Στις 22:00 (ΜΕGA-Cosmote Sport 1) θα ξεκινήσει στο Γουέμπλεϊ ο τελικός του Champions League.

Εκεί η Ρεάλ Μαδρίτης, το «ιερό τέρας» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με τα πολλά και διάσημα αστέρια της θα αντιμετωπίσει τη Μπορούσια Ντόρτμουντ σε μία μάχη που έχει ξεκάθαρο φαβορί, ωστόσο αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς οι Γερμανοί έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί για τη… ζημιά αν τους υποτιμήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «βασίλισσα» των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, έναν χρόνο μετά την πρώτη στέψη της Μάντσεστερ Σίτι, στην Κωνσταντινούπολη, φιλοδοξεί να επιστρέψει στην κορυφή της ποδοσφαιρικής Ευρώπης και να κάνει χώρο στην τροπαιοθήκη της για την 15η κούπα του Champions League και 5η την τελευταία δεκαετία.

Παρ’ όλα αυτά, η Ντόρτμουντ δεν σκοπεύει να το… βάλει στα πόδια στο Γουέμπλεϊ. Οι Βεστφαλοί είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρις εσχάτων στο αποψινό ματς και να διεκδικήσουν τις πιθανότητες που έχουν για την υπέρβαση.

Mε τον Κουρτουά κάτω από τα δοκάρια η Ρέαλ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «βασίλισσα» στη μονομαχία με τους Βεστφαλούς, όπου θα διεκδικήσει το 15ο ευρωπαϊκό στέμμα της ιστορίας της θα εμφανιστεί στο γήπεδο με τον Τίμπο Κουρτουά κάτω από τα δοκάρια.

Ο λόγος που παίρνει γάντια βασικού ο Βέλγος τερματοφύλακας δεν είναι άλλος από την ίωση που ταλαιπωρεί τον Λούνιν.

Από εκεί και πέρα την τετράδα της άμυνας των Μαδριλένων συνθέτουν οι Καρβαχάλ, Νάτσο, Ρίντιγκερ και Μεντί, με τον Καμαβινγκά να είναι στα χαφ μαζί με τους Βαλβέρδε και Κρόος

Όσον αφορά στην επίθεση θα αγωνιστούν ο Μπέλιγχαμ, ως «ψευτοεννιάρι» και οι Ροντρίγκο, Βινίσιους, στα άκρα!

Στον αντίποδα ο 41χρονος Γερμανοκροάτης προπονητής της Ντόρτμουντ, Έντιν Τέρζιτς  επέλεξε κλασική διάταξη 4-2-3-1, αφήνοντας την ίδια ακριβώς ενδεκάδα που είχε εμπιστευτεί και στους δύο νικηφόρους ημιτελικούς απέναντι στην Παρί.

Η ενδεκάδα της Ρεάλ: Κουρτουά, Καρβαχάλ, Ρίντιγκερ, Νάτσο, Μεντί, Βαλβέρδε, Καμαβινγκά, Κρόος, Μπέλιγχαμ, Ροντρίγκο, Βινίσιους.

Η ενδεκάδα της Ντόρτμουντ: Kόμπελ, Σλότερμπεκ, Χούμελς, Μάατσεν, Ράιερσον, Τσαν, Σάμπιτσερ, Μπραντ, Αντεγιέμι, Σάντσο Φίλκρουγκ

Σε ρυθμούς τελικού από το πρωί το Γουέμπλεϊ

Το Γουέμπλεϊ από πολύ νωρίς το Σάββατο φόρεσε τα γιορτινά του, προκειμένου να φιλοξενήσει τον αποψινό τελικό του Champions League.

Όπως είναι φυσικό από το πρωί το κλίμα γύρω από το ποδοσφαιρικό διαμάντι του Λονδίνου είναι πανηγυρικό, καθώς οι φίλαθλοι των δύο φιναλίστ άρχισαν αρκετές ώρες πριν τη σέντρα να κάνουν… προθέρμανση στους δρόμους του Λονδίνου, φωνάζοντας συνθήματα για τις αγαπημένες τους ομάδες.

 

Επί ποδός η βρετανική αστυνομία για να μην επαναληφθούν οι εικόνες ντροπής του 2021

Όπως είναι φυσικό τα μέτρα ασφαλείας στο Γουέμπλεϊ είναι δρακόντεια.

Η βρετανική αστυνομία βρίσκεται επί ποδός από αρκετά νωρίς, προκειμένου να κυλήσουν όλα ήρεμα και να μην υπάρξουν… παρατράγουδα.

Άλλωστε «όποιος καεί με τον χυλό φυσά και το γιαούρτι», όπως αναφέρει η γνωστή λαϊκή ρήση, με τους Βρετανούς να μην θέλουν σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν οι εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν πριν από τρία χρόνια στο Λονδίνο.

Τότε, ως γνωστόν, η «οικοδέσποινα» Αγγλία αντιμετώπιζε την Ιταλία στον τελικό του Euro 2020 (σ.σ.: πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση ενός έτους η διοργάνωση, λόγω της αναβολής που είχε πάρει λόγω της πανδημίας του Covid-19) και φιλοδοξούσε να κατακτήσει το παρθενικό της ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Πριν το παιχνίδι, αλλά και μετά, αρνητικοί πρωταγωνιστές είχαν γίνει οι Άγγλοι οπαδοί, οι οποίοι συνεπλάκησαν μεταξύ τους λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το γήπεδο, καθώς και σε άλλα σημεία.

Τα επεισόδια που ξέσπασαν ήταν πολύ σοβαρά και σε αυτά ρόλο φυσικά έπαιξε και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από τους Άγγλους που είχαν μετατρέψει σε εμπόλεμη ζώνη τους δρόμους του Λονδίνου.

Άγγλοι οπαδοί είχαν επιχειρήσει επίσης να εισβάλλουν με «ντου» στο Γουέμπλεϊ, ενώ επεισόδια δημιουργήθηκαν και μετά το τέλος του τελικού, στον οποίο η Ιταλία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, με τους Άγγλους χούλιγκαν να σπάνε ό,τι βρίσκουν μπροστά τους, δυσφημίζοντας αναμφίβολα τη χώρα, που είδε το όνειρο της κατάκτησης του Euro να μετατρέπεται σε εφιάλτη τόσο εντός, όσο και εκτός του σταδίου.

Βέβαια τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τότε έχουν δαπανηθεί 5 εκατ. λίρες για τη βελτίωση της ασφάλειας του Γουέμπλεϊ, το οποίο δίχως ίχνος υπερβολής θυμίζει… αστακό.

Άλλωστε έχει προβλεφθεί νέα περιμετρική περίφραξη του σταδίου, ενώ αυστηρότατοι αναμένεται να είναι οι έλεγχοι σε όλες τις εισόδους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προορίζονται για τα μέσα ενημέρωσης, το προσωπικό και τους VIP.

 

 

Ο «τελευταίος χορός» των Κρόος και Ρόις

O τελικός του Champions League αποτελεί το «last dance» δύο μεγάλων παικτών: του Τόνι Κρόος και του Μάρκο Ρόις με τη φανέλα της Ρεάλ και της Ντόρτμουντ αντίστοιχα.

Οι δύο Γερμανοί θα αποτελέσουν παρελθόν για τις δύο φιναλίστ του τελικού και, όπως είναι φυσικό, θέλουν να αποχαιρετήσουν τις ομάδες που αγωνίστηκαν επί σειρά ετών με την κατάκτηση του τροπαίου.

Οι Κρόος και Ρόις

Στα 34 του χρόνια, ο Κρόος αποφάσισε πως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να διαβεί τον ποδοσφαιρικό Ρουβίκωνα. Δεν ήταν μία απόφαση που πήρε σε μία νύχτα. Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο στριφογύριζε στο μυαλό του. Μετά το Euro που θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της πατρίδας του θα βάλει τέλος σε μία σπουδαία καριέρα που πολλοί ονειρεύονται ως μικρά παιδιά, αλλά ελάχιστοι μπορούν να κάνουν πράξη.

