Ολοκληρώθηκε η 2η ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα. Διαβάστε όλα όσα έγιναν και ειπώθηκαν στο Ωδείο Αθηνών.

Αλέξης Τσίπρας: «Να δουλέψουμε όλοι μαζί σε όσα μας ενώνουν»

«Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αποκομίσαμε μια μακρά εμπειρία, ιδίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Πρέπει να αναδείξουμε όσα μας έκαναν και μας κάνουν περήφανους και να αναγνωρίσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει «να δουλέψουν όλοι, ο καθένας από το μετερίζι του, πάνω σε όσα μας ενώνουν».

«Να δουλέψουμε χωρίς εγωισμούς για μια κοινωνία ειρήνης, δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης για όλες και για όλους, διαμορφώνοντας μαζί το κοινό μας μέλλον» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Στόχος της προσπάθειας που ξεκινάμε σήμερα με το Ινστιτούτο μας, είναι να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον αναγκαίο δημόσιο διάλογο και στις προγραμματικές συγκλίσεις, που είναι το προαπαιτούμενο κάθε πολιτικής σύγκλισης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «η κοινωνία δε πείθεται ούτε με εύκολες απαντήσεις ούτε με επικοινωνιακά τρικ. Θέλει σχέδιο, όραμα, βάθος πολιτικής ανάλυσης και συγκεκριμένες προτάσεις που θα απαντάνε στα πραγματικά της προβλήματα και θα δίνουν προοπτική στις προσδοκίες των πολιτών, θέλει βήματα τολμηρά, αλλά ταυτοχρόνως και βήματα σταθερά».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να βάλουν μπροστά το «εμείς» και να αφήσουν το «εγώ», να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας.

«Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις.

«Ναι στην πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό, όχι στην αφαίρεση και τη διαίρεση»

«Αν αυτή η δημοκρατική ισορροπία δεν αποκατασταθεί, ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα η ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς που παρακολουθούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι παραπάνω από ορατός» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δίπλα σε μια δεξιά κυβέρνηση, να ενισχύονται ως δεύτερη αθροιστικά δύναμη, κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό, ακόμα και το φασισμό και την ίδια ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της».

«Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκης της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει «να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση».

«Οι προοδευτικές δυνάμεις όμως, δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς, ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες», με στόχο να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης.

«Αλλά και για να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Το βέβαιο είναι, ότι η απαξίωση της πολιτικής δεν ευνοεί τελικά την πλειοψηφία της κοινωνίας» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως όταν οι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική, τότε κερδίζει μια συγκεκριμένη πολιτική.

«Η πολιτική που ευνοεί τις ελίτ σε βάρος των πολλών. Η πολιτική που τρέφει ην ακραία αδικία και ευνοεί την άκρα Δεξιά. Η πολιτική που περιφρονεί τη δημοκρατία και δεν διστάζει να υπονομεύει τους θεσμούς και να ταπεινώνει ακόμα και τη Δικαιοσύνη. Η πολιτική που ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα

Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί ένα σημείο καμπής. «Οι πολίτες γύρισαν μαζικά την πλάτη στο πολιτικό σύστημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι δεν φταίει η πολιτική γενικά, αλλά μια συγκεκριμένη αντίληψη της πολιτικής, που έχει σε μεγάλο βαθμό επιβληθεί.

«Η εξουδετέρωση της αλήθειας από την καταιγιστική επικράτηση της προπαγάνδας. Η εξουδετέρωση της ουσίας από την επικοινωνία. Η πεποίθηση που σιγά-σιγά έγινε κοινός τόπος, ότι άλλα κέντρα και όχι τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις» τόνισε και πρόσθεσε: «Οι πολίτες αισθάνονται ότι αυτή η πολιτική δεν τους αφορά. Δεν αφορά τη ζωή τους. Για πολλούς μάλιστα είναι εχθρική».

«Χρειαζόμαστε μια προοδευτική δύναμη που θα ξυπνήσει μια Ευρωπαϊκή ηγεσία που υπνοβατεί προς το χείλος του γκρεμού και που περιμένει την επόμενη κρίση για να αναπτύξει τους θεσμούς που χρειαζόμασταν πριν από αυτή» ανέφερε από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χρειαζόμαστε μία δύναμη που θα αγωνιστεί για τη δημιουργία ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού εργαλείου βασισμένου και στην έκδοση κοινού χρέους, για τη στήριξη δημόσιων αγαθών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η καινοτομία και η πολιτική προστασία απέναντι σε καταστροφές.

Για τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου στήριξης απέναντι στην ανεργία και ενίσχυσης της απασχόλησης που θα αμβλύνει τις συνέπειες μελλοντικών κρίσεων στους ευάλωτους επιμερίζοντας το κόστος μεταξύ των κρατών μελών.

Για την αύξηση των ιδίων πόρων της ΕΕ, φορολογώντας αποτελεσματικά το πλούτο, τα υπερκέρδη και τα ολιγοπώλεια και αντιμετωπίζοντας τη φοροδιαφυγή.

Για μια ισχυρή βιομηχανική πολιτική όχι για να ωφελήσει τις ήδη προνομιούχες περιοχές της Ευρώπης, αλλά για ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο για την περιφερειακή βιομηχανική πολιτική, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες και να υπάρξει όντως δίκαιη μετάβαση στην πράσινη ατζέντα.

Για τη προώθηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση της ειρήνης στην Γάζα και στην Ουκρανία και σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Για να στηρίξει μια δίκαιη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική η οποία θα βασίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, στην προώθηση νόμιμων διόδων και στην επιστροφή των αιτούντων που δεν δικαιούνται άσυλο».

Ενιαία ομάδα των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, οφείλουμε να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, με τον πρώην πρωθυπουργό να τονίζει ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και να συγκροτήσουμε ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους, στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Μια ενιαία ομάδα που με βάση τους αριθμούς θα είναι η ισχυρότερη του ευρωκοινοβουλίου. Θα είναι πρώτη δύναμη με διαφορά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» ανέφερε.

«Έτσι ώστε στη διαπραγμάτευση με το Λαϊκό Κόμμα και τους φιλελευθέρους για τη διακυβέρνηση της Ένωσης την επόμενη πενταετία, για τις κρίσιμες θέσεις, η προοδευτική Συμμαχία, ως πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο, να μπορεί να θέσει τους δικούς της όρους από θέση ισχύος» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναγνωρίσουν τόσο τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς όσο -και ακόμη περισσότερο- της νομιμοποίησής της Ακροδεξιάς ρητορικής αλλά και των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, από το ευρωπαϊκό συντηρητικό πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι «πρόβλημα δεν είναι μόνο που κέρδισε η Μελόνι στην Ιταλία. Πρόβλημα είναι που σήμερα είναι πιθανό να πορευθεί χέρι χέρι, αν όχι αγκαλιά, με την Φον Ντερ Λάιεν».

«Οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς, μπροστά στο κίνδυνο να χάσουν ψήφους προς τα δεξιά τους, είτε υιοθετούν την ακροδεξιά ρητορική είτε νομιμοποιούν με εκλογικές συμμαχίες και πολιτικές συμφωνίες την ακροδεξιά» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό από ότι αυτή καθεαυτή η άνοδος της ακροδεξιάς.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στους στόχους που πρέπει να θέσει η Αριστερά και οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις.

«Οφείλουν να ξαναδώσουν με αυτοπεποίθηση τη μάχη των ιδεών και της επικράτησης προοδευτικών πολιτικών προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Να επαναπροσεγγίσουν τα οράματα και τις αξίες της πολιτικής. Να δώσουν νόημα στην πολιτική ως μάχη για τη αλλαγή της ζωής των πολλών προς το καλύτερο και όχι ως εναλλαγή αποτυχημενων ιδεών και πολιτικών. Να κάνουν αισθητές τις ιδεολογικές πολιτικές και αξιακές τους διαφορές από τη δεξιά και κυρίως να αντιμετωπίσουν το κρίσιμο αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της ασφάλειας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Απέναντι σε μια πολιτική του μέσου όρου, που χαράσσεται εντός του απολύτως οριοθετημένου πλαισίου της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ, αυτές οι διαφορές έχουν χάσει πια την ορατότητά τους. Η έλλειψη σαφούς ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια των κρίσεων, οδηγεί μεγάλο μέρος των πολιτών στο καταφύγιο άλλων ισχυρών ταυτοτήτων» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «έτσι ο εθνικισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός ή οι ξενοφοβικές λογικές γίνονται σημείο αναφοράς και έλξης λαϊκών στρωμάτων που παραδοσιακά υποστήριζαν την Αριστερά.

«Ως προς την Ευρώπη συνολικά, επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο κάποιες επιμέρους σκέψεις. Το ερώτημα «πού βαδίζουμε» αποτελεί σήμερα κοινό τόπο στους προβληματισμούς που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαικής κοινής γνώμης και ειδικά το προοδευτικό τμήμα του πολιτικού τόξου» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί καμπάνα κινδύνου.

«Η αντιπολιτική και η ακροδεξιά ενισχύονται. Οι κατακερματισμένες προοδευτικές δυνάμεις αποδυναμώνονται και οι τάσεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για στροφή στα δεξιά ενισχύονται ακόμα περισσότερο» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «οφείλουμε να αναστοχαστούμε».

Σχολιάζοντας το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει όλοι να παλέψουν για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. «Σήμερα, 50 ακριβώς χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, -50 χρόνια παράνομης στρατιωτικής κατοχής- η ΕΕ πρέπει να αναλάβει έναν πιο δυναμικό και ουσιαστικό ρόλο για την επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά το 2017, όταν επιχειρήσαμε να λύσουμε το μείζον αυτό διεθνές, ευρωπαικό και περιφερειακό ζήτημα» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δυσμενείς εξελίξεις στην Κύπρο θα επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η πρόοδος στο Κυπριακό, είναι η μόνη εξέλιξη που θα τις αναβαθμίσει.

Όσον αφορά στο ουκρανικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό απέναντι στην παράνομη και αιματηρή ρωσική εισβολή είναι σαφής. Το μήνυμα απέναντι σε οποιαδήποτε λογική παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και αναθεωρητισμού πρέπει να είναι ξεκάθαρο και κάθε χώρα έχει δικαίωμα να εκφράζει την αλληλεγγύη αυτή με τον τρόπο που θα επιλέξει, στο πλαίσιο των αξιών της και της γεωστρατηγικής της θέσης».

«Από εκεί και πέρα όμως, είναι ακατανόητο η ΕΕ να μην επενδύει στον διπλωματικό, μεσολαβητικό της ρόλο για ειρήνη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «αποτελεί θετικό βήμα η πρωτοβουλία στην Ελβετία, αλλά δεν αρκεί».

«Είναι αναγκαία μια μόνιμη κατάπαυση πυρός που θα τερματίζει αυτήν την ανείπωτη αιματοχυσία, χωρίς να αναγνωρίζει τα αποτελέσματα της εισβολής. Και θα δίνει μια Ευρωπαϊκή προοπτική στον Ουκρανικό λαό, αποκλείοντας όμως ρητώς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

«Στη Γάζα το ευρωπαϊκό μήνυμα για άμεση κατάπαυση πυρός πρέπει να είναι απόλυτα σαφές και να μην εκφράζεται μόνο με δηλώσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η απόλυτη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς από όλους μας, δεν μπορεί επουδενί να αποτελεί λευκή επιταγή για τον θάνατο χιλιάδων παλαιστίνιων αμάχων και μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή».

«Και όσο η ΕΕ δεν δρα πιο δυναμικά στη Γάζα, τόσο θα ενισχύεται -και δικαίως- η κατηγορία του Παγκόσμιου Νότου και των απανταχού δημοκρατικών πολιτών για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός, να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, αν δεν τερματιστούν οι επιχειρήσεις και, επιτέλους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βάλει στο τραπέζι έναν οδικό χάρτη για την συντονισμένη αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από τα κράτη-μέλη του» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Ο Διατλαντικός διάλογος – ο διάλογος ΗΠΑ-Ευρώπης- εντός και εκτός του ΝΑΤΟ, πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια.

Στην αναγνώριση των πολλών πεδίων όπου τα συμφέροντά μας και οι προσεγγίσεις μας συγκλίνουν, αλλά και σε εκείνων όπου τα συμφέροντά μας αποκλίνουν» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «ειδικά ως προς το Παλαιστινιακό και το Ουκρανικό, η ΕΕ πρέπει να δράσει αποφασιστικά, πρώτα από όλα για τους αυτονόητους ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και επειδή η συνέχεια αυτών των συγκρούσεων θα έχει ακόμα χειρότερες επιπτώσεις για το ίδιο το μέλλον της ΕΕ».

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα από τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης αναδείχθηκε ότι η ενεργητική διμερής και πολυμερής διπλωματία με στόχο την ειρηνική επίλυση διαφορών, είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ – πολύ πέρα από τα Βαλκάνια.

«Και εδώ είναι σημαντικό η Ευρώπη να επανεξετάσει τη θέση της στο σημερινό παγκόσμιο γεωστρατηγικό χάρτη, καθώς και την Κοινή της Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας. Η συζήτηση για ενίσχυση των κοινών αμυντικών της δυνατοτήτων είναι εύλογη. Άλλωστε το κόστος του κατακερματισμού των αμυντικών αγορών στην Ευρώπη υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η ΕΕ πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι αν αποδειχθεί αναξιόπιστη ως προς την υπόσχεσή της στα Δυτικά Βαλκάνια – στη γειτονιά της – τότε δεν θα έχει καμία αξιοπιστία ως διεθνής γεωπολιτική δύναμη πέρα από αυτήν».

«Πρέπει να γίνει σαφές από την ΕΕ σε όλες τις χώρες της περιοχής, ότι η ειρηνική επίλυση διαφορών έχει οφέλη για τους λαούς των Βαλκανίων. Ότι οι θυσίες ανταμείβονται και δεν αγνοούνται κυνικά» συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, η Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει ότι υπάρχει ο δρόμος μιας ουσιαστικής ευρωπαϊκής προοπτικής απέναντι στα εθνικιστικά αδιέξοδα και την οπισθοδρόμηση. «Αρκεί να υπάρχουν ηγεσίες με βούληση να αναλάβουν το πολιτικό κόστος προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας και προς όφελος των λαών τους. Αρκεί να υπάρχουν ηγεσίες που αναγνωρίζουν την σημασία που έχει ο σεβασμός του κράτους δικαίου, των μειονοτικών δικαιωμάτων και των σχέσεων καλής γειτονίας για το μέλλον του τόπου τους» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τον εθνικισμό να θεριέψει στην περιοχή ακόμα περισσότερο, διότι έχουμε δει πού οδήγησε αυτό με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και μάλιστα πρόσφατα- πριν 20 μόλις χρόνια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πρότυπο επίλυσης διαφορών γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχει δρόμος για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό την ειρηνική επίλυση χρόνιων προβλημάτων και διενέξεων».

«Η ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσει την σημασία που έχουν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και να ακολουθήσει ενεργητικές πολιτικές για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και για να ανακτηθεί η δυναμική που δημιουργήσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι σε μία περίοδο με ανοιχτά μέτωπα σε Ουκρανία και Γάζα, «δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην περίοδο πριν τις Πρέσπες όπου η ενταξιακή διαδικασία είχε παγώσει και ο ρόλος της ΕΕ γινόταν όλο και πιο αδύναμος προς όφελος τρίτων επικίνδυνων κρατικών και μη -κρατικών δυνάμεων».

«Ως προς τα Βαλκάνια, επιβεβαιώθηκε σε όλα τα επίπεδα η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στην περιοχή μας. Τονίσθηκε ότι ο μόνος δρόμος όχι μόνο για το ευρωπαικό μέλλον, αλλά για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας αυτό καθ’αυτό, είναι ο σεβασμός της Συμφωνίας. Και αυτό είναι ένα απολύτως σαφές μήνυμα προς την νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας – για το τι σημαίνει παραβίαση της Συμφωνίας» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Ίσως θα ήταν χρήσιμο να διοργανωθεί ένα παγκόσμιο φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων του κόσμου» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Διεθνής Διάσκεψη αποτελεί πολιτικό γεγονός με το βλέμμα στο σήμερα και στο αύριο. «Μια δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια για την επεξεργασία και ανάδειξη προοδευτικών πολιτικών, τεκμηριωμένων και πρακτικών προτάσεων και λύσεων, για το σήμερα και το αύριο των πολιτών» υπογράμμισε.

«Με τον Ζόραν παλέψαμε σε πολύ δύσκολες στιγμές για αυτό που θεωρούσαμε τότε και θεωρούμε και σήμερα αναγκαίο, όταν όλοι μας έλεγαν ότι δεν είναι εφικτό. Για να προωθήσουμε την ειρήνη, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα εθνικά συμφέροντα των χωρών μας, την σταθερότητα και την συνανάπτυξη στην περιοχή. Και δε διστάσαμε το αναγκαίο για τους λαούς μας, να το κάνουμε πράξη αψηφώντας το πολιτικό κόστος. Διότι δεν υπάρχει στην εποχή μας η πολυτέλεια να αναβάλουμε τη δράση μας για την ειρήνη, τη συνεργασία, τη βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: «Αυτή η Διάσκεψη στοχεύει να ενώσει»

Στο βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης, λίγο πριν το τέλος, ανέβηκε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας καταχειροκροτούμενος από το κατάμεστο Ωδείο Αθηνών ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως εκ μέρους των διοργανωτών της της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη που διοργανώνουν από κοινού το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα του Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε όσους πήραν μέρος σε αυτό το διήμερο.

«Πριν από μερικά χρόνια θα ήταν παράλογο να οργανώσει κανείς μια διάσκεψη για την Ειρήνη και την Βιώσιμη Ανάπτυξη, ειδικά μετά τους δύο Παγκοσμίου Πολέμους, όπου κάποια μέρη του κόσμου υπεραμύνονταν της δημοκρατίας απέναντι σε κάποια αυταρχικά καθεστώτα» είπε ο κ. Ζάεφ.

