρίθμ. 20488/31 Μαΐου 2010,   όριο στα επιφανειακά νερά (ποτάμια, πηγές, λίμνες) τα 3  μg/m³.

 Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Όλα τα δείγματα που ελήφθησαν από Παλαμά και Γιάννουλη εμφάνισαν αυξημένη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου  και 5 δείγματα που ελήφθησαν  εμφάνισαν εξίσου υψηλή συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου από τον Βόλο.
  • ‘Όσον αφορά τη συγκέντρωση των θει’ι’κών μόνο 5 δείγματα από τα 32 ξεπέρασαν το νομοθετημένο όριο.

Πίνακας θέσεων δειγματοληψίας και Αποτελεσμάτων Χημικών Αναλύσεων σε νερό επιφανειακών λιμναζόντων υδάτων  σε Παλαμά,  Γιάννουλη, Λάρισα, Βόλο,  

στις   5 / 10 / 2023.

Επιφανειακά  Λιμνάζοντα  Ύδατα
Α/ A ΘΕΣΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ   Συντεταγμένες Δειγματοληψίας Ώρα δειγματοληψίας Συγκέντρωση
COD mg/L Χρώμιο (VI) g/L) Νιτρικών NO3– (mg/L) Θειικών SO42+ (mg/L) Φωσφορικών   (Ρ2O5) (mg/L)
35 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός  περίπου 20 μέτρα από αισθητικό Άλσος Λάρισας 39.653170 22.408394 17:40 6,8 12,1 0,7 50 0,28
36 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός , Εθνική Οδός Λάρισας – Ελασσόνας, γέφυρα από τη δεξιά πλευρά 39.652736 22.407772 17:45 6,3 8,2 1,0 50 0,38
36 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός Εθνική Οδός Λάρισας – Ελασσόνας, γέφυρα από την  αριστερή πλευρά 39.652576 22.407547 17:50 5,8 7,3 0,4 49 0,33
38 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός,περίπου 20 μέτρα από το ΤENNIS CLUB 39.653110 22.410420 17:55 6,1 7,5 0,8 51 0,17
39 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός, περίπου 20 μέτρα από το ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ 39.654582 22.413312 18:10 4,7 10,3 0,5 51 0,13
40 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός, Οδός Καλλιθέας, γέφυρα δεξιά πλευρά 39.640109 22.407707 18:20 3,7 5,0 0,4 62 0,14
41 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός, Οδός Καλλιθέας, γέφυρα  αριστερή πλευρά 39.640158 22.407740 18:30 5,1 4,9 1,4 62 0,15
42 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός,20 μέτρα περίπου από την παιδική χαρά 39.640643 22.408124 18:45 3,5 7,1 0,7 63 0,41
43 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός, περίπου 200 μέτρα αριστερά από το προηγούμενο σημείο 39.641120 22.409797 18:55 2,7 7,9 0,4 63 0,20
44 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός, περίπου 20 μέτρα από Υπαίθριο χώρο στάθμευσης 39.639716 22.407456 19:05 3,8 7,2 2,1 64 0,16
Επιτρεπόμενα όρια σύμφωνα μεΑρ. οικ. 46399/1352. Αρ. φ 438. 3-07-1986,  ΦΕΚ: 630, 26-04-2007, Αρ. Φύλλου 749. Αρίθμ. 20488/31 Μαΐου 2010 και Οδηγία 2008/105/ΕΚ  σχετικά  με  πρότυπα  ποιότητας  περιβάλλοντος  στον  τομέα  της   πολιτικής  των  υδάτων. 125 3 7 150-250 0.4 – 0.7

Από τον παραπάνω πίνακα διαπιστώθηκε η υψηλή συγκέντρωση του εξασθενές χρωμίου, η οποία ξεπερνά το νομοθετημένο όριο σε όλα τα δείγματα που ελήφθησαν από το ποτάμι του Πηνειού

Πίνακας θέσεων δειγματοληψίας και Αποτελεσμάτων μετρήσεων οργανοληπτικών  παραμέτρων σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης  σε   Παλαμά, Γιάννουλη ,Λάρισα, Βόλο,   στις   5 / 10/ 2023.  