Στον αντίποδα ο Ρόις, ο οποίος θεωρείται θρύλος για τους Βεστφαλούς, θα φορέσει για τελευταία φορά τη φανέλα της αγαπημένης του Ντόρτμουντ.

Ο μεγάλος αρχηγός της ομάδας, ο παίκτης που στάθηκε τόσο άτυχος με τους σοβαρούς τραυματισμούς που είχε στην καριέρα του, αποφάσισε να αποχωρήσει από την αγαπημένη του ομάδα και θέλει να το πράξει, οδηγώντας τη στη γη της Επαγγελίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Για τη δόξα, αλλά και τα… εκατομμύρια

Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης διεκδικούν στο Λονδίνο το κορυφαίο τρόπαιο συλλόγων στον πλανήτη, μία θέση στην ιστορία, δόξα, αλλά και το έπαθλο των επιπλέον 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να πάρει ο νικητής, εκτός των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ που οι δύο φιναλίστ έχουν εξασφαλίσει με τη συμμετοχή τους στον τελικό.

Επιπλέον, η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων στον κόσμο, εξασφαλίζει συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και θα λάβει ακόμη 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, εάν πάρει το τρόπαιο, θα εισπράξει επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η UEFA μοίρασε 2,176 δισ. ευρώ στους 32 συλλόγους, ενώ η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο θα εισπράξει το πολύ 85,14 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το market pool.

Σε ποσοστιαία βάση, σημαίνει ότι το 57% των συνολικών χρημάτων της UEFA πάει στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων τον κόσμο. Και αυτό αντιπροσωπεύει επίσης το 32% του συνολικού προϋπολογισμού, μια μικρή αύξηση σε σύγκριση με τα χρήματα που έχει σχεδιάσει να μοιράσει για την τρέχουσα σεζόν (2022-23), τα οποία θα είναι 2,159 δισ. και σε σύγκριση με τα 2,106 δισ. της σεζόν 2021-2022.

Ένας τελικός αξίας 1,5 δισ. ευρώ… κουβαλώντας 237 χρόνια ιστορίας

Διακόσια τριάντα επτά (237) χρόνια ιστορίας, όσα αθροίζουν συνολικά Ντόρτμουντ (115/έτος ίδρυσης 1909) και Ρεάλ Μαδρίτης (122/έτος ίδρυσης 1902) θα συναντηθούν απόψε στο στάδιο «Γουέμπλεϊ», που θα φιλοξενήσει τον 69o τελικό του Kυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League.

Ένας τελικός, ο οποίος θα προβληθεί τηλεοπτικά σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές σε όλον τον κόσμο, με συνολική αξία 1,503 δισεκατομμυρίων ευρώ, όσο κοστολογούνται οι δύο φιναλίστ, σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα transfermarkt: στα 1,04 δισεκατομμύρια ευρώ η Ρεάλ Μαδρίτης, στα 463,47 εκατ. ευρώ η Ντόρτμουντ.

Η ομάδα της Βεστφαλίας έχει 25,6 μέσο όρο ηλικίας, η ομάδα του Αντσελότι 27,3, με πολλούς ξένους στο ρόστερ τους (13 η Ντόρτμουντ και 17 η Ρεάλ), αλλά και γεμάτες από διεθνείς (16 και 21 αντίστοιχα).

Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης θα διεκδικήσουν ένα τρόπαιο που έχει ύψος 73,5 εκατοστά και ζυγίζει 7,5 κιλά, ακόμα κι αν χρειαστεί να περάσουν τα 90΄ της κανονικής διάρκειας του αγώνα, ενώ φυσικά θα υπάρχει VAR.

Ο Σλοβένος, Σλάβκο Βίντσιτς, ο διαιτητής του τελικού

Ο Σλοβένος Σλάβκο Βίντσιτς θα διευθύνει τη μεγάλη μάχη των δύο ομάδων.

