Γιορτάζουν

Ζώσιμος, ΖωσιμίαΙούδας, ΙουδήθΠαΐσιος, Παϊσία.

Επέτειοι

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη συνεδρίασή της τής 19ης Ιουνίου 2015, όρισε τη 19η Ιουνίου κάθε χρόνου ως «Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της σεξoυαλικής βίας κατά τη διάρκεια των ενόπλων συγκρούσεων» (International Day for the elimination of sexuαl violence in conflict), αντιδρώντας στις ωμότητες που διαπράττουν ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως οι μουσουλμανικές Μπόκο Χαράμ (Boko Haram) στη Νιγηρία και Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο Ιράκ και τη Συρία.

Η 19η Ιουνίου επελέγη για να θυμίζει την απόφαση 1820 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε στις 19 Ιουνίου 2008 και η οποία αναγνώριζε για πρώτη φορά ότι η σεξoυαλική βία είναι μία τακτική πολέμου και μία απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στον κόσμο.

Ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ Σαμ Κουτέζα (δικηγόρος και πολιτικός από την Ουγκάντα) δήλωσε: «Θα πρέπει να δοθεί τέλος στη χρήση του βιασμoύ ως πολεμικού όπλου. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ένοχοι για τα εγκλήματα αυτά και οι ηγέτες που ανέχονται τα εγκλήματα αυτού του είδους θα λογοδοτούν και ότι στα θύματα θα απονέμεται δικαιοσύνη. Η ντροπή θα πρέπει να βαρύνει αυτούς που διαπράττουν τα εγκλήματα αυτού του είδους κι όχι τα θύματα».

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη σεξoυαλική βία στις ένοπλες συγκρούσεις Ζάιναμπ Μπανγκούρα (κοινωνική ακτιβίστρια από τη Σιέρα Λεόνε) τόνισε ότι την ημέρα αυτή θα τιμάται το θάρρος χιλιάδων γυναικών στον κόσμο που έχουν επιβιώσει μετά τη σεξoυαλική τους κακοποίηση σε πολέμους. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται ακόμη να γίνει είναι «να μετατραπεί η πολιτική βούληση σε συγκεκριμένες πράξεις και σε επιτόπου προστασία», προειδοποίησε η ίδια.

Η 19η Ιουνίου καθιερώθηκε το 2008 από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυττάρωσης (World Sickle Cell Day), κατόπιν πρωτοβουλίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Δρεπανοκυττάρωσης (SCDIO). Στόχος, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για μία αρρώστια του αίματος, ιδιαίτερα θανατηφόρα παλαιότερα.

Η Δρεπανοκυττάρωση (Sickle Cell Anaemia, Drepanocytosis) είναι μια σοβαρής μορφής αναιμία, που προκαλείται από την ανεπάρκεια οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία εξ αυτού του λόγου λαμβάνουν το σχήμα δρεπανιού.

Παλαιότερα ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρα, με τον μέσο όρο ζωής των ασθενών να μην ξεπερνά τα σαράντα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, χάρις στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής, η ασθένεια αντιμετωπίζεται επαρκώς και ο μέσος όρος ζωής των ασθενών ξεπερνά τα εβδομήντα χρόνια.

 

Γεγονότα

  • 240 π.Χ.

    Ο Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.

  • 1827

    Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απειλεί όσους Έλληνες προσκυνούν τον Ιμπραήμ με θάνατο. («Περίπτωση Νενέκου»)

  • 1843

    Ο Καρλ Μαρξ έρχεται εις γάμου κοινωνία με την αριστοκρατικής καταγωγής Τζένι φον Βεστπάλεν. Ο γερμανός φιλόσοφος είναι 25 ετών και η σύζυγός του 29.

  • 1863

    Λαϊκή απεικόνιση της τριανδρίας (Ρούφος - Βούλγαρης - Κανάρης)

    Ένοπλη ρήξη «Ορεινών» και «Πεδινών» στην Αθήνα (Κανάρης, Βούλγαρης), η κορύφωση των γνωστών και ως «Ιουνιανών».

  • 1953

    Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ

    Οι Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ εκτελούνται στις φυλακές Σινγκ-Σινγκ των ΗΠΑ, καταδικασμένοι σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ των Σοβιετικών.

  • 1963

    Βαλεντίνα Τερέσκοβα

    Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, επιστρέφει στη Γη μετά το παρθενικό ταξίδι της στο διάστημα.

Γεννήσεις

  • 1930

    Τζίνα Ρόουλαντς

    Τζίνα Ρόουλαντς, αμερικανίδα ηθοποιός, μούσα και σύζυγος του Τζον Κασαβέτη. («Gloria»)

  • 1954

    Καθλίν Τέρνερ

    Καθλίν Τέρνερ, αμερικανίδα ηθοποιός. («Η τιμή των Πρίτζι», «Ο πόλεμος των Ρόουζ»)

  • 1970

    Αντώνης Ρέμος

    Αντώνης Ρέμος, έλληνας τραγουδιστής.

Θάνατοι

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/1906

© SanSimera.gr

 

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΈρχονται τσουχτερά πρόστιμα για 500.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων
Επόμενο άρθροΑπόστολος Λύτρας: Πληροφορίες ότι έστειλε απειλητικό μήνυμα στη σύζυγό του – Μηνύσεις κατέθεσε η 37χρονη