Η δραστική απόπειρα εξωστρέφειας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου με τίτλο «Άνοιξη Μουσικής 2024», συνεχίζεται με «σύμπραξη» Θεάτρου και Μουσικής και παράλληλα με συνεργασία επαγγελματία Σκηνοθέτη Ηθοποιού και σπουδαστή του Δημοτικού Ωδείου.

Ο Βαγγέλης Βογιατζής, σκηνοθέτης και ηθοποιός (γνωστός στο κοινό του Βόλου από την πρόσφατη σκηνοθεσία του στην παράσταση «Μαύρο Κύμα» του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου), συνεργάζεται με τον Σπύρο Βλειώρα (σπουδαστή της τάξης Κοντραμπάσου με καθηγήτρια τη Νάνσυ Χατζή) και αποδίδουν με λόγο και μουσική το κείμενο του «Κοντραμπάσου», του θεατρικού μονολόγου του Πάτρικ Ζίσκιντ που σημειώνει ρεκόρ εισιτηρίων σε όποια χώρα παρουσιάζεται.

Ο θεατρικός μονόλογος παρουσιάζεται σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου στις 9 το βράδυ στην Αίθουσα Συναυλιών «Έρση Σαράτση» του Ωδείου.

Ο ηθοποιός και ο μουσικός που βρίσκονται σε διαδικασία προβών, θα αποδείξουν επί σκηνής ότι το Κοντραμπάσο, το πιο «ήσυχο» μουσικό όργανο μίας ορχήστρας, μπορεί να μην «πρωταγωνιστεί», παράλληλα όμως είναι απαραίτητο για την απόδοση της μουσικής σύνθεσης από μία ορχήστρα και είναι αδύνατο να λείπει. Το έργο αποδεικνύει ότι και οι άνθρωποι, αυτοί που δεν είναι «πρωταγωνιστές» του μικρόκοσμου στον οποίο λειτουργούν, είναι απαραίτητοι ως μοναδικές προσωπικότητες για τη λειτουργία του κοινωνικού συνόλου.

Ένα έργο αισιόδοξο, μία παράσταση φιλόδοξη και επίσης πρόκληση για τη συνεργασία ενός επαγγελματία ηθοποιού και σκηνοθέτη με σπουδαστή του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.

 

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Βαγγέλης Βογιατζής σημειώνει:

«Ένας ηθοποιός και ένας μουσικός αναζητούν αυτά που τους Αναλογούν σε μια κοινωνία-ορχήστρα. Θραύσματα του έργου του Πάτρικ Ζίσκιντ ενώνονται με γνωστά αποσπάσματα της εργογραφίας για κοντραμπάσο».

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Σημειώνεται δε ότι η Αίθουσα Συναυλιών «Έρση Σαράτση» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, εξοπλίζεται σταδιακά με τεχνικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε σύντομα να αποτελεί ένα νέο, λειτουργικό χώρο μουσικών εκδηλώσεων για την πόλη, ένα «στέκι» για τους μουσικόφιλους της πόλης, όπου καθηγητές και σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου θα πραγματοποιούν τακτικά συναυλίες μικρών και μεγάλων μουσικών συνόλων, που θα απολαμβάνει το κοινό της πόλης και οι επισκέπτες σε μία μοναδικής αισθητικής αίθουσα πολιτισμού, που θα κάνει ορατό το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό έργο του Δημοτικού Ωδείου Βόλου στο ευρύ κοινό.

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Βογιατζής

 

Γεννημένος στην Αθήνα, με καταγωγή από τον νομό Μαγνησίας.  Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες : Γιάννη Χουβαρδά, Ρούλα Πατεράκη, Χρήστο Σουγάρη, Μάρθα Φριντζήλα, Θόδωρο Γράμψα, Χρύσα Καψούλη, Μάνια Παπαδημητρίου, Τατιάνα Σκανάτοβιτς, Δημήτρη Μπαμπίλη κ.α. Έχει σκηνοθετήσει έργα των : Άκη Δήμου, Τσιμάρα Τζανάτου, Vievienne Franzmann, David Zabransky, Γιάννη Καλατζόπουλου, Σάκη Σερέφα καθώς και μια site specific performance σε κείμενο δικό του και της Κατερίνας Αγγελίτσα.

Είχε την σκηνοθετική επιμέλεια στο οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου που έγινε από τον δήμο Βόλου, ως εναρκτήρια εκδήλωση του νέου δημοτικού θεάτρου Βόλου που φέρει το όνομα του καθώς και την επιμέλεια του οπτικοακουστικού υλικού στο αφιέρωμα στον Θύμιο Καρακατσάνη.  Ως βοηθός σκηνοθέτη έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες : Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Θόδωρο Γράμψα, Χρύσα Καψούλη, Χρήστο Σουγάρη, Λευτέρη Γιοβανίδη κ.α.

Επίσης έχει ασχοληθεί με την οργάνωση παραγωγής σε μεγάλες θεατρικές παραγωγές και συναυλίες σε έργα των : Nikita Milivojevic – Δημήτρη Καμαρωτού, Ζωής Χατζηαντωνίου, Γιώργου Σκεύα, Μάκη Παπαδημητράτου και Στέφανου Κορκολή. Με διευθύντριες παραγωγής τις Κατερίνα Μπερδέκα και Κωνσταντίνα Αγγελέτου. Αλλά και σε μικρότερες θεατρικές και χορευτικές παραγωγές των : Μαρίας Γοργία, Αγγελικής Καρυστινού, Βαγγέλη Κουφάκου κ.α.

Έχει συνεργαστεί με το Λύκειο Επιδαύρου το Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, με καλλιτεχνική-εκπαιδευτική υπεύθυνη την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, όλες τις χρονιές που αυτό πραγματοποιήθηκε, στην καλλιτεχνική διεκπεραίωση των εργαστηρίων καθώς και στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, καθηγητών και σπουδαστών από όλον τον κόσμο. Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια και σεμινάρια με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως οι :  Άντζελα Μπρούσκου, Γεωργία Μαυραγάνη, Κώστας Γάκης, RootlessRoot, Jean-Jacques Lemetre, Kamila Klamut, Andrea De Rosa, Xu Jiali κ.α. καθώς και το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος.

Είναι αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τις εισαγωγικές εξετάσεις των Εξαιρετικών ταλέντων καθώς και μέλος της επιτροπής για τις προαγωγικές εξετάσεις των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης. Αυτήν την περίοδο εκτελεί χρέη αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του Δη.Πε.Θε. Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Πιατά.  Με τις παραπάνω ιδιότητες έχει συνεργαστεί με φορείς – οργανισμούς όπως : ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ΕΡΤ, Γυναικείες Φυλακές Θηβών, Τσέχικο Κέντρο Αθήνας, ActionAid Hellas, 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης,  Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Φεστιβάλ Λυκαβηττού, Περιφέρεια  Αττικής, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.α..

Τέλος, αυτόν τον καιρό σκηνοθετεί και ερμηνεύει το Κήτος του Βαγγέλη Ρωμνιού, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.

Προηγούμενο άρθροΞεναγήθηκαν στον Βόλο ταξιδιωτικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι από Αγγλία και Γερμανία (εικόνες)
Επόμενο άρθροΣκιάθος: 35χρονος μαχαίρωσε απρόκλητα τον εργοδότη του στην κοιλιά – «Δεν ξέρω τι με έπιασε»