«Βλέποντας τι συμβαίνει στην Ουκρανία με τον πόλεμο, πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ειρήνη δεν είναι κάτι δεδομένο για πάντα. Μέχρι χθες γιορτάζαμε την Ευρώπη ως μια Ήπειρο της Ειρήνης και σήμερα αντιμετωπίζουμε την απειλή του πολέμου στα ανατολικά της Ηπείρου μας. Αυτές οι απειλές έχουν τη δυνατότητα να ‘επιτεθούν’ στην Ειρήνη σε όλο τον πλανήτη. Αυτές οι απειλές είναι ακόμα πιο πραγματικές αν τις δούμε από την οπτική γωνία της ένοπλης σύρραξης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη» συνέχισε ο κ. Ζάεφ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να υποστηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία. «Αυτή η άμυνα σημαίνει ότι η νίκη θα είναι και δική μας νίκη. Αντιθέτως, η ήττα στον πόλεμο των αξιών, που δεν συμβαίνει μόνο στην Ουκρανία, θα είναι ήττα της ελευθερίας και την Δημοκρατίας» εξήγησε σε άλλο σημείο.

«Οι δημοκρατικές κοινωνίες σήμερα αντιμετωπίζουν αυξανόμενη τάση εξτρεμιστικών δυνάμεων. Είτε είναι δεξιών είτε αριστερών κατευθύνσεων, εκφράζουν απολυταρχισμό και πρέπει να ηττηθούν αποφασιστικά» υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ.

«Αυτή η διάσκεψη στοχεύει να ενώσει και να συνεισφέρει στην οικοδόμηση γεφυρών και συμμαχιών μεταξύ των μεταξύ των μετριοπαθών και των δημοκρατών. Πιστεύω ότι όλοι μας, οι δημοκράτες, οι κοινωνιοδημοκράτες, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί όλοι είμαστε μετριοπαθείς κι όχι ριζοσπαστικοί πολιτικοί» είπε ο πρώην πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

«Ζητώ από τις ηγεσίες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών Οι κοινές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αποτελούν την μοναδική μας προτεραιότητα» καταλήγει ο κ. Ζάεφ.

«Σας μεταφέρω τους θερμότερους χαιρετισμούς μου από τη Φινλανδία, μια χώρα στις ευρωεκλογές είχαμε εντυπωσιακά και ιστορικά αποτελέσματα, όπου το κόμμα του, η Σύγχρονη Αριστερή Συμμαχία, πέτυχε το 17,3% και η ακροδεξιά είχε το χειρότερο αποτέλεσμά της τα τελευταία 15 χρόνια» ανέφερε στο μήνυμά της η Λι Άντερσον, αρχηγός της Αριστερής Συμμαχίας της Φινλανδίας.

«Βλέπετε σε όλες τις χώρας του βορρά υπάρχουν παρόμοια αποτελέσματα, η Ακροδεξιά δεν πήγε καλά, ενώ τα σύγχρονα πράσινα και κόκκινα κόμματα εμφανίζονται ως νέοι σημαντικοί πολιτικοί παίκτες» πρόσθεσε.

Αρνητική η συμμαχία Δεξιάς – Ακροδεξιάς για την Ευρώπη

«Η συμφωνία σημαίνει ότι πάντοτε πρέπει να προσπαθούμε για το κοινό καλό, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, πέρα από τις προσβολές και τις συκοφαντίες όσων αντιδρούν» πρόσθεσε η κυρία Ντίαζ.

Παράλληλα τόνισε ότι η συμμαχία Δεξιάς – Ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι αρνητική για την ανθρωπότητα. «Αυτή η συμμαχία καλύπτει ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που δεν δημιουργεί συναινέσεις» συμπλήρωσε.

«Θα έχουμε δύο Ευρώπες: αυτή που θέλει την πρόοδο και αυτή που δεν την επιθυμεί» σημείωσε η Γιολάντα Ντίαζ.

Καλύτερο το μέλλον των δύο λαών μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Από τη στιγμή που υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, οι λαοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας εξασφάλισαν ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς ανένδοτες θέσεις, κάτι που είναι απαραίτητο στις δύσκολες εποχές που ζούμε» ανέφερε η πρόεδρος του συγκυβερνώντος αριστερού σχηματισμού Sumar, Γιολάντα Ντίαζ.

«Έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτή τη συμφωνία και από αυτούς που την κατέστησαν δυνατή, αν θέλουμε να χτίσουμε μια διαφορετική Ευρώπη» συμπλήρωσε η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας και αναπληρώτρια πρωθυπουργός. «Πρέπει να πολεμήσουμε για μια Ευρώπη, που θα έχει οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα ωφελεί τους πάντες, όχι μόνο τους προνομιούχους. Αυτό σημαίνει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα -πίεση γι’ αυτό- κοινωνικές πολιτικές, που θα προωθούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. Και αυτό θα το κάνουμε παρουσιάζοντας έναν οδικό χάρτη, για καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και επιμένοντας στην πλήρη υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων» πρόσθεσε ο Στέφαν Λοβέν.

Ο Σουηδός πολιτικός υπογράμμισε από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη την «ανάγκη για μια κοινωνική Ευρώπη, με οικονομική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη», «για μια δημοκρατική Ευρώπη, που θα μπορεί να υπεραμύνεται του εαυτού του της έναντι εκείνων που θέλουν να την υπονομεύσουν», και «για μια βιώσιμη Ευρώπη, που θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να διαχειριστεί επίσης την κοινωνικά δίκαιη μετάβαση».

«Οι προκλήσεις στην ΕΕ είναι πάρα πολλές»

«Είναι τιμή και χαρά για εμένα που βρίσκομαι εδώ σήμερα και συζητώ μαζί σας για το μέλλον της Ευρώπη. Πολύ σημαντικό ζήτημα και η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Είμαστε εδώ μια και πλέον εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές και πρέπει να πω καταρχάς ότι, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ότι είμαι πολύ πολύ υπερήφανος που κάναμε μια ισχυρή εκστρατεία» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.

«Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές. Η οικονομική ανισότητα, η κλιματική αλλαγή, η άνοδος του λαϊκισμού και των ακροδεξιών κομμάτων, η αύξηση των ένοπλων συγκρούσεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο -στο κατώφλι μας ουσιαστικά», συμπλήρωσε ο κ. Λεβέν.

«Υπό το πρίσμα όλων αυτών των δοκιμασιών, έχουμε καθήκον να οραματιστούμε ένα μέλλον για την Ευρώπη που θα είναι δίκαιο, ισότιμο, συμπεριληπτικό, δημοκρατικό, ασφαλές και βιώσιμο για όλους τους Ευρωπαίους» συμπλήρωσε.

«Η Λεπέν θέλει να δημιουργήσει σύγκρουση και διαμάχη με την Ευρώπη»

«Η Μελόνι χρειάζεται περισσότερο την ΕΕ και για το μεταναστευτικό και για να αποκτήσει η χώρα της πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια. Η Λεπέν θέλει να δημιουργήσει σύγκρουση και διαμάχη με την Ευρώπη. Θέλει οι δυσκολίες που δεδομένα θα αντιμετωπίσει να τις δικαιολογήσει ότι ευθύνεται η διαμάχη της με την ΕΕ. Είναι λοιπόν ΄παρών’ στη Γαλλία και δεν ήρθα στην εκδήλωσή σας γιατί οι στιγμές εδώ είναι πολύ σημαντικές» κατέληξε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές Φρανσουά Ολάντ.

Νίκη της Ακροδεξιάς θα αλλάξει τη στάση της Γαλλίας στην ΕΕ

«Αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ολάντ, είναι όσα θα συμβούν στο κοντινό μέλλον, εφόσον η Ακροδεξιά κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες συνέπειες μακροπρόθεσμες.

«Καταρχάς μιλάμε για την αποδέσμευση της Γαλλίας από οποιαδήποτε προοπτική για την Ευρώπη της άμυνας. Μια άλλη συνέπεια έχει να κάνει με την διεύρυνση. Η ακροδεξιά δεν θα είναι καθόλου θετικά διακείμενη ούτε στην προσχώρηση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ, ενώ θα διατηρεί εχθρική στάση απέναντι στην ενδεχόμενη προσχώρηση των Βαλκανικών χωρών» συνέχισε ο κ. Ολάντ.

«Αυτός είναι ο προσωπικός μου αγώνας. Η κυρία Λεπέν, δεν είναι η κυρία Μελόνι για να έχει ανάγκη κυβερνητική συμμαχία και συνασπισμό για να κερδίσει. Μπορεί να κερδίσει χωρίς να έχει την πλειοψηφία. Επαναλαμβάνω ότι η κ. Λεπέν έχει περισσότερη βούληση να διασπάσει την ΕΕ απ’ όσο ενδεχομένως το επιθυμεί η κ. Μελόνι» συνέχισε ο κ. Ολάντ, συγκρίνοντας την Μαρίν Λεπέν με την Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας.

Αλλαγή στάσης στο ουκρανικό ζήτημα;

«Τρίτη συνέπεια αν κερδίσει η Ακροδεξιά τις εκλογές στη Γαλλία είναι η αποδέσμευση από την βοήθεια στην Ουκρανία και σε ότι έχει να κάνει με την οικονομική βοήθεια και σε ότι έχει να κάνει με την στρατιωτική βοήθεια» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Η κυρία Λεπέν ετοιμάζεται να αποσυρθεί από τη βοήθεια και τη στήριξη στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

Υπό αμφισβήτηση το μεταναστευτικό σύμφωνο

«Δεύτερη επίπτωση θα είναι η αμφισβήτηση του συμφώνου για τη μετανάστευση. Πρόκειται για σύμφωνο που έχει εγκρίνει και το συμβούλιο της ΕΕ και παρ’ όλο που θα γίνουν κάποιες προσαρμογές, το σύμφωνο αυτό επιτρέπει να ρυθμίζουμε τις αφίξεις των μεταναστών και να υποδεχόμαστε με αξιοπρεπή τρόπο τους αιτούντες άσυλο. Η Άκρα Δεξιά έχει θέσει στο στόχαστρο να αμφισβητήσει το σύμφωνο έτσι όπως εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ» είπε στη συνέχεια ο κ. Ολάντ.

