Επέτειοι

Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητικογράφων (World Sports Journalists Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικού Τύπου (AIPS).

H αθλητική δημοσιογραφία είναι ένας κλάδος της δημοσιογραφίας που ασχολείται με τον αθλητισμό, την αγωνιστική του δράση αλλά και την κοινωνική του διάσταση. Η αθλητικογραφία αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο κάθε ειδησεογραφικού μέσου, έντυπου, ηλεκτρονικού και διαδικτυακού.

Υπάρχουν πολλές εθνικές και τοπικές ενώσεις αθλητικογράφων σε όλο τον κόσμο που αποσκοπούν στην υποστήριξη των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών τους, καθώς και στην διατήρηση υψηλών προδιαγραφών για το επάγγελμα του αθλητικογράφου.

Όλες οι ενώσεις βρίσκονται υπό την σκέπη της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικογράφων (International Association of Presse Sportive, AIPS), που εδρεύει στην Λωζάνη της Ελβετίας. Η AIPS ιδρύθηκε στις 2 Ιουλίου 1924 κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Για να γιορτάσει τα εβδομηντάχρονα από την ίδρυση της, το 1994, και να τιμήσει τα επιτεύγματα των μελών της, η AIPS όρισε την 2α Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αθλητικογράφων.

Στόχος του εορτασμού είναι να ενθαρρύνει τους αθλητικούς συντάκτες να αγωνιστούν για την αριστεία στο έργο τους και να δώσουν ένα παράδειγμα στον κόσμο – όχι μόνο στον αθλητικό κόσμο αλλά στον κόσμο γενικότερα.

Η Παγκόσμια Ημέρα (World UFO Day) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου, με αφορμή το περιστατικό του Ρόσγουελ (3 Ιουλίου 1947).

Οι λάτρεις των ΑΤΙΑ πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου και στρέφουν το βλέμμα προς τον ουρανό για την ανίχνευση άγνωστης ταυτότητος ιπτάμενων αντικειμένων.

 

Γεγονότα

  • 1823

    Ο πρόεδρος του Εκτελεστικού, Πετρόμπεης Μαυτομιχάλης

    Με το νόμο ΚΣΤ επιβάλλεται από το Εκτελεστικό αναγκαστική εισφορά ύψους 1.000.000 γροσίων για τις ανάγκες της Επανάστασης.

  • 1839

    Το κεντρικό κτήριο του πανεπιστημίου

    Θεμελιώνεται το νέο κτίριο του Οθωνείου Πανεπιστημίου της Αθήνας (μετέπειτα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο). Πρόκειται για το νεοκλασσικό της οδού Πανεπιστημίου.

  • 1912

    Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία συνάπτουν συμμαχία κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

  • 1989

    Τζαννή Τζαννετάκη

    Ορκίζεται η κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – Συνασπισμού υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη, ο οποίος διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα παραμείνει στην εξουσία έως τις 12 Οκτωβρίου 1989.

  • 1994

    Ο αμυντικός της Εθνικής Κολομβίας, Αντρέ Εσκομπάρ, δολοφονείται από αγνώστους, που του χρέωσαν την αποτυχία της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ.

  • 2010

    Σε δημόσια διαπόμπευση υποβάλλονται από το κομμουνιστικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας τα μέλη της αποστολής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για τις τρεις ήττες που υπέστησαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κιμ Γιονγκ Χαν διαγράφεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα και εξαναγκάζεται να αλλάξει επάγγελμα και να γίνει εργάτης.

  • 2015

    Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s υποβαθμίζει το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε Caa3 (από Caa2) με αρνητική προοπτική, λόγω των «κινδύνων» που συνδέονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο παραμένει αμετάβλητο στη βαθμίδα Not Prime (NP).

Γεννήσεις

  • 1778

    Ζαν Ζακ Ρουσό

    Ζαν Ζακ Ρουσό, Γαλλοελβετός φιλόσοφος και βασικός εκπρόσωπος του διαφωτισμού. Με το έργο του «Κοινωνικό Συμβόλαιο» (1762), στο οποίο προβάλλει τα δικαιώματα του πολίτη έναντι του κράτους, άσκησε μεγάλη επίδραση στη διαμόρφω­ση της δυναμικής της Γαλλικής Επανάστασης. Στο επίσης σημαντικό έργο του «Αιμί­λιος» (1762), εκθέτει την παιδαγωγική του θεωρία, σύμφωνα με την οποία, η ανάπτυξη ενός παιδιού μέσα στη φύση αφ’ ενός και η δύναμη του παραδείγματος αφ’ ετέρου αποτελούν τις «φυσικές» παιδαγωγικές αρχές για την εξέλιξή του σε ενάρετο και ολοκληρωμένο άτομο. (Γεν. 28/6/1712)

  • 1904

    Άντον Τσέχοφ

    Άντον Τσέχοφ, ρώσος θεατρικός συγγραφέας. («Ο Βυσσινόκηπος», «Θείος Βάνιας», «Τρεις Αδελφές») (Γεν. 17/1/1860)

  • 1973

    Νίκος Ι. Βαρδινογιάννης

    Νίκος Ι. Βαρδινογιάννης, έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας, ιδρυτής της επιχειρηματικής δυναστείας των Βαρδινογιάννηδων. (Γεν. 1941)

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/0207

© SanSimera.gr

 

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΟ Jamie Foxx έσπασε τη σιωπή του για νοσηλεία του: «Όλα ξεκίνησαν με έναν κακό πονοκέφαλο»
Επόμενο άρθροΣτον «αέρα» το πολυαναμενόμενο βίντεο κλιπ των Coldplay από το Ηρώδειο – Οπτικοακουστική πανδαισία για το «Feels Like I'm Falling in Love»