Οι ωφελούμενοι του Κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία ξεκίνησαν  ένα κύκλο μαθημάτων θεραπευτική ιππασίας.

Η υπεύθυνη της Δομής Βασιλική Πανοπούλου τόνισε πως η θεραπευτική ιππασία αποτελεί μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους Επανεκπαίδευσης και Αποκατάστασης σε άτομα που εμφανίζουν νευρολογικές και αισθητηριακές δυσλειτουργίες με κινητικά ή και νοητικά ελλείμματα.

«Το άλογο μας δίνει ερεθίσματα τόσο μέσα από τη θερμότητα του σώματος του, όσο και από τη ρυθμική του κίνηση, που προσομοιάζει της αλληλουχίας της ανθρώπινης κίνησης κατά τη βάδιση.

Παράλληλα, το κάθισμα στη ράχη του αλόγου βοηθά στη διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων των ισχίων. Όπως είναι γνωστό, ο αυξημένος μυϊκός τόνος οδηγεί, αφ΄ ενός, σε βράχυνση του μυός και αφ΄ ετέρου σε παραμόρφωση της άρθρωσης. Με τη συστηματική ιπποθεραπευτική παρέμβαση πετυχαίνουμε την αύξηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης, τη μείωση της σπαστικότητας και τη χαλάρωση του μυϊκού συστήματος. Αποτρέπουμε τη δημιουργία συγκάμψεων και διατηρούμε τις αρθρώσεις άμφω σε καλή κατάσταση.

Τα φυσιολογικά πρότυπα της κίνησης του αλόγου φθάνουν κατευθείαν στον εγκέφαλο στοιχείο απαραίτητο στην Αποκατάσταση και έτσι αναγκάζει τον ασθενή να ανταποκριθεί.

Θεραπευτικά αποτελέσματα :

Ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου

Βελτίωση ελέγχου κεφαλής, κορμού και λεκάνης

Αναχαίτιση παθολογικών προτύπων κίνησης και προώθηση των φυσιολογικών

Βελτίωση της ισορροπίας

Βελτίωση του κινητικού συντονισμού

Βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και της αντοχής

Πέραν όλων, η θεραπεία μέσω του αλόγου είναι ένα ισχυρό κίνητρο γιατί βγάζει τον θεραπευόμενο έξω από έναν τυπικό χώρο θεραπείας», σημείωσε η υπεύθυνη της δομής.

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-μεΑ) Δήμου Βόλου   αποτελεί  δράση συγχρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε και την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 και τελικό ανάδοχο την Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Προηγούμενο άρθροΜισό τρισ. ευρώ παραμένουν αδιάθετα στο Ταμείο Ανάκαμψης – Μέχρι πότε θα είναι διαθέσιμα
Επόμενο άρθροΆγιοι Ανάργυροι: Το συγκλονιστικό SMS του πατέρα της Κυριακής στον φίλο της που την συνόδεψε στο ΑΤ