Επέτειοι

Η 7η Ιουνίου έχει ανακηρυχτεί από το 2019 ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων» («World Food Safety Day»), με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η ημέρα αυτή έχει στόχο να ενημερώσει και να εμπνεύσει δράσεις για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κινδύνων που απειλούν τα τρόφιμα, συμβάλλοντας στην επισιτιστική ασφάλεια, στη δημόσια υγεία, στην οικονομική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το θέμα που επελέγη για το 2024 είναι «Ασφάλεια τροφίμων: προετοιμασία για το απρόοπτο».

Το φετινό θέμα υπογραμμίζει τη σημασία της προετοιμασίας για περιστατικά που συνδέονται με την ασφάλεια των τροφίμων, ανεξάρτητα από το πόσο ήπια ή σοβαρά μπορεί να είναι. Είναι καταστάσεις στις οποίες υπάρχει δυνητικός ή επιβεβαιωμένος κίνδυνος για την υγεία από την κατανάλωση τροφίμων. Ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, λόγω ατυχήματος, ανεπαρκούς ελέγχου, απάτης με τρόφιμα ή από ένα φυσικό γεγονός. Ενώ η ετοιμότητα για τη διαχείριση περιστατικών σχετικών με την ασφάλεια των τροφίμων απαιτεί αφοσιωμένες προσπάθειες από τους φορείς χάραξης πολιτικής, τις αρχές ασφάλειας τροφίμων, τους αγρότες και τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων, οι καταναλωτές μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο.

 

Γεγονότα

Γεννήσεις

  • 1778

    Τζορτζ Μπράιαν Μπράμελ

    Τζορτζ Μπράιαν Μπράμελ, γνωστότερος ως Μπο Μπράμελ, άγγλος δανδής, που εισήγαγε τη μόδα στο ανδρικό λεξιλόγιο. (Θαν. 30/3/1840)

  • 1848

    Πολ Γκογκέν

    Πολ Γκογκέν, γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος. (Θαν. 8/5/1903)

  • 1958

     Πρινς

    Πρινς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρότζερ Νέλσον, αμερικανός ρόκερ. (Θαν. 21/4/2016)

Θάνατοι

  • 1954

    Άλαν Τιούρινγκ

    Άλαν Τιούρινγκ, βρετανός μαθηματικός και κρυπτογράφος, από τους πρωτοπόρους της πληροφορικής, με σημαντικό έργο στους αλγόριθμους. (Γεν. 23/6/1912)

  • 1980

    Χένρι Μίλερ

    Χένρι Μίλερ, αμερικανός συγγραφέας. («Ο τροπικός του Καρκίνου», «Ο Κολοσσός του Μαρουσιού») (Γεν. 26/12/1891)

  • 2015

    Κρίστοφερ Λι

    Κρίστοφερ Λι, άγγλος ηθοποιός, ο καλύτερος «Δράκουλας» στην ιστορία της 7ης τέχνης. (Γεν. 27/5/1922)

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/0706

© SanSimera.gr

 

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΣύμη: Αγωνία για τον διάσημο παρουσιαστή του BBC
Επόμενο άρθροΣτο Σύνταγμα κλείνει την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης