Σήμερα, Κυριακή 23 Ιουνίου, παραμονή του Αϊ Γιαννιού, μετά τη δύση του ηλίου, οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές στα σοκάκια και τις πλατείες των χωριών. Ανταγωνίζονται για τη μεγαλύτερη φωτιά, την οποία αναζωπυρώνουν με άχρηστα αντικείμενα και κυρίως με τα στεφάνια του Μάη.
Άνδρες και γυναίκες πηδούν πάνω από τις φωτιές και φωνάζουν: «Να πηδήξω τη φωτιά, μη με πιάσει η αρρωστιά».
Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό. Συνδυάζεται με την ελληνική αρχοντιά, αφού οι νέοι πηδώντας τη φωτιά προβάλλουν την παλικαριά τους.
Οι φωτιές τ’ Αϊ – Γιάννη ονομάζονται κατά τόπους αναφωτάριες, λαμπράτσες, φουνταριές και μπουμπούνες. Πρώτα τις πηδούν οι πιο τολμηροί, μέχρι να κατακαθίσει η φλόγα κι ακολουθούν οι υπόλοιποι. Μέσα στη φωτιά ρίχνουν παλαιά σύνεργα της αγροτικής ζωής αλλά και Μαγιάτικα στεφάνια, που ήταν κρεμασμένα στις πόρτες των σπιτιών από το Μάη.
Κάποιοι κρατούν μια πέτρα και την ώρα που πηδούν πάνω από τη φωτιά, την πετούν πίσω, πάνω από το κεφάλι τους λέγοντας: «ας φύγουν όλα τα κακά» ή «σίδερο η μέση μου, πέτρα το κεφάλι μου». Πηδούσαν τη φωτιά τρεις φορές, μια που ο αριθμός τρία είναι συμβολικός και άμεσα συνδεδεμένος με την παράδοση και τη θρησκεία μας.
Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, φωτιά και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα βουρτσάκι
Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και φωτιά
Πηγή: Μαρία Τσελεπή-Αγιος Ιωάννης Πηλίου
Νίκος  Βητσόπουλος
Προηγούμενο άρθροΑνδρουλάκης: Ο Ανδρέας Παπανδρέου παραμένει ο πρώτος στη μνήμη του ελληνικού λαού
Επόμενο άρθροΗ τρυφερή ανάρτηση της Ευγενίας Μανωλίδου για τα 15 χρόνια γάμου με τον Άδωνι Γεωργιάδη – «Μέχρι τον θάνατο»