Αν επικρατήσει η Ακροδεξιά στη Γαλλία θα υποστεί συνέπειες όλη η Ευρώπη

«Αν η Άκρα Δεξιά αποκτήσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές εντός 15 ημερών, τότε το σύνολο της Ευρώπης θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες αυτού. Καταρχήν θα μπλοκαριστεί η διαδικασία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού γιατί η Ακροδεξιά δεν θα θέλει να συμβάλει και να συνεισφέρει όσο στο παρελθόν στις δαπάνες της ΕΕ και απειλεί από οποιαδήποτε συνεισφορά, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μια μεγάλη κρίση δημοσιονομική» εξήγησε στη συνέχεια ο Φρανσουά Ολάντ.

«Το μέλλον της Γαλλίας είναι το μέλλον της Ευρώπης»

«Δεν μπορώ να είμαι μαζί σας απόψε και λυπάμαι για αυτό. Ήθελα να δηλώσω την στήριξή μου στον Αλέξη Τσίπρα για την πρωτοβουλία που έχει λάβει για το μέλλον της Ευρώπης. Το μέλλον της Γαλλίας είναι το μέλλον της Ευρώπης και αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι μαζί σας απόψε» είπε ο Φρανσουά Ολάντ, πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, παίρνοντας πρώτος το λόγο.

«Όπως γνωρίζετε στη Γαλλία προκηρυχθήκαν εκλογές και πλέον αυτό που φάνταζε απίθανο, μια νίκη της Ακροδεξιάς είναι πλέον αρκετά πιθανό» συνέχισε.

Σε αυτό θα μιλήσουν ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λοβέν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ενώ διαδικτυακά θα απευθύνουν το μήνυμά τους ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, η αρχηγός της Αριστερής Συμμαχίας στη Φινλανδία, Λι Άντερσον και η αντιπρόεδρος της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαζ.

Οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ξεκίνησε το τελευταίο πάνελ της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ολοκληρώθηκε το πέμπτο πάνελ της 2ης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης. Ακολουθεί, μετά το διάλειμμα, το πάνελ με τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης».

«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»

«Στη Γαλλία προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, αλλά διατηρώ την ελπίδα» τόνισε η Αλίς Μπαρμπ.

«Μέχρι πρόσφατα πίστευα ότι στη Γαλλία μπορούσαμε να προετοιμάσουμε ένα καινούργιο αφήγημα, να προετοιμαστούμε απέναντι στην Ακροδεξιά. Πιστεύαμε ότι είχαμε τρία χρόνια μπροστά μας, τώρα έχουμε δύο εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει τώρα για εμάς».

«Και σε αυτό θα σας χρειαστούμε, θα χρειαστούμε εξαιρετική ηγεσία, γιατί υπάρχουν εξαιρετικοί ηγέτες και πιστεύω ότι ανθρώπους σαν και εσάς κ. Τσίπρα», ανέφερε, «είναι που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται μετά».

«Στην Ιταλία η Ακροδεξιά δεν έχει μόνο τον έλεγχο της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά και της ιδιωτικής. Λογοκρίνουν τους διανοούμενους, ενώ τώρα βλέπουμε απόπειρα πώλησης του δεύτερου μεγαλύτερου δικτύου της Ιταλίας σε μέλος του κοινοβουλίου του κόμματος της πλειοψηφίας. Αυτό δεν το έχουμε ξαναδεί, παρά μόνο στην Ουγγαρία» είπε αρχικά η Έλι Σλάιν, ολοκληρώνοντας την παρουσία της στο πάνελ.

«Αυτό δείχνει ότι προετοιμάζονται να παραμείνουν στην εξουσία. Εδώ, στην Ιταλία, η κοινωνία των πολιτών δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς» εξήγησε.

«Η ακροδεξιά απαριθμεί τους φόβους κι έτσι κερδίζει πόντους, ωστόσο δεν δίνει λύσεις. Εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί που θα δώσουμε απτές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα» κατέληξε η Έλι Σλάιν.

«Για να καταργήσουμε την Ακροδεξιά, πρέπει να δημιουργήσουμε ελπίδα και προοπτική»

«Ως κατακλείδα θα ήθελα να θυμίσω τι είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ένα από τα debate. Είπε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει διάλογο με τους μεταρρυθμιστές, τους ακροδεξιούς δηλαδή, φτάνει -κυρίως η Μελόνι- να αποδεχτεί όρους που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου» είπε κλείνοντας ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

«Εσείς μπορείτε να φανταστείτε ότι ένας ακροδεξιός μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι που είναι μέσα στην αντίληψη της Δημοκρατίας που έχει κάνει με ανθρώπινα δικαιώματα και Κράτος Δικαίου; Αφού εξ ορισμού η Ακροδεξιά καταργεί αυτά τα πράγματα» τόνισε και κατέληξε: «Αν θέλουμε να καταργήσουμε την Ακροδεξιά, ας σταματήσουμε την υποκρισία και ας δημιουργήσουμε με τις πολιτικές μας ελπίδα και προοπτική».

«Υπάρχουν και ακροδεξιές ΜΚΟ»

«Δεν είναι μόνο στο online κομμάτι, υπάρχουν και ακροδεξιές ΜΚΟ, που είναι κατά τον ΛΟΑΤΚΙ+, των μεταναστών, των αμβλώσεων. Αυτοαποκαλούνται ακτιβιστές, είναι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν αστέγους, που δεν είναι έγχρωμοι», συμπλήρωσε η Αλίς Μπαρμπ, υπογραμμίζοντας ότι «οι ΜΚΟ επίσης δέχονται δωρεές και έτσι έχουν φοροαπαλλαγές».

«Υπάρχει χρήμα στην Ακροδεξιά, είμαι σίγουρη ότι ισχύει αυτό σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Εάν δώσεις χρήματα σε ένα κόμμα, θα σου δώσουν και δουλειά» συμπλήρωσε η Αλίς Μπαρμπ.

«Συμφωνώ με όλους του ομιλητές. Δεν μπορώ να σας πω κάτι ευφυές μετά από όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις» θα πει ολοκληρώνοντας την παρουσία του στο πάνελ ο πρόεδρος του Friedrich-Ebert Foundation Μάρτιν Σουλτς.

«Αν είσαι μόνος σου είσαι χαμένος, αν έχεις και τους άλλους είσαι δυνατός. Η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, πέρα από τις γραμμές των πολιτικών κομμάτων είναι το κλειδί για να τους αντιμετωπίσουμε» είπε αναφερόμενος στην άνοδο της Ακροδεξιάς.

«Εκπαιδεύουν και χρηματοδοτούν influencers»

«Πέρα από τα παραδοσιακά κόμματα, έχουμε 14 ακροδεξιά κινήματα στη Γαλλία», επεσήμανε η Αλίς Μπαρμπ, που «ανεμίζουν τη σημαία της Λεπέν, αλλά και άλλων ακροδεξιών και πιο εξτρεμιστικών σχηματισμών, που βοήθησαν τη Λεπέν να έρθει πιο κοντά στο κέντρο και ξαφνικά να φαίνεται πιο φυσιολογική».

«Ήταν έτοιμοι γι’ αυτό: έχουν ΜΜΕ, διαθέτουν σχολεία, είναι πολύ καλοί με τα δεδομένα και έχουν και χρήματα» συμπλήρωσε για τους «τρόπους» που εκμεταλλεύτηκαν τα ακροδεξιά κόμματα για να αυξήσουν τα ποσοστά τους.

«Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν υπάρχουν παντού στην Ευρώπη. Υπάρχει συντονισμός. Πηγαίνουν σε θερινές κατασκηνώσεις, μαθαίνουν πώς να ντύνονται, τι να λένε, πώς να μοιάζουν μεταξύ τους. Στη Γαλλία έχουμε εντοπίσει τέσσερις σχολές της Ακροδεξιάς, έχουν καταρτίσει περίπου 4.000 ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο της πολιτικής, σε ΜΜΕ, σε επιχειρήσεις».

«Εκπαιδεύουν influencers, τους χρηματοδοτούν -έχουμε 45 στη Γαλλία με ένα εκατομμύριο views και παραπάνω το μήνα- και τα “σπασικλάκια” της Ακροδεξιάς ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Χρησιμοποιούν τα σωστά hashtags, selfie, το TikTok».

«Το Νταβός με τους καλούς»

«Είναι ωραία να είσαι εδώ, νιώθεις σαν να είσαι στο Νταβός, αλλά είσαι με την πλευρά των καλών», τόνισε στην παρέμβασή της η Αλίς Μπαρμπ, πρόεδρος Académie Des Futurs Leaders από τη Γαλλία.

«Είναι καιροί δύσκολοι για τους Γάλλους, είμαστε σε κατάθλιψη. Όταν με προσκάλεσαν, ήθελα να φτιάξω μια ομιλία για τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς, αλλά να που είμαστε εκεί» σημείωσε και πρόσθεσε ότι μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, σε δύο εβδομάδες, «το κόμμα της Μαρίν Λεπέν πιθανόν να έχει ενισχύσει τη θέση του και τελικά να βρεθεί στην εξουσία».

«Η άνοδος της Ακροδεξιάς δεν είναι μόνο πολιτικό ζήτημα, είναι επίσης κομμάτι της μεταπολεμικής Ευρώπης, 40 χρόνια ετοιμαζόταν να αναλάβει την εξουσία» πρόσθεσε.

Καταστροφικές συνέπειες στην Ιταλία από την άνοδο της Ακροδεξιάς

«Στις Ευρωεκλογές είχαμε μεγάλη άνοδο της Ακροδεξιάς σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Με την εμπειρία της Ιταλίας, δυστυχώς έχουμε αυτές τις δυνάμεις ήδη στην κυβέρνηση. Κέρδισαν τις εκλογές το 2022 και ήδη μπορούμε να δούμε τις καταστροφικές συνέπειες» είπε με τη σειρά της η Έλι Σλάιν, γενική γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας.

«Έκοψαν την πρόνοια, έκοψαν τις συντάξεις και το σύστημα υγείας στην Ιταλία. Φαίνεται ότι είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δεδομένα που μας δείχνουν ότι ένας στους 10 Ιταλούς ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας» τόνισε η κυρία Σλάιν.

«Στην Ιταλία έχουμε πάνω από 3,5 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι είναι φτωχοί ακόμα κι αν έχουν δουλειά» συμπλήρωσε η γ.γ. του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο εθνικισμός στις σκανδιναβικές χώρες

«Ο εθνικισμός στις σκανδιναβικές χώρες έχει συγκεκριμένη μορφή τις τελευταίες δεκαετίες, μη σας πως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ίσως δέχτηκε επιρροές από τις σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές. Οπότε υπάρχει ένα στοιχείο προοδευτικό και αυτό εκδηλώνεται στην όλη ιδέα περί του εξαιρετικού στοιχείου που χαρακτηρίζει τους Σκανδιναβούς, που έχουν την τάση να λένε: “οι δικές μας κοινωνίες είναι καλύτερες από τις άλλες”» σημείωσε ο Μάγκνους Σκουλντ, υπεύθυνος για Διεθνείς Υποθέσεις της Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας του ισλανδικού κοινοβουλίου.

«Αυτό είναι κάτι εγγενώς εγγεγραμμένο στο γενετικό υλικό των Σκανδιναβών, δεν το αντιμετωπίζουν ως ρατσισμό, θεωρούν ότι είναι στοιχείο δικό τους και έκφανση του εθνικσμού» πρόσθεσε ο κ. Σκουλντ.

Updated: 7 ώρες πριν
7 ΏΡΕΣ ΠΡΙΝ
«Είναι τρομακτικό να ψηφίζεις υπέρ της Ακροδεξιάς»

«Είμαι από την πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου η πλειονότητα των ψηφοφόρων ψήφισαν υπέρ της Ακροδεξιάς, κάτι που συνέβη και στην πρώην Δυτική Γερμανία, όχι σε τέτοιο βαθμό» σημείωσε η Σκα Κέλερ, τονίζοντας ότι ιστορικοί και κοινωνιολόγοι προσπαθούν να εξηγήσουν την τάση αυτή.

«Και ξέρετε, είναι και λίγο της… μόδας να ψηφίζεις υπέρ της Ακροδεξιάς, όπως ήταν πριν πέντε χρόνια να ψηφίζεις για τους Πράσινους» ανέφερε η κυρία Κέλερ, υπογραμμίζοντας ότι είναι τρομακτικό να ψηφίζεις υπέρ της Ακροδεξιάς.

«Ηττηθήκαμε από την Ακροδεξιά»

«Ηττηθήκαμε» ήταν η ατάκα που χρησιμοποίησε η Σκα Κέλερ μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία για το θέμα της ανόδου της Ακροδεξιάς και των εθνικιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν κοινωνικές πολιτικές, καθώς ο αποκλεισμός και η φτώχεια ενθαρρύνουν την Ακροδεξιά.

Μιλώντας για τη Γερμανία, σημείωσε ότι «βλέπουμε όμως ότι η Ακροδεξιά λαμβάνει υποστήριξη και από πλούσια κοινωνικά στρώματα», προσθέτοντας ότι αρκετοί νέοι ψήφισαν υπέρ της Ακροδεξιάς. «Υπάρχει φόβος και έντονο αίσθημα ανασφάλειας και αυτό δεν είναι πάντοτε λογικό, όμως δεν εδράζεται σε κάτι δεδομένο. Είναι γενικευμένη η οργή και το μίσος και είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί υπάρχει αυτή η αίσθηση» πρόσθεσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, εξηγώντας ότι «δεν πρόκειται να το λύσουμε εύκολα με την κοινωνική πολιτική ή μια αλλαγή πόρων».

Ακροδεξιά σε Κυπριακό και Συμφωνία των Πρεσπών

Στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο Κυπριακό, καθώς και στην άνοδο της Ακροδεξιάς αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

«Η Ακροδεξιά στο Κυπριακό είναι πολύ σκληρή» λέει και συμπληρώνει ότι και στην Ελλάδα «η Ακροδεξιά έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Συμφωνία των Πρεσπών, συνοδευόμενη και από τη Δεξιά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου.

«Το βλέπουμε και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ακροδεξιά ηγείται του Ευρωσκεπτικισμού. Δεν θέλει την προώθηση της ενοποίησης της Ευρώπης, θέλει επιστροφή στο κράτος – έθνος, γιατί με αυτόν τον τρόπο απευθύνεται περισσότερο στα ένστικτα και τα συναισθήματα των ανθρώπων» τόνισε.

«Για να πολεμήσουμε την Ακροδεξιά, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να αλλάξουμε τις πολιτικές που υπάρχουν και εφαρμόζονται και είναι αυτές που τροφοδοτούν την Ακροδεξιά» κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

«Χρειαζόμαστε μια πυξίδα για να πολεμήσουμε την Ακροδεξιά»

«Η Αριστερά μπορεί να συνεισφέρει σε μια ειρηνική πολιτική λύση των διεθνών συγκρούσεων» σημείωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Βάλτερ Μπάιερ.

«Αυτός ο διάλογος είναι πολύ επίκαιρος. Βλέπουμε τώρα στη Γαλλία τον συνασπισμό μεταξύ των δύο μπλοκ, δηλαδή από τη μία πλευρά έχουμε την Άκρα Δεξιά, την εθνικιστική, τη νεοφασιστική και από την άλλη έχουμε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο παρουσιάζεται όχι μόνο ως εναλλακτική στην Άκρα Δεξιά, αλλά και με μία ισχυρή ατζέντα, κοινωνική και οικονομική. Και αυτό νομίζω ότι αποτελεί κλειδί για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την Ακροδεξιά» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Οι αριθμοί είναι πεισματάρικοι και λένε ότι, αν προσθέσουμε τις έδρες των [ακροδεξιών ευρωομάδων] ECR και ID, καθώς και του [γερμανικού ακροδεξιού κόμματος] AfD, φτάνουμε στις 175-176 έδρες. Κι αυτό είναι περισσότερο από τους Σοσιαλδημοκράτες και είναι όσο έχουν οι συντηρητικοί. Αυτό σημαίνει κατ’ εμέ ότι αυτή η συζήτηση γίνεται υπό τον όρο ότι όλα τα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ιδιαίτερα εκείνα που συγκροτούν τον μεγάλα συνασπισμό, βρίσκονται υπό τη δραματική πίεση της Ακροδεξιάς» πρόσθεσε ο κ. Μπάιερ.

«Στον προοδευτικό χώρο χρειαζόμαστε μια πυξίδα για το πώς θα πολεμήσουμε την Ακροδεξιά», υπογράμμισε ο Βάλτερ Μπάιερ.

«Είναι ασφαλώς ηθικό και δεοντολογικό ζήτημα -δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον ξενοφοβικό λόγο, τον ρατσιστικό λόγο, τη ρητορική μίσους των κομμάτων της Ακροδεξιάς. Λυπάμαι που το λέω, βρίσκω ότι το Σύμφωνο Μετανάστευσης είναι όνειδος για την ΕΕ, καθώς και οι συμφωνίες στη Βόρεια Αφρική» πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι το γεγονός ότι η Αριστερά στη Γαλλία θέλει -πέρα από τις δυσκολίες- να αγωνιστεί είναι ένα μοντέλο. Πρέπει να ενωθούμε στην Ευρώπη, τα συνδικάτα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ατζέντα ελπίδας και εάν το κάνουμε αυτό, τότε έχουμε μια καλή πιθανότητα να καταπολεμήσουμε την Ακροδεξιά» κατέληξε.

«Ελπίζω στο μέλλον να έχουμε περισσότερες γυναίκες και άνδρες που να είναι θαρραλέοι όπως ο Ζάεφ και ο Τσίπρας και ελπίζω ότι θα υπάρχουν άλλοι, πιο άξιοι, στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης« είπε κλείνοντας την εισαγωγική παρέμβασή του ο Μάρτιν Σουλτς.

«Δύο προσωπικότητες έβαλαν όλο το πολιτικό τους βάρος στη Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο από το πάνελ αυτό και αναφέρθηκε στους πρώην πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και τη Συμφωνία των Πρεσπών κάνοντας λόγο για ένα βήμα που δεν είχε προηγούμενο στην περιοχή.

«Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή κατέστη δυνατή γιατί και οι δύο προσωπικότητες έβαλαν όλο το πολιτικό τους βάρος σε αυτή. Συνέδεσαν τον προσωπικό τους ρόλο με το έργο αυτό, ρισκάροντας να κερδίσουν ή να χάσουν τα πάντα. Αυτό δείχνει δύο πραγματικούς ηγέτες» είπε χαρακτηριστικά.

«Το αποτέλεσμα μετά ήταν στα μάτια μου μια από τις στιγμές για την οποία ντρεπόμουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μετά τα όσα έκαναν τα δύο έθνη και οι δυο ηγέτες για να πραγματοποιήσουν την συμφωνία ως προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ΕΕ, ωστόσο όταν έφτασε η στιγμή αυτή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το βέτο της Γαλλίας το αρνήθηκε αυτό. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι μια πολιτική προδοσία και η ΕΕ επαναλαμβανόμενα έχει λάβει τέτοιες αποφάσεις και με αυτές κινδυνεύει να χάσει κάθε αξιοπιστία» τόνισε ο κ. Σούλτς.

Στην ενότητα αυτή θα μιλήσουν ο Μάρτιν Σουλτς, η Έλι Σλάιν, ο Στέφανος Στεφάνου, ο Βάλτερ Μπάιερ, η Σκα Κέλερ, ο Μάγκνους Σκιόλντ, η Αλίς Μπαρμπ, ενώ τον συντονισμό θα κάνει η Ελέιν Παπούλιας.

Ακολουθεί η συζήτηση «Ευρώπη και η άνοδος ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων. Ποιες πολιτικές μπορούν να τις αντιμετωπίσουν;»

Το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής

Ο Στράτος Φαναράς μίλησε για το πώς ψήφισε η Ελλάδα στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.

«Είναι γνωστό ότι αυτή τη φορά είχαμε το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, που περιορίστηκε μόλις στο 41%. Βέβαια παίρνουμε υπόψη ότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν είναι καθαρισμένοι και ότι αρκετοί ψηφοφόροι που έχουν δικαίωμα ψήφου δεν ζουν στην Ελλάδα» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι από τα ευρήματα της έρευνας ουσιαστικά προκύπτει ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται κανείς στην Αριστερά τόσο πιο άσχημα θεωρεί τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ενώ αντιθέτως όσο πιο κοντά στα Δεξιά βρίσκεται κάποιος, τόσο πιο καλά θεωρεί τα αποτελέσματα.

Όσον αφορά στους λόγους της αποχής από τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με την έρευνα, οι απαντήσεις παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Η ατζέντα της Ακροδεξιάς

«Η (Ιταλίδα πρωθυπουργός) Τζόρτζια Μελόνι είναι πια από τους μεγάλους παίκτες της Ευρώπης, η Μαρίν Λεπέν κατάφερε να οδηγήσει τον (Γάλλο πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν σε βουλευτικές εκλογές και ο γαλλο-γερμανικός άξονας έχει εν μέρει αποσταθεροποιηθεί και λόγω των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών» συμπλήρωσε ο κ. Μπαλαμπανίδης.

«Ένα μέρος της επιτυχίας της Ακροδεξιάς είναι ότι καταφέρνει να επιβάλει την ατζέντα της, που σημαίνει ότι σε ένα περιβάλλον επισφάλειας, των πολλαπλών κρίσεων που συσσωρεύονται στην εποχή μας, καταφέρνει αυτούς τους φόβους και τις επισφάλειες να τους μετατοπίσει -ας πούμε- στην απειλή του άλλου, το μεταναστευτικό, ή στην απειλή της πράσινης ατζέντας της Ευρώπης» συμπλήρωσε.

«Η άνοδος της Ακροδεξιάς αποτελεί ένα πραγματικό πρόβλημα, ανεξάρτητα από το ότι έπεσαν κατά τι έξω οι προβλέψεις, όχι μόνο επειδή έχει σπάσει αυτόν τον κλοιό που την εμπόδιζε από την κυβερνησιμότητα, όχι μόνο επειδή προκαλεί πολιτικά γεγονότα, αλλά επειδή λίγο-λίγο εγκαθιδρύεται στην καρδιά της Ευρώπης. Και είμαι μια πολιτική οικογένεια που πολιτικοποιεί πια το ευρωπαϊκό πρότζεκτ σε μια φάση που λείπει η συζήτηση για την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης.

«Με λίγες εξαιρέσεις -όπως στην Ουγγαρία, που είχε μείωση των ποσοστών της- η Άκρα Δεξιά αύξησε τα ποσοστά της και βρέθηκε στην πρώτη, στη δεύτερη ή στην τρίτη θέση των ευρωπαϊκών πολιτικών συστημάτων» σημείωσε ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης.

«Εκτός από αυτήν την επιτυχία, έχει ήδη συντελεστεί η λεγόμενη κανονικοποίηση της Ακροδεξιάς, έχει σπάσει αυτό που λέμε “η υγειονομική ζώνη”, που αποκλείει την Άκρα Δεξιά από την πρόσβαση στην κυβέρνηση» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «και με το αποτέλεσμα αυτών των ευρωεκλογών αποκτά μεγαλύτερη ορατότητα και επίδραση».

Η άνοδος της ακροδεξιάς

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν η ενίσχυση της ακροδεξιάς, όμως κατά τι λιγότερο από αυτή που αναμενόταν.

Ενισχύθηκαν σε σχέση με το απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο το ΕΛΚ, και οι δύο ευρωομάδες της Ακροδεξιάς, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η «Ταυτότητα και Δημοκρατικά» (ID) στην οποία συγκαταλέγεται το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Ο φόβος ότι δεν θα υπάρχει λειτουργικός συνασπισμός δεν επιβεβαιώθηκε: το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και το κεντρώο Renew διατηρούν την πλειοψηφία με 406 έδρες σε σύνοδο 720.

«Όμως αυτό δεν σημαίνει, ότι το βάρος και η επίδραση της ακροδεξιάς είναι αμελητέα» σημειώνει ο κ. Μπαλαμπανίδης.

«Η Ευρώπη και η άνοδος των ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων. Ποιες πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους;» είναι το θέμα της επόμενης θεματικής ενότητας, με την παρουσίαση έρευνας των Metron Analysis Research and Choose Strategic Communications Partner από τους Στράτο Φαναρά και Γιάννη Μπαλαμπανίδη.

Η ενεργειακή σχέση της Ευρώπης με τη Ρωσία

«Η Ευρώπη έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο στον τρόπο που συνδέεται με την ενέργεια της Ρωσίας. Η Γερμανία δεν χρησιμοποιεί καθόλου φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή άνθρακα από τη Ρωσία. Είναι βέβαιο ότι η Ρωσία ποτέ δεν θα είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας για την Ευρώπη» τόνισε ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, που συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη μαζί με τις ΗΠΑ συζητούν τη μείωση των χρημάτων που καταλήγουν σε ενεργειακούς πόρους από τη Ρωσία.

Να αξιοποιήσουμε τις ΑΠΕ

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που κάνει η Ελλάδα που βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την αιολική, τη γεωθερμική, την ηλιακή ενέργεια» συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ.

«Στις ΗΠΑ είμαστε επίσης, δεσμευμένοι σε θέματα της πυρηνικής ενέργειας που είναι μέρος της κλιματικής λύσης, όμως γνωρίζω ότι δεν είναι ευρέως αποδεκτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγεται έτσι περίπου το 20% της συνολικής ενέργειας» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να μειώνεται η χρήση ορυκτών καυσίμων.

«Η Ελλάδα έδωσε μοτίβο για μια οικονομία με βιώσιμη ενέργεια στην υπόλοιπη Ευρώπη» σημείωσε ο Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίζοντας ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές, που έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη, στάθηκε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στην κάμερα του in, ο Walter Baier, Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Υποψήφιος Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι απειλή για την ελευθερία, απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απειλή για όλες τις μειονότητες» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην κάμερα του in, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα κόμματα της Αριστεράς και στη δυσκολία που έχουν στο να συνεργαστούν, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπέμπουν περίπου το 11% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, όμως δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα της κλιματικής κρίσης αν δεν συνεργαστούμε και οι υπόλοιποι» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να ασχοληθούμε με όλα τα ζητήματα.

Πάιατ: Επενδύσεις εκατομμυρίων για να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Στις ενέργειες που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την ενεργειακή μετάβαση αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ο υφυπουργός Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους και πρώην πρέσβη ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

«Το πιο σημαντικό που κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν για αυτά τα ζητήματα είναι ότι ψηφίστηκε από το Κονγκρέσο ένας νόμος για τον πληθωρισμό και άλλαξε τελείως τον τρόπο που προσεγγίζουν οι ΗΠΑ τα ζητήματα αυτά. Έχουν επενδυθεί 224 εκατ. χάρη σε αυτό το νομοθέτημα της μείωσης του πληθωρισμού. Πρόκειται για το πιο σημαντικό νομοθέτημα που άπτεται της κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ και μέσα από αυτό θα μπορέσουμε να περιορίσουμε κατά 40% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030» σημείωσε ο κ. Πάιατ.