Α/  Α ΘΕΣΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ Συντεταγμένες Ώρα pH Αγωγιμότητα μS/cm Θολερότητα NTU
1 Παλαμάς, Οδός Άρη Βελουχιώτη ,1ο Δημοτικό  Σχολείο 39.468670 22.082473 11:15 7,3 579 0,1
2 Παλαμάς, Οδός Άρη Βελουχιώτη, εξωτερική βρύση οικίας 39.468804 22.083084 11:20 7,5 576 0,3
3 Παλαμάς, Οδός Καρα’ι’σκάκη Καφενείο , εσωτερική βρύση 1 39.469540 22.085396 11:25 7,5 586 0,3
4 Παλαμάς, Οδός Καρα’ι’σκάκη Καφενείο , εσωτερική βρύση 2 39.469540 22.085396 11:30 7,7 580 0,2
5 Παλαμάς, Οδός Θερμοπυλών, εξωτερική βρύση οικίας 39,468913 22.079670 11:35 7,6 588 0,1
6 Παλαμάς, Οδός Μαντοπούλου, εξωτερική βρύση οικίας 39.469348 22.080531 11:40 7,3 587 0,1
7 Λάρισα, Οδός Πανωνίου, 42ο Δημοτικό Σχολείο 39.617884 22.418713 13:10 7,1 632 0,1
8 Λάρισα, Οδός Δρόση, εξωτερική βρύση οικίας 39.616687 22.419450 15:00 7,3 628 0,1
9 Λάρισα, Οδός Αγνώστου Στρατιώτη , καφετέρια 39.634245 22.404303 15:20 7,4 625 0,2
10 Λάρισα, Οδός Ποσειδώνος , εξωτερική βρύση οικίας 39.634619 22.403978 15:30 7,4 611 0,2
11 Λάρισα, Οδός Αριανού, εξωτερική βρύση οικίας 39.634919 22.404290 15:40 7,2 628 0,1
12 Γιάννουλη, Οδός Κοζάνης, Καφετέρια 39.665391 22.394476 16:10 7,9 922 0,3
13 Γιάννουλη, Οδός Κωνσταντινουπόλεως, εξωτερική βρύση οικίας 39.665620 22.394520 16:20 7,8 995 0,3
14 Γιάννουλη, Οδός Κουλουμούζη, εξωτερική βρύση οικίας 39.666437 22.393821 16:30 8,1 983 0,1
15 Γιάννουλη, Οδός Ιουστινιανού, εξωτερική βρύση οικίας 39.664942 22.396235 16:40 8,2 930 0,1
16 Γιάννουλη, Οδός Ιουστινιανού, Κατάστημα λιανικής πώλησης 39.664886 22.396207 16:50 8,2 927 0,1
17 Γιάννουλη, Οδός Κοζάνης, Κατάστημα λιανικής πώλησης 39.665122 22.395009 17:00 8,2 938 0,1
`18 Γιάννουλη, Οδός Κερασούντος εξωτερική βρύση οικίας 39.669455 22.395470 17:10 8,3 940 0,1
19 Γιάννουλη, Οδός  Υψηλάντου εξωτερική βρύση οικίας 39.669373 22.391727 17:15 8,3 339 0,2
20 Γιάννουλη, Οδός Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εξωτερική βρύση οικίας 39.669297 22.391209 17:20 7,9 329 0,1
21 Βόλος, Νέα  Ιωνία, Οδός Μαιάνδρου ,καφετέρια 39.372305 22.928367 20:00 7,5 2175 0,1
22 Βόλος, Νέα  Ιωνία, Οδός Τριών Ναυάρχων εξωτερική βρύση οικίας 39.372502 22.928088 20:10 6,9 2191 0,1
23 Βόλος, Νέα  Ιωνία, Οδός Κορδελιού , Εστιατόριο 39.372282 22.927771 20:20 6,8 2194 0,2
24 Βόλος, Νέα  Ιωνία, Οδός Κορδελιού εξωτερική βρύση οικίας 39.372462 22.927648 20:25 6,9 2209 0,2
25 Βόλος,  Παραλία Βόλου, Οδός Αγροναυτών, Εστιατόριο 39.358863 22.947296 20:50 7,1 3013 0,2
26 Βόλος, Οδός Ιάσονος, Εστιατόριο 39.358876 22.9488559 21:00 7,4 3034 0,1
27 Βόλος,  Παραλία Βόλου, Οδός Αγροναυτών, Εστιατόριο 39.358367 22.948100 21:10 7,1 2814 0,1
28 Βόλος,Οδός Γκλαβάνη Εστιατόριο 39.358655 22.948257 21:20 6,8 2831 0,1
29 Βόλος,  Παραλία Βόλου, Οδός Αγροναυτών, Εστιατόριο εσωτερική βρύση 39.358873 22.946937 21:30 7,4 3033 0,1
30 Βόλος,  Παραλία Βόλου, Οδός Αγροναυτών, Εστιατόριο  εξωτερική βρύση 39.358873 22.946937 21:40 7,4 2984 0,1
31 Βόλος, Οδός Τόπαλη Εστιατόριο 39.359332 22.946403 21:55 7,8 3040 0,1
32 Βόλος, Οδός Σπυρίδη καφετέρια 35.359354 22.947213 22:05 7,5 3020 0,1
33 Βόλος, Οδός Γκλαβάνη εξωτερική βρύση οικίας 39.363530 22.952706 22:15 7,5 3012 0,1
34 Βόλος, Οδός Μαγνητών  εξωτερική βρύση οικίας 39.363317 22.953811 22:20 7,7 3008 0,1
Επιτρεπόμενα όρια : σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184   Για την Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (ΚΥΑ 39381 Αρ. Φύλλου 3282. 19/09/ 2017). καιΥ2/2600/2001. ≥ 6,5 και ≤ 9,5 ** 2500 μS/ cm-1 * (1 NTU)

