Γιορτάζουν

ΑνάξαρχοςΑναξιμένηςΔημάρατοςΔημοκλής, ΔημόκλειαΔημοσθένης, ΔημοσθενίαΕπαμεινώνδαςΕτεοκλήςΗρακλήςΗφαιστίωνΉφαιστοςΘεόφραστοςΘησεύς, ΘησέαςΙσοκράτηςΜιλτιάδηςΜνήσαρχοςΌμηροςΠαρμενίωνΠελοπίδαςΠερικλής, ΠερίκλειαΠίνδαροςΠολύβιος, ΠολυβίαΠολύνικος, ΠολυνίκηΠρομηθέαςΣοφοκλής, ΣοφόκλειαΦιλοποίμηνΦωκίωνΧρόνιος, Χρονία.

Επέτειοι

  • Διεθνής Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου
  • Η Διεθνής Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, για να φέρει στο προσκήνιο το έργο των ανθρώπων της ένατης τέχνης.

    Η 28η Οκτωβρίου 1892 θεωρείται σημαδιακή ημερομηνία για το είδος, επειδή στο Παρίσι προβλήθηκε η δεκαπεντάλεπτη ταινία του Εμίλ Ρενό «Ο φτωχός κλόουν», που θεωρείται η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων.

    Καθιερώθηκε το 2002 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Δημιουργών Κινουμένου Σχεδίου (ASIFA), μιας οργάνωσης εταίρου της UNESCO.

  • Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στο Δημόσιο Χώρο
  • Η Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στο Δημόσιο Χώρο ξεκίνησε το 2007 στη Γαλλία, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Καλλιτεχνών των Τεχνών του Δρόμου (Federation des Arts de la Rue) και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου, που συμπίπτει με την αλλαγή της ώρας σε πολλές χώρες του κόσμου. Στόχος των εκδηλώσεων είναι να εκφραστεί η αναγκαιότητα της ύπαρξης της Τέχνης στο δημόσιο χώρο και η επικοινωνία των καλλιτεχνών με το κοινό, μέσα σε ένα φυσικό πλαίσιο που διαφέρει από αυτό των παραδοσιακών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

    Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στο Δημόσιο Χώρο γιορτάζεται από το 2008, με επίκεντρο την Αθήνα. Θέατρο, τσίρκο, μουσική, χορός, ποίηση, εικαστικά, μαριονέτες, ξυλοπόδαροι, Καραγκιόζης «κατεβαίνουν» στο δρόμο, γεμίζοντας για μία ολόκληρη ημέρα με χρώμα και ζωντάνια τους δρόμους της πόλης. Παραστάσεις και δρώμενα από εκατοντάδες ανεξάρτητους καλλιτέχνες σε απόσταση αναπνοής και χειραψίας από τους θεατές.

    Το Μανιφέστο της Ημέρας

    «Υπάρχουμε γιατί είναι ανάγκη,
    γεννηθήκαμε πριν από 2500 χρόνια,
    οι άνθρωποι μας συναντούν τις πιο πολλές φορές κατά τύχη,
    κάποιες φορές χωρίς να το καταλαβαίνουν,
    υπάρχουμε για όλα τα αυτιά και τα μάτια,
    ζωντανεύουμε κάθε είδους τόπους: δρόμους, παρατημένους χώρους, δάση,
    αγρούς, αυλές, πόλεις, χωριά…
    Μας λένε του δρόμου,
    είναι η σκηνή μας, το δικό μας ρινγκ, η επιλογή μας,
    καλλιεργούμε το δρόμο…
    Καλλιτέχνες, δημιουργοί, παραγωγοί, τεχνικοί…!
    Σήμερα, που οι έμποροι πιάνουν όλο το χώρο,
    που ο φόβος ανεμίζει για να μας κάνει να σκεφτόμαστε χαμηλόφωνα
    και για να μας βάλει παρωπίδες,
    που οι διαχωριστικές γραμμές, οι οδηγίες, οι φραγμοί πολλαπλασιάζονται,
    που δεν επιτρέπεται να στεκόμαστε παρά μόνο να προχωράμε,
    δηλώνουμε επίμονα και δυνατά πως υπάρχει κάτι για να δούμε,
    να μοιραστούμε,
    να συναντήσουμε,
    εκατοντάδες γλέντια και συναντήσεις, χιλιάδες καλλιτέχνες,
    εκατομμύρια θεατές,
    αυτό το κάτι που εμείς,
    καλλιτέχνες πολίτες ενεργά μέλη της κοινωνίας βαλθήκαμε να φτιάξουμε,
    μέρα με την ημέρα!
    Απαιτούμε το δικαίωμα να ζούμε από τη δουλειά μας,
    Πιστεύουμε ότι η τέχνη μπορεί να σώσει τον κόσμο,
    αλλά, αν γίνεται, αμέσως…
    Κι ότι πρέπει να ξεδιπλωθεί…
    Σε δρόμο ανοιχτό…».