«Ο στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τις επενδύσεις και την καινοτομία για να επωφεληθούν όλοι» πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Για όλα όσα συμβαίνουν στην Γάζα, μίλησε στην κάμερα του in, o πρώην Υπουργός Οικονομικών της Παλαιστίνης, Dr. Bassim Khoury.

Στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, ο Bassim Khoury έκανε λόγο για Γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ενώ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας σε όλα όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

«Υπάρχουν τόσοι νόμοι προκειμένου να σταματήσουν τέτοιες θηριωδίες όπως αυτές του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, ωστόσο είναι πολύ κακό ότι αυτές χρησιμοποιήθηκαν κατά της Ρωσίας για την επίθεση στην Ουκρανία, ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται στην περίπτωση του Ισραήλ για την επίθεση στην Παλαιστίνη» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην κάμερα του in.

Ακολουθεί η συζήτηση του Χάρρυ Τζήμητρα με τον υφυπουργό Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Στη Βιέννη οι πολίτες «προωθούν» τις γειτονιές τους

«Είτε στη Βιέννη είτε σε άλλες πόλεις που βλέπουμε να υπάρχει παράδοση στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, βλέπουμε ότι υπάρχει κάποια δομή που το οργανώνει αυτό. Στη Βιέννη είναι τα γραφεία γειτονιάς, τα οποία εδώ και 30 χρόνια διοργανώνουν καθημερινά τις διαβουλεύσεις, οι οποίες χρειάζονται ώστε να αποφασιστεί οτιδήποτε αφορά την γειτονιά» είπε παίρνοντας εκ νέου τον λόγο η Μαρία Βασιλάκου.

Στη συνέχεια έδωσε ακόμα ένα παράδειγμα από την Βιέννη, λέγοντας: «Αυτό που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στη Βιέννη από το 2015 και συνεχίζεται έως και σήμερα είναι μια επιδότηση, την οποία λαμβάνει κάθε πολίτης που έχει μια ιδέα για το τι θα μπορούσε ο ίδιος να κάνει στο επίπεδο της γειτονιάς του. Μπορεί ο πολίτης να πάρει αυτή την επιδότηση, με μοναδική προϋπόθεση αυτό που θα δημιουργηθεί να είναι ελεύθερο προς όλους. Αυτό το πλάνο, σε μια πενταετία οδήγησε σε πάνω από 500 project» συμπλήρωσε.

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ παρακολουθούν τις παρεμβάσεις κορυφαίων προσωπικοτήτων στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

«Να μπουν χρήματα στα ταμεία των δήμων»

Την ανάγκη να λάβει η τοπική αυτοδιοίκηση χρήματα που προορίζονται για αυτήν από τα τέλη για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη επανέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

«Το ποσό που αφήνει κάθε τουρίστας στο δήμο Αθηναίων είναι 0,4 ευρώ. Από αυτά τα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ που έχει λάβει ο δήμος μέχρι τώρα, στο ταμείο έχουν μπει μηδέν ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας.

«Υπάρχει το τέλος διαμονής, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε τέλος ανθεκτικότητας. Αυτό είναι ένα τέλος για των επισκεπτών στα πεντάστερα ξενοδοχεία της τάξεως των 10 ευρώ την ημέρα. Από αυτά επιστρέφουν στην πόλη… μηδέν ευρώ. Όλα πάνε στο κράτος και στον δήμο τίποτα» πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Εμείς ζητάμε, το είπαμε και στην ΚΕΔΕ, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον 50% να επιστρέφει στην πόλη» συμπλήρωσε ο κ. Δούκας και εξήγησε πως: «Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα: Υποδεχόμαστε 7,5 εκατομμύρια τουρίστες, όμως οι πόροι που έχω για την καθαριότητα είναι για 700.000 ανθρώπους. Με ποιον τρόπο θα μπορώ να κρατάω την πόλη καθαρή, όταν έχω 10πλάσια και 20πλάσια νούμερα να καλύψω».

Νέες μεταναστευτικές ροές λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική μετανάστευση «είναι κάτι που θα το βιώσουμε τα επόμενα χρόνια. Το ζούμε λόγω των φυσικών καταστροφών στην περιοχή μας -πέρυσι είχαμε τις πλημμύρες στη Θεσσαλία» σημείωσε ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Επιπροσθέτως, θα έχουμε τις επόμενες δεκαετίες μεταναστευτικές ροές από χώρες που θα επηρεαστούν πάρα πολύ από την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προβλέψει ότι τα επόμενα 20-25 χρόνια 140 εκατομμύρια πολίτες της Αφρικής θα εκτοπιστούν από τα σπίτια τους» πρόσθεσε ο Μανώλης Πλειώνης.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημείωσε ότι «οι κλιματικοί μετανάστες δεν έχουν νομικό καθεστώς αυτή τη στιγμή, είτε σε διεθνές, είτε σε εθνικό επίπεδο»

Πάνω από το όριο της Συμφωνίας του Παρισιού η θερμοκρασία για 13 μήνες

«Έχω το δυσάρεστο καθήκον να παρουσιάσω την τρέχουσα κατάσταση για το κλίμα» ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη ο Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«Ο Ιούνιος θα είναι ο 13ος συνεχόμενος μήνας που θα είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ από την προβιομηχανική εποχή» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «κατά τους προηγούμενους 12 μήνες η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, που έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισιού για το τέλος του αιώνα».

«Ακόμη λοιπόν κι εάν δεν είναι μια τάση που θα συνεχιστεί», υπογράμμισε, «περνάμε το όριο αυτό το 2023, δηλαδή 67 χρόνια πριν από το τέλος του αιώνα» συμπλήρωσε ο κ. Πλειώνης.

Πόλη με το καλύτερο βιοτικό επίπεδο η Βιέννη

«Πριν από 14 χρόνια η Βιέννη έφτασε στην κορυφή των πόλεων με το καλύτερο βιοτικό επίπεδο και παραμένει εκεί μέχρι και σήμερα. Αυτό που ερωτώμαι συνήθως δεν είναι πως κατάφερε η Βιέννη να φτάσει στην πρώτη θέση, αλλά πως κατάφερε να διατηρηθεί εκεί για τόσα πολλά χρόνια.

Εγώ λέω πάντα ότι δεν είναι τυχαίο. Η πόλη συνδυάζει μια πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση στο τι είναι ποιότητα ζωής, το δεύτερο είναι ότι η προτεραιότητά της και ιστορικά είναι να είναι μια οικονομικά προσιτή πόλη και δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης στον κόσμο, πριν από 100 χρόνια.

Τρίτον είναι ότι η Βιέννη στοχεύει εδώ και πολλά χρόνια στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας» είπε η Μαρία Βασιλάκου, ιδρύτρια του Vienna Solutions και πρώην αντιδήμαρχος και δημοτική σύμβουλος της Βιέννης.

«Τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για ποιότητα ζωής: Λέμε ότι θέλουμε να είμαστε μια πόλη, η οποία καταρχήν προσφέρει μέγιστη ποιότητα ζωής σε όλους τους κατοίκους της και όχι μόνο σε αυτούς που μπορούν να τα αγοράσουν όλα. Για να το πετύχουμε αυτό θέλουμε να είμαστε μια πόλη που έχει σχεδιαστεί και συνεχίσει να σχεδιάζεται και να μεταβάλλεται για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών. Ο λόγος είναι ότι αυτό που θέλουμε για τα παιδιά μας είναι αυτό που θέλουμε και για τους εαυτούς μας. Αν λάβουμε αυτό ως αφετηρία φτιάχνουμε μια πόλη σας τη Βιέννη, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό πρασίνου που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε Ευρωπαϊκή πόλη, μια πόλη ήπιας κυκλοφορίας, όπου σε κάθε γειτονιά υπάρχει μια πράσινη όαση» κατέληξε η κυρία Βασιλάκου.

«Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση αφορά και τον κοινωνικο-οικονομικό ιστό. Καθώς λοιπόν πανηγυρίζουμε για τα όσα μας έχει προσφέρει η τεχνολογία, που βοήθησε σε μείωση του κόστους των πόρων σήμερα, θα πρέπει να λειτουργήσουμε προληπτικά, για να αντιμετωπίσουμε και τις κοινωνικο-πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που γεννά η μετάβαση» συμπλήρωσε ο κ. Λίβινγκστον, μιλώντας στο πάνελ για την κλιματική κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η καθαρή ενέργεια συνδέεται και με την οικονομία

«Η καθαρή ενέργεια συνδέεται με την οικονομική λογική της τεχνολογίας. Η τεχνολογία συνδέεται με κόστος, οπότε όταν βελτιώνεις τις δυνατότητες, τότε μειώνεται γεωμετρικά -κατά 50% ή και περισσότερο- το κόστος για αυτή την ενέργεια» υπογράμμισε στο μήνυμά του ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον, σύμβουλος του ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι.

«Η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει κανένα όριο»

«Στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης η αδικία και η ανισότητα βρίσκονται όχι μόνο σε κάθε πόλη αλλά και μεταξύ τους. Όταν διατυπώνουμε παγκόσμια σχέδια πρέπει να αναρωτηθούμε πως μπορούμε να εγγυηθούμε αυξημένη συμπεριληπτικότητα και δικαιοσύνη για όλους του πολίτες» είπε ο κ. Ιμάμογλου.