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Οι μετρήσεις της αγωγιμότητας  ξεπέρασαν σε υπερβολικό βαθμό τα επιτρεπόμενα όρια των  2500 μS/ cm-1     μόνο από τα δείγματα που ελήφθησαν από την Παραλία του Βόλου και την πόλη του Βόλου ( εκτός της περιοχής της Νέας Ιωνίας).

 Πίνακας θέσεων δειγματοληψίας και Αποτελεσμάτων μετρήσεων οργανοληπτικών  παραμέτρων σε  λιμνάζοντα νερά   σε   Παλαμά, Γιάννουλη ,Λάρισα, Βόλο,   στις   5 / 10/ 2023.  

Α/  Α ΘΕΣΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ Συντεταγμένες Ώρα pH TSS mg/l TDS mg/ l Αγωγιμότητα μS/cm Θολερότητα NTU
35 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός  περίπου 20 μέτρα από αισθητικό Άλσος Λάρισας 39.653170 22.408394 17:40 7,5 196,8 21,1 436 98,5
36 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός , Εθνική Οδός Λάρισας – Ελασσόνας, γέφυρα από τη δεξιά πλευρά 39.652736 22.407772 17:45 8,1 406 21,9 437 75,9
36 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός Εθνική Οδός Λάρισας – Ελασσόνας, γέφυρα από την  αριστερή πλευρά 39.652576 22.407547 17:50 8,2 206,4 21,2 437 96,3
38 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός,περίπου 20 μέτρα από το ΤENNIS CLUB 39.653110 22.410420 17:55 7,9 161,2 21,5 441 95,1
39 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός, περίπου 20 μέτρα από το ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ 39.654582 22.413312 18:10 7,9 199,6 21,3 437 73,5
40 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός, Οδός Καλλιθέας, γέφυρα δεξιά πλευρά 39.640109 22.407707 18:20 7,8 1168,4 22,0 451 98,2
41 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός, Οδός Καλλιθέας, γέφυρα  αριστερή πλευρά 39.640158 22.407740 18:30 7,9 310 21,3 439 51,7
42 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός,20 μέτρα περιπού από τη παιδική χαρά 39.640643 22.408124 18:45 7,9 162,8 20,7 428 43,0
43 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός, περίπου 200 μέτρα αριστερά από το προηγούμενο σημείο 39.641120 22.409797 18:55 7,9 250 21,2 438 45,0
44 Λάρισα, Ποτάμι Πηνειός, περίπου 20 μέτρα από Υπαίθριο χώρο στάθμευσης 39.639716 22.407456 19:05 7,8 158,8 21,7 435 41,0
Επιτρεπόμενα όρια : σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184   Για την Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (ΚΥΑ 39381 Αρ. Φύλλου 3282. 19/09/ 2017). καιΥ2/2600/2001. ≥ 6,5 και ≤ 9,5 * * ** 2500 μS/ cm-1 * (1 NTU)

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Οι μετρήσεις της   θολερότητας ξεπέρασαν σε υπερβολικό βαθμό τα επιτρεπόμενα όρια των1 NTU σε όλα τα δείγματα που ελήφθησαν από τον ποταμό Πηνειό.

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΗ Σερ βγάζει χριστουγεννιάτικο άλμπουμ – Το πρώτο της καριέρας της
Επόμενο άρθροEURO 2024: «Κόπηκαν» απ’ την αποστολή της Ιταλίας οι Τονάλι και Ζανιόλο λόγω της έρευνας για παράνομο στοιχηματισμό