«Όταν έλαβα την είδηση, ήταν μια πολύ συναισθηματική στιγμή και αισθάνομαι ακόμα αυτά τα μεγάλα συναισθήματα καθώς μιλάω για αυτό, είναι πολύ δύσκολο να το περιγράψω», είπε ο Σλοβένος διαιτητής, μιλώντας στην ιστοσελίδα της UEFA και συνέχισε: «Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου και την ομάδα μου γιατί δουλεύουμε πολύ σκληρά μαζί».

Ο 44χρονος, διεθνής διαιτητής από το 2010, θα διευθύνει τον δεύτερο τελικό του σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA μετά τον διορισμό του ως διαιτητής στον τελικό του Europa League του 2022, μεταξύ Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ρέιντζερς.

Έχει διαιτητεύσει επτά αγώνες Champions League αυτή τη σεζόν, συμπεριλαμβανομένου του προημιτελικού δεύτερου αγώνα μεταξύ Ντόρτμουντ και Ατλέτικο Μαδρίτης και του δεύτερου αγώνα της φάσης των «16» μεταξύ Μπάγερν και Λάτσιο.

Ο Βίντσιτς θα έχει βοηθούς τους συμπατριώτες του Τόμαζ Κλάντσνικ και Άντραζ Κόβατσιτς. Ο τέταρτος διαιτητής, Φρανσουά Λετεξιέ, είναι από τη Γαλλία. Ο ρόλος του VAR έχει ανατεθεί στον Νετς Καιτάζοβιτς (Σλοβενία), τον οποίο θα βοηθούν οι Ράντε Ομπρένοβιτς (Σλοβενία) και Μασιμιλιάνο Ιράτι (Ιταλία)

Η μπάλα του μεγάλου αγώνα

Στις 12 Φεβρουαρίου η adidas αποκάλυψε την UCL Pro Ball London, την μπάλα που χρησιμοποιήθηκε στα νοκ άουτ της διοργάνωσης, με αποκορύφωμα τον τελικό στο Γουέμπλεϊ.

Η μπάλα διαθέτει υψηλή τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης μιας καινοτόμου υφής επιφάνειας PRISMA που παρέχει στους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια. Η εξωτερική επίστρωση υφής προσφέρει ασφαλή πρόσφυση και πλήρη έλεγχο, ενώ η θερμικά συνδεδεμένη άνευ ραφής κατασκευή εγγυάται την απόλυτη απόδοση.

«Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός αναφέρεται στην πόλη υποδοχής, το Λονδίνο, με ζωντανά γραφικά με δύο λιοντάρια που βρυχώνται να παλεύουν ανάμεσα στα αστέρια. Το λιοντάρι συμβολίζει την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του Ηνωμένου Βασιλείου και της πρωτεύουσάς του, και αντιπροσωπεύει επίσης τη γενναιότητα και τη δύναμη των παικτών και το μεγαλείο του πιο πολυπόθητου τροπαίου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου», ανέφερε η ιστοσελίδα της UEFA.

Η adidas είναι επίσημος προμηθευτής για τις μπάλες των αγώνων του UEFA Champions League από το 2001.

Οι τροπαιούχοι

14 Κύπελλα: Ρεάλ Μαδρίτης

7 Κύπελλα: Μίλαν

6 Κύπελλα: Λίβερπουλ, Μπάγερν

5 Κύπελλα: Μπαρτσελόνα

4 Κύπελλα: Άγιαξ

3 Κύπελλα: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ιντερ

2 Κύπελλα: Πόρτο, Μπενφίκα, Γιουβέντους, Νότιγχαμ, Τσέλσι

1 Κύπελλο: Μάντσεστερ Σίτι, Άστον Βίλα, Ντόρτμουντ, Σέλτικ, Ερυθρός Αστέρας, Φέγενορντ, Αμβούργο, Μαρσέιγ, Αϊντχόφεν, Στεάουα Βουκουρεστίου



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓιώργος Θεοφάνους: Ήμουν στον στρατό, καθόμουν στη σκοπιά και μου έκανα απονομές Όσκαρ
Επόμενο άρθροΤο «κίνημα» της πετσέτας και η «μάχη» της ξαπλώστρας – Μπαράζ καταγγελιών