Επέτειοι

Η 20η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Αστρολογίας από την AFAN, την Παγκόσμια Ένωση των Αστρολόγων, για να εορτασθεί ο ερχομός της άνοιξης, αλλά και να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη για την αστρολογία.

500 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο γιορτάζουν στις 20 Μαρτίου τους δεσμούς τους με τη Γαλλία, μέσω της γαλλικής γλώσσας. Πρόκειται για πολίτες χωρών, που αποτελούν παλιές αποικίες της Γαλλίας.

Η Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας καθιερώθηκε το 1998.

Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου.

Στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/66/281) επισημαίνεται ότι «το κυνήγι της ευτυχίας είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός», ενώ αναγνωρίζεται «η ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, που θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και θα συμβάλλει στην ευτυχία και την ευημερία όλων των εθνών».

Η Ημέρα της Γαλλικής Γλώσσας (Journée de la langue française) καθιερώθηκε το 2010 από την γενική συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ για να τιμήσει τη γαλλική γλώσσα. Διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου και συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας.

Η 20η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας το 1985 με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) και έχει εξαπλωθεί και εκτός των ορίων των ΗΠΑ.

Η καμπάνια στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού από τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται στα ζωικά προϊόντα. Εστιάζεται στην κακοποποίηση των ζώων στα σφαγεία, στα περιβαλλοντικά προβλήματα από τις μεγάλες φάρμες, αλλά και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Η προφορική αφήγηση συνδέεται με την κοινωνικότητα των ανθρώπων, όταν τα βράδια μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά για να διηγηθούν τις εμπειρίες της ημέρας. Η αφήγηση είναι παλιά όσο ο λόγος. Ιστορίες, μύθοι, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια, έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής αφήγησης.

Η προφορική αφήγηση αποτελεί τον πυρήνα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης (World Storytelling Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης έχει τις ρίζες της στην εκδήλωση αφήγησης Η Ημέρα όλων των Παραμυθάδων, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, στις 20 Μαρτίου 1991. Η ιδέα βρήκε ενθουσιώδεις υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και από το 2005 απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2010.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου από το 1965, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Θεατρικού Δικτύου για τα παιδιά και τους νέους (Assitej), για να τιμήσει τους καλλιτέχνες και τους φορείς που μοχθούν σ’ όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη αυτού του ευαίσθητου τομέα της θεατρικής τέχνης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σπουργιτιού διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, με πρωτοβουλία δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων, της Nature Forever Society της Ινδίας και της γαλλικής Eco-Sys Action Foundation.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για τους συρρικνούμενους πληθυσμούς των πουλιών που ζουν στο αστικό περιβάλλον, ένα από τα οποία είναι το σπουργίτι.

Η ελάττωση του πληθυσμού των πουλιών αυτών οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, η έλλειψη εντόμων που αποτελούν τη βασική τροφή τους, ακόμη και η εκπομπή μικροκυμάτων από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.

Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) έχει ορίσει την 20ή Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day).

Την αξία της καλής στοματικής υγείας, την άρρηκτη σύνδεσή της με τη γενική υγεία και τα οφέλη της διατήρησής της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, υπενθυμίζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Συστήνει την υιοθέτηση της καλής στοματικής υγείας στην καθημερινότητα όλων μας, την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, την αποχή από την χρήση καπνού, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας του 2024 είναι η πρώτη για την επόμενη τριετία εκστρατεία που θα φέρει τον ενιαίο κεντρικό τίτλο «Ένα χαρούμενο στόμα είναι… ένα χαρούμενο σώμα». Το μήνυμα αποτελεί ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης για ανάληψη δράσης ώστε οι άνθρωποι να ενημερωθούν λεπτομερώς σχετικά με τη σημασία της στοματικής φροντίδας και να εκτιμήσουν την ιδιαίτερη αξία της πρόληψης. Εκτιμάται ότι τα νοσήματα του στόματος επιβαρύνουν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Γεγονότα

  • 1800

    Αλεσάντρο Βόλτα

    Ο ιταλός φυσικός Αλεσάντρο Βόλτα ανακοινώνει με γράμμα του στον άγγλο φίλο του σερ Τζόζεφ Μπανκς ότι ανακάλυψε την μπαταρία.

