Την Τρίτη 2 Απριλίου τα παιδιά του ΚΔΑΠμεΑ Νέας Ιωνίας επισκέφθηκαν το Μουσείο Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας (ΜΠΕΛ), με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου που έχει καθιερωθεί στις 2 Απριλίου όπου είναι και η γενέθλια ημέρα του σπουδαίου παραμυθά Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας όπου θαύμασαν προσωπικά αντικείμενα μεγάλων συγγραφέων και εικονογράφων. Είχαν την τιμή να γνωρίσουν προσωπικά την συγγραφέα Αγγελική Γ. Θάνου, η οποία συνομίλησε μαζί τους με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της Ποιήματα / Σχήματα από τις εκδόσεις Πηγή.

Η συγγραφέας  με διάφορες ερωτήσεις και με την αφήγηση ενός παιδικού παραμυθιού βοήθησε τα παιδιά να αντιληφθούν τί είναι το ποίημα. Στη συνέχεια παρουσίασε το βιβλίο της και αφηγήθηκε τα 14 οπτικά ποιήματα προσκαλώντας έτσι τα παιδιά να τα προσεγγίσουν συνδυάζοντας τις λέξεις με την εικόνα αλλά και να τα φέρει σε επαφή με την φόρμα της ποίησης, κατανοώντας  με αυτόν τον τρόπο την σημασία των οπτικών και σχηματοποιημένων ποιημάτων.

Στην Ειδική Αγωγή όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Υπεύθυνη της Δομής κ. Ουρανία Μαυροϊορδανίδου τα παραμύθια αποτελούν προσφορά στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Όπως έχει αναφέρει ο Κλινικός Ψυχολόγος κ. Κουρκουτάς η αναφορά των παραμυθιών σε άτομα με ειδικές ανάγκες συνδράμουν στην περίπτωση παιδιών με Νοητική Υστέρηση και σύνδρομο DOWN στην ανάγνωση και στην ικανότητα αναπαράστασης, σε παιδιά με αυτισμό στην επικοινωνία, στις συμβολικές δεξιότητες, στο παιχνίδι και στην διάδραση. Στα παιδιά με σύνδρομο Asperger συμβάλλουν στην ενίσχυση της φαντασίας, της κατανόησης και της αντίληψης εννοιών, ιδεών και καταστάσεων. Τέλος η επίδραση των παραμυθιών είναι αδιαμφισβήτητα θετική ως προς την κατάκτηση γλωσσικών, συναισθηματικών, κοινωνικών και ψυχοκινητικών  δεξιοτήτων.

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) Ν. Ιωνίας του Δήμου Βόλου, αποτελεί δράση συγχρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε και την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 και τελικό ανάδοχο την Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Το ΚΔΑΠμεΑ Νέας Ιωνίας προσφέρει τμήματα δημιουργικής απασχόλησης σε άτομα με διαγνωσμένη αναπηρία ηλικίας 6 ετών και άνω. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24210 60802.

Προηγούμενο άρθροΣτη «μάχη» των προημιτελικών του BCL Περιστέρι bwin και Προμηθέας
Επόμενο άρθροΑΔΕΔΥ: Ανακοίνωσε πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 21 Μαΐου