«Συμπερασματικά η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει κανένα όριο. Απλώνεται παντού, πηγαίνοντας πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα και το ρολόι χτυπάει. Καθώς εμείς χαράσσουμε στρατηγικές και πολιτική πρέπει να το κάνουμε με ένα πιο συμπεριληπτικό τρόπο» κατέληξε στο μήνυμά του ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Πιο πράσινες πόλεις για ένα βιώσιμο μέλλον

«Οι πόλεις πρέπει να γίνουν πιο πράσινες για ένα βιώσιμο μέλλον. Το να προηγηθούμε στην πράσινη μετάβαση είναι απαιτητικό και δύσκολο. Ωστόσο βασιζόμαστε στην εκστρατεία του 2019 και το έχουμε σαν προτεραιότητα στην ατζέντα μας» είπε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Οι αναλύσεις μας έδειξαν ότι η Κωνσταντινούπολη χρειάζεται πράσινους χώρους γιατί πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών δεν έχει πρόσβαση σε αυτούς» συμπλήρωσε ο κ. Ιμάμογλου.

«Κάθε πόλη συνεισφέρει στην κλιματική αλλαγή με διαφορετικό τρόπο και κάποιες επωμίζονται μεγαλύτερο βάρος, λόγω των άνισων πόρων. Σε έναν πολύ αστικοποιημένο κόσμο, οι πόλεις αντιμετωπίζουν τις κλιματικές προκλήσεις ξεκινώντας από πολύ διαφορετικές αφετηρίες. Η Κωνσταντινούπολη έχει πάνω από 16 εκατομμύρια κατοίκους, σχεδόν το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας και αυτό επηρεάζει πάρα πολύ την ανάπτυξη και την υλοποίηση έργων» πρόσθεσε ο Τούρκος πολιτικός στο μήνυμά του.

«Σε καιρούς γεωπολιτικής αναταραχής είναι σημαντικό να έχουμε γείτονες οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και από κοινού εργάζονται για να πετύχουμε τις φιλοδοξίες μας» συμπλήρωσε ο κ. Σέφτσοβιτς για τις συνεργασίες που θα πρέπει να υπάρξουν στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Δεν υπάρχει plan b»

«Η κλιματική κρίση επηρεάζει όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή τώρα, δεν υπάρχει εναλλακτική, δεν υπάρχει plan b και θα πρέπει να το κάνουμε με ένα τρόπου που θα είναι κοινωνικά δίκαιος και δεν θα αφήνει κανέναν πίσω» τόνισε ο Μάρος Σέφτσοβιτς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πριν από 15 χρόνια ήταν μια περιπέτεια και την ώθησαν κάποιες πλούσιες κυβερνήσεις και οι ΜΚΟ. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η Βουλγαρία είναι μια μικρή χώρα κι ότι κι αν κάνει μόνη της πέφτει στο κενό» τόνισε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων στη Βουλγαρία, Τζούλιαν Ποπόφ.

«Τι θα έπρεπε να γίνει; Ένα παράδειγμα, αυτό που λέμε ενεργειακή δημοκρατία, οι ίδιοι οι πολίτες να αισθάνονται και να είναι στην πράξη συμμέτοχοι, να είναι ενεργειακοί πολίτες στο νέο περιβάλλον, να μπορούν δηλαδή οι ίδιοι να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, όχι για κερδοφορία και κερδοσκοπία, αλλά για να καλύψουν τις ίδιες τους τις ανάγκες και να έχουν μια άλλη προοπτική» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Υπαρξιακή απειλή η κλιματική κρίση

«Η κλιματική κρίση είναι μια υπαρξιακή απειλή και η Ευρώπη ξεκίνησε με πολύ μεγάλη ταχύτητα για να μπει στην πρωτοπορία», όμως «για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή η πράσινη μετάβαση δεν έχει πετύχει, διότι δεν έχει καταφέρει να είναι συμπεριληπτική» σημείωσε ο Χάρης Δούκας.

«Μάλιστα είναι και ένας λόγος που αυξάνεται ο λαϊκισμός και οι θεωρίες συνωμοσίας, ακριβώς πάνω στη λογική και στη βάση ότι η πράσινη μετάβαση δεν είναι όσο δίκαιη θα έπρεπε» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Η λύση δεν μπορεί να είναι οι ίδιες πετρελαϊκές εταιρείες να φτιάχνουν τεράστια φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, να καταλαμβάνουν όλο τον ηλεκτρικό χώρο, να πουλούν μετά την πράσινη ενέργεια και οι πολίτες να είναι μπλεγμένοι στο χρώμα του τιμολογίου» πρόσθεσε ο κ. Δούκας.

Ολοκληρώθηκε το πρώτο πάνελ της 2ης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης. Η επόμενη θεματική ενότητα έχει τίτλο: «Η κλιματική κρίση και βιώσιμη ανάπτυξη. Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στη δίκαιη μετάβαση προς την πράσινη ατζέντα;».

«Στήριγμα της Κύπρου η ΕΕ»

«Η ΕΕ είναι το αγκωνάρι της Κύπρου και οποιαδήποτε επανένωση του νησιού θα πρέπει να πατήσει στη βεβαιότητα ότι η επανενωμένη Κύπρος θα πρέπει να λειτουργήσει ως χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα προσαρμοστούμε εμείς σε μια λύση ανάγκης, η οποιαδήποτε λύση επανένωσης θα πρέπει να είναι συμβατή από την αρχή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο κι αυτό είναι μια μεγάλη ελπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία» είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Για τη Βόρεια Μακεδονία θέλω να πω ότι αργήσαμε στο ραντεβού της διεύρυνσης, αλλά θα το προλάβουμε. Θα είμαστε εκεί, με μια προϋπόθεση, ότι δεν θα αργήσετε εσείς τώρα όσο η μπάλα ξαναγυρνάει στο δικό σας γήπεδο» πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς μιλώντας για την Βόρεια Μακεδονία και το διαχρονικό αίτημα για ένταξη στην ΕΕ.

«Για την Παλαιστίνη, θα επαναλάβω αυτό που είπα από την αρχή. Η Ευρώπη ήταν στην Παλαιστίνη πολύ πριν την 7η Οκτωβρίου και είμασταν εκεί όταν όλοι οι άλλοι είχαν φύγει και θα είμαστε εκεί την επόμενη μέρα για να στηρίξουμε μια λύση δύο κρατών και το νέο ξεκίνημα» είπε αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

«Για να μπορεί να είναι σήμερα ζωντανή η προοπτική επανένωσης της Κύπρου οφείλεται σε ένα πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και πιστεύουμε ότι εντός αυτού του πλαισίου υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να αναζωογονήσουμε την προσπάθεια και την προοπτική της επανένωσης» σημείωσε ο Μενέλαος Μενελάου.

«Οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις υπογραμμίζουν καθημερινά ότι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι όχι λιγότερο διεθνές σύστημα, αλλά περισσότεροι πολυμέρεια» πρόσθεσε ο ειδικός διαπραγματευτής για το Κυπριακό.

«Δεν μπορεί να μένουμε απαθείς»

«Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστίνη και από αυτή την άποψη είναι ευγνώμων για την υλική υποστήριξη που έχει λάβει η Παλαιστίνη, φρονώ όμως ότι υπάρχει ένα πιο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Δεν σας ομιλώ αυτή τη στιγμή ως πρώην εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, ή ως επιχειρηματίας, ούτε ως Ελληνορθόδοξος, αλλά ως απλός άνθρωπος. Δυστυχώς ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» δεν έχει τύχει της απαιτούμενης προσοχής» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός της Παλαιστίνης, Μπασίκ Κούρι.

«Υπάρχει αυτή η αδυσώπητη προσπάθεια δημιουργίας εθνοτικής κάθαρσης, εποικισμός και τώρα πια γενοκτονίες. Και πάλι απευθύνω έκκληση στο ανθρωπιστικό αίσθημα: δεν μπορεί να μένουμε απαθείς».

«Θα πρέπει να αναρωτηθείτε: τι κάνω εγώ ξεχωριστά. Τουλάχιστον ως βγούμε μπροστά και ας πούμε φτάνει!» κατέληξε ο κ. Κούρι.

«Η πρόκληση για την ΕΕ είναι μεγάλη»

Ως προς το διακύβευμα στα Βαλκάνια, «τι πιστεύουν οι άνθρωποι, εάν πιστεύουν ότι η ΕΕ προτίθεται να προσφέρει την προοπτική της άμεσης συμμετοχής, της ιδιότητας του μέλους στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αυτό το ποσοστό φθίνει, γιατί τόσο καιρό αυτές οι χώρες είναι στο προθάλαμο και οι πολίτες τους χάνουν την ελπίδα», υπογράμμισε στην παρέμβασή της η Ιλίνα Μάνγκοβα από τη Βόρεια Μακεδονία και το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο, με έδρα την Ουάσιγκτον.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάντοτε ο πλέον φιλικός σύμμαχος όσο αφορά στην ΕΕ απέναντι στην κοινωνία των πολιτών, στις χώρες, στις κυβερνήσεις, στους πολίτες και στους διεθνείς οργανισμούς που είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε τη διαδικασία της ολοκλήρωσης της ενσωμάτωσης», αλλά «η πρόκληση για την ΕΕ είναι μεγάλη».

Δείτε λεπτό προς λεπτό την κάλυψη της 2ης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης

Δείτε όλα όσα συνέβησαν στην πρώτη μέσα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Σοφό Ασπροπύργου
Επόμενο άρθροΗ Rebel Wilson στην Ακρόπολη