  • 1900

    Νίκολα Τέσλα

    Ο σέρβος φυσικός Νίκολα Τέσλα λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ασύρματη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας.

  • 1947

    Γιάννης Ζέβγος

    Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

  • 1991

    Ο Έρικ Κλάπτον με τον γιο του, Κόνορ.

    Ο Έρικ Κλάπτον χάνει το γιο του Κόνορ, όταν σε ηλικία 5 ετών ο μικρός πέφτει από τον 53ο όροφο ενός ουρανοξύστη. Γι’ αυτόν ο μεγάλος ρόκερ θα γράψει το «Tears in Haven».

  • 1996

    Μεγάλη επιτυχία για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος προκρίνεται για τρίτη φορά στην ιστορία του, στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (Τσάμπιονς Λιγκ). Στον επαναληπτικό αγώνα της προημιτελικής φάσης, οι «πράσινοι» με γκολ των Βαζέχα (2) και Μπορέλι νικούν 3-0 τη Λέγκια Βαρσοβίας στο ΟΑΚΑ κι έτσι αποκλείουν την πολωνική ομάδα, από την οποία είχαν αποσπάσει λευκή ισοπαλία στον πρώτο αγώνα.

  • 2003

    Αμερικανικoβρετανικά στρατεύματα εισβάλλουν στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, με ισχυρά πυρά βαρέως πυροβολικού κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ, πύραυλοι πλήττουν τη Βαγδάτη και εκρήξεις αναφέρονται στις πετρελαιοπηγές της Βασόρας. Οι εισβολείς έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ουμ Κασρ, στα σύνορα με το Κουβέιτ. Ο πρόεδρος Σαντάμ εμφανίστηκε στην ιρακινή τηλεόραση, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο Μπους ως εγκληματία. Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι συνολικά τέσσερις ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από τις αμερικανικές επιθέσεις κι ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εκτοξεύσει 72 πυραύλους Κρουζ.

Γεννήσεις

Θάνατοι

  • 1727

    Άιζαακ Νιούτον

    Άιζαακ Νιούτον, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Ισαάκ Νεύτων, αγγλοεβραίος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος. Διατύπωσε θεωρία για τη σωματιδιακή φύση του φωτός (1669) και ανακάλυψε τον νόμο της παγκόσμιας έλξης (1687). Ανακάλυψε ακόμη τη σχέση μεταξύ χρώματος και διασποράςτου φωτός, ανέπτυξε κατοπτρικό τηλεσκόπιο και μελέτησε τους φερώνυμους δακτυλίους στην οπτική. Το κύριο σύγγραμμά του στον τομέα της δυναμικής και της αστρονομίας με τίτλο «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας» («Philosophise· Naturalis Principia Mathematica»), δημοσιεύτηκε το 1687, ενώ η «Οπτική»(«Opticks») το 1704. Στα μαθηματικά εισήγαγετο διωνυμικό θεώρημα και διατύπωσε τους κανόνες του λογισμού (1707) τον οποίο αργότερα μορφοποίησε ο Λάιμπνιτζ.
    (Γεν. 25/12/1642)

  • 1990

    Λεβ Γιασίν

    Λεβ Γιασίν, ρώσος τερματοφύλακας, για πολλούς ο κορυφαίος όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο. (Γεν. 22/10/1929)

  • 1997

    Ανδρέας Λεντάκης

    Ανδρέας Λεντάκης, έλληνας πολιτικός και συγγραφέας. (Γεν. 8/7/1934)

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/2003

© SanSimera.gr

 

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΟ Ερντογάν επιμένει στα ήρεμα νερά με την Ελλάδα αλλά αναζητά την «τρικυμία» στο Κυπριακό
Επόμενο άρθροΤέλος οι 3D σεισμικές στην Κρήτη – Αποφασίζει η ExxonMobil για τη γεώτρηση στα κοιτάσματα αερίου