Γεγονότα

  • 312

    Μέγας Κωνσταντίνος

    Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος νικά το στρατό του διεκδικητή του θρόνου Μαξέντιου στη μάχη της Μουλβίας Γεφύρας στη δεξιά όχθη του Τίβερη. Την προηγούμενη μέρα είχε δει ως όραμα στον ουρανό ένα σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω νίκα». Ο Κωνσταντίνος πιστεύει στη νέα θρησκεία και γίνεται ο πρώτος ρωμαίος αυτοκράτορας που επιβάλει στην αυτοκρατορία τον Χριστιανισμό.

  • 1822

    Η Ναυμαχία της Τενέδου

    Στολίσκος των Ψαρών, αποτελούμενος από δύο πλοία και δύο πυρπολικά, επιτίθεται στον τουρκικό στόλο στο λιμάνι της Τενέδου. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ανατινάζει ένα δίκροτο, που είναι η υποναυαρχίδα του στόλου τους.

  • 1886

    Το Άγαλμα της Ελευθερίας

    Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη από τον πρόεδρο Κλίβελαντ. Το έργο του γλύπτη Φρεντρίκ Μπαρτολντί δωρίθηκε από τους Γάλλους στον αμερικανικό λαό, με την ευκαιρία της 100ης επετείου της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

  • 1912

    Η είσοδος του Βασιλιά Γεώργιου στη Θεσσαλονίκη

    Η Θεσσαλονίκη παραδίδεται στους Έλληνες. Επίσημη είσοδος του διαδόχου Κωνσταντίνου στην πόλη, όπου του επιφυλάσσεται παλλαϊκή υποδοχή.

  • 1940

    Η φασιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Στις 3 το πρωί επιδίδεται στον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο Μουσολίνι από τον πρεσβευτή της Ιταλίας στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι. Ακολουθεί το ΟΧΙ των Ελλήνων και στις 5:30 το πρωί αρχίζει στην Πίνδο η ιταλική επίθεση.

  • 1943

    Υποτίθεται ότι διεξάγεται το αποκληθέν «Πείραμα της Φιλαδέλφειας» στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αμερικανοί επιστήμονες καταφέρνουν να εξαφανίσουν ένα ολόκληρο αντιτορπιλικό με το πλήρωμά του από τη ναυτική βάση της Φιλαδέλφειας, να το εμφανίσουν στη ναυτική βάση του Νόρφολκ και μετά να το επαναφέρουν στη Φιλαδέλφεια. Και όλα αυτά μέσα σε λίγα μόνο λεπτά της ώρας, όταν ο κανονικός πλους θα απαιτούσε περίπου 24 ώρες. Πιστεύεται ότι το πείραμα δεν έγινε ποτέ και πρόκειται για αστικό μύθο.

Γεννήσεις

  • 1912

    Ρίτσαρντ Ντολ

    Ρίτσαρντ Ντολ, βρετανός επιδημιολόγος, ο πρώτος επιστήμονας που συνέδεσε το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων. (Θαν. 24/7/2005)

  • 1955

    Μπιλ Γκέιτς

    Μπιλ Γκέιτς, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της Microsoft.

Θάνατοι

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/2810

© SanSimera.gr

Προηγούμενο άρθροΚριστίν Λαγκάρντ: Η πρόεδρος της ΕΚΤ έχει μάθει να «κολυμπάει» στα δύσκολα
Επόμενο άρθροΕπέτειος του «ΟΧΙ»: Το ιστορικό σπίτι στην Κηφισιά ανοίγει τις πύλες του για το κοινό