Γιορτάζουν

Άγγελος, ΑγγελικήΓαβριήλ, Γαβριηλία, ΓαβριέλαΕλεημονήτριαΕυταξίαΛεμονιάΜεταξάςΜεταξίαΜιχαήλ, Μηχαηλία, ΜιχαέλαΠανορμίτης, ΠανορμίταΣεραφείμ, ΣεραφειμίαΣταμάτιος, Σταματίνα, ΣταματίαΣτρατηγός, ΣτρατηγώΤαξιάρχης, Ταξιαρχία.

Επέτειοι

  • Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας
  • Η Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας (International Day of  Radiology) καθιερώθηκε το 2012, με κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας (ESR), της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής (RSNA), και του Αμερικανικού Κολεγίου Ακτινολογίας (ACR), για να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της ακτινολογίας στη σύγχρονη ιατρική.

    Η Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου για να αποτίσει φόρο τιμής στον γερμανό φυσικό Βίλχελμ Ρέντγκεν, ο οποίος ανακάλυψε τις ακτίνες Χ στις 8 Νοεμβρίου του 1895.

  • Ημέρα Αλληλεγγύης Μεσοφυλικών
  • Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου, κυρίως στην Ευρώπη, για να αναδείξει τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των μεσοφυλικών ατόμων.

    Ως μεσοφυλικά άτομα θεωρούνται τα πρόσωπα μη καθορισμένου ανατομικού φύλου. Ο όρος «μεσόφυλος» αντικατέστησε τον αδόκιμο όρο «ερμαφρόδιτος», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τους γιατρούς κατά το 18ο και 19ο αιώνα.

    Η ημερομηνία για τον εορτασμό της «Ημέρας Αλληλεγγύης Μεσοφυλικών» («Intersex Solidarity Day») επελέγη για συμπέσει με τη γέννηση στις 8 Νοεμβρίου 1838 της μεσοφυλικής Ερκιλίν Μπαρμπέν (1838-1868), τα απομνημονεύματα της οποίας εξέδωσε το 1980 ο διάσημος γάλλος φιλόσοφος και ψυχολόγος Μισέλ Φουκό (1926-1984) με τίτλο «Ερκιλίν Μπαρμπέν: Τα προσφάτως ανακαλυφθέντα απομνημονεύματα ενός γάλλου ερμαφρόδιτου».

    Η γιορτή απαντάται και ως «Ημέρα Μνήμης Μεσοφυλικών» («Intersex Day of Remembrance»).

  • Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας – Χωροταξίας
  • Η 8η Νοεμβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας – Χωροταξίας (World Town Planning Day) για να καταδείξει τη συνεισφορά του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού στην ποιότητα ζωής των οικισμών και του φυσικού περιβάλλοντος.

    Εμπνευστής της, από το 1949 ήδη, ο αργεντίνος καθηγητής πολεοδομίας Κάρλος Μαρία ντέλα Παολέρα.

    Σήμερα γιορτάζεται σε περισσότερες από τριάντα χώρες του κόσμου.

Γεγονότα

  • 1901

    Βίαιες συμπλοκές ξεσπούν στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη (Ευαγγελικά). Κατά τις συγκρούσεις σκοτώνονται 8 άνθρωποι και τραυματίζονται 80. Η Δημοτική θα αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους 75 χρόνια αργότερα.

  • 1923

    Επιχειρείται αποτυχημένο πραξικόπημα του Αδόλφου Χίτλερ στο Μόναχο, που θα μείνει στην ιστορία ως το Πραξικόπημα της Μπυραρίας.

  • 1963

    Η ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπανδρέου

    Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου ως πρωθυπουργό και υπουργό Παιδείας.

  • 1972

    Το υπερόπλο των Ισλανδών

    Λήγει ο Τρίτος Πόλεμος του Βακαλάου, με επικράτηση των Ισλανδών, που χρησιμοποίησαν το μυστικό τους υπερόπλο, ένα μηχανισμό που έκοβε τα δίχτυα των βρετανών ψαράδων, προκαλώντας τους ανυπολόγιστες ζημιές.

  • 1977

    Ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του Φίλιππου στη Βεργίνα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.

  • 1999

    Με «λαϊκό δικαστήριο» στην πλατεία Συντάγματος ανοίγει ο κύκλος των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας κατά της επίσκεψης του Κλίντον, το οποίο καταδικάζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και το ΚΚΕ.

Γεννήσεις

  • 1847

    Μπραμ Στόκερ

    Μπραμ Στόκερ, βρετανός συγγραφέας. («Ο Δράκουλας»(Θαν. 20/4/1912)

  • 1895

    Φώτης Κόντογλου

    Φώτης Κόντογλου, αγιογράφος και λογοτέχνης από τις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας. (Θαν. 13/7/1965)

  • 1922

    Κρίστιααν Μπάρναρντ

    Κρίστιααν Μπάρναρντ, νοτιοαφρικανός καρδιοχειρουργός, που το 1967 πραγματοποίησε την πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. (Θαν. 2/9/2001)

Θάνατοι

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/0811

© SanSimera.gr

Προηγούμενο άρθροΤάσος Τσιαπλές: Περιοδεία στα πλημμυροπαθή χωριά, Κανάλια, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο
Επόμενο άρθροΚάλεσμα σε συνέλευση για το LNG από τους “Ενεργούς Πολίτες”