Ο Δήμος Βόλου έθεσε σε πιλοτική λειτουργία το νέο ψηφιακό Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ) από την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024.

Κύριοι στόχοι του ΣΕΣ, όπως αναφέρεται από την πλευρά του Δήμου είναι η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η διευκόλυνση των οδηγών, η διασφάλιση της στάθμευσης των μονίμων κατοίκων, ο περιορισμός της παράνομης στάθμευσης, η ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας στην πόλη, ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης της στάθμευσης, καθώς και η προώθηση των μέτρων της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Αυτά σημαίνουν με απλά λόγια, μην πάτε με το αυτοκίνητό σας στο κέντρο της πόλης, δηλαδή όχι μόνο στο κέντρο, ούτε σε μεγάλο μέρος της Νέας Ιωνίας!!!
Περιοχή Εφαρμογής του ΣΕΣ

Α. Παρόδιες Θέσεις Στάθμευσης (On-street):

Η περιοχή εφαρμογής του νέου ΣΕΣ περιλαμβάνει τη περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Φιλελλήνων,  Κωνσταντά, 54ου Συντάγματος, 28ης Οκτωβρίου, Βασσάνη, Παπαδιαμάντη, Λαμπράκη, Ιάσωνος και για την  περιοχή της Νέας Ιωνίας, η κεντρική εμπορική περιοχή (ήτοι άξονες Λ. Ειρήνης, Μαιάνδρου, Εθνικών Αγώνων,  Δημοκρατίας), ενώ εντάσσονται και οι παρακάτω περιοχές:

  • Περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Ιάσωνος, Ηπείρου, Αργοναυτών, Μπόρελ.
  • Περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Φιλελλήνων, Πολυμέρη, Περραιβού, Τσοπότου, Φιλ.  Ιωάννου, Δημητριάδος, Φιλελλήνων.
  • Περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Φιλελλήνων, Μαγνητών, Κοραή, Κωνσταντά, Φιλελλήνων.
  • Περιοχή που περικλείεται από τις οδούς 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, Άνθιμου Γαζή, Βασσάνη, 28ης Οκτωβρίου, 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ.
  • Περιοχή που περικλείεται από τις οδούς 2ας Νοεμβρίου, Βασσάνη, Παπαδιαμάντη, Θουκυδίδου, 2ας Νοεμβρίου.

 

 

 

Οι παρόδιες θέσεις στάθμευσης που περιλαμβάνονται στο ΣΕΣ φέρουν την κατάλληλη σήμανση:

 

Β. Θέσεις σε κλειστούς χώρους στάθμευσης (Off-street):

Περιλαμβάνονται οι θέσεις σε δύο υπαίθριους κλειστούς χώρους στάθμευσης:

  • Κόμβος Δημαρχείου
  • Δημοτικό Θέατρο

 

Τέλος Στάθμευσης ΣΕΣ

Σε ότι αφορά το αντίτιμο της στάθμευσης, ισχύει η παρακάτω ενιαία τιμολόγηση για όλες τις θέσεις επισκεπτών:

Διάρκεια στάθμευσης

Τέλος στάθμευσης

1 ώρα

1,00€

2 ώρες

2,00€

3 ώρες

3,00€

Η ανανέωση του 3ωρου χρόνου στάθμευσης στην ίδια θέση δεν επιτρέπεται.

Ωράριο Εφαρμογής ΣΕΣ

Το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης λειτουργεί στις θέσεις των επισκεπτών ως εξής:

Ημέρες

Ώρες

Καθημερινές – Εργάσιμες

09:00 π.μ. έως 21:00 μ.μ.

Σάββατα

09:00 π.μ. έως 16:00 μ.μ.

 

Αγορά Χρόνου Στάθμευσης

Οι οδηγοί μπορούν να αγοράζουν χρόνο στάθμευσης μέσω της εφαρμογής Novoville για έξυπνες κινητές συσκευές, η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play και στο App Store.

Η εφαρμογή Novoville απλοποιεί τη διαδικασία αγοράς χρόνου στάθμευσης σε ελεγχόμενες ζώνες με την αξιοποίηση ενός ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet) που οι χρήστες “φορτίζουν” με χρήση πιστωτικών/χρεωστικών καρτών και google pay/apple pay, προκειμένου να μπορούν γρήγορα και άμεσα να αγοράζουν χρόνο στάθμευσης, χωρίς να κατέβουν από το όχημά τους.

Επιπρόσθετα, η εφαρμογή διατηρεί πλήρες ιστορικό σταθμεύσεων, δυνατότητα εναλλαγής οχήματος, χρήσιμες πληροφορίες για τη στάθμευση, κέντρο μηνυμάτων κ.α., ενώ ενσωματώνει μηχανισμό αυτόματης ενημέρωσης του χρήστη 10 λεπτά πριν λήξει το αγορασμένο εισιτήριο στάθμευσης με δυνατότητα άμεσης επέκτασης εξ αποστάσεως.

Πιο συγκεκριμένα, με το Novoville App οι οδηγοί:

  • Επιλέγουν κατηγορία θέσης στάθμευσης (on-street ή off-street)
  • Εντοπίζουν την ακριβή τους τοποθεσία μέσω GPS
  • Εισάγουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους
  • Επιλέγουν τη διάρκεια στάθμευσης που επιθυμούν
  • “Φορτίζουν” το ηλεκτρονικό πορτοφόλι και ενεργοποιούν το εισιτήριο στάθμευσης
  • Λαμβάνουν ενημέρωση με push notification 10 λεπτά πριν τη λήξη του χρόνου στάθμευσης
  • Επεκτείνουν αν θέλουν το χρόνο στάθμευσης εξ’ αποστάσεως

Σημείωση: Για τις θέσεις σε κλειστούς χώρους στάθμευσης (Off-street), υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα πληρωμής στα αυτόματα ταμεία (με χρεωστική/πιστωτική κάρτα). Η πληρωμή γίνεται πάντα στην έναρξη της στάθμευσης.

Φυσικά Σημεία Πώλησης – Τριτοπωλητές

Σύντομα θα ενσωματωθούν στο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης περισσότερα φυσικά σημεία πώλησης χρόνου στάθμευσης συμβεβλημένων τριτοπωλητών (π.χ. Περίπτερα, κ.α.) , όπου θα μπορούν οι οδηγοί να αγοράζουν εισιτήρια στάθμευσης μέσα από ειδικές τερματικές συσκευές (POS) που θα έχουν τα συγκεκριμένα σημεία.

Οι υφιστάμενες “ξυστές” κάρτες στάθμευσης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η πιλοτική φάση λειτουργίας του νέου Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης.

Στάθμευση ΑμεΑ

Επιτρέπεται ελεύθερα και χωρίς ωριαίο τέλος, κατά τη διάρκεια όλου του 24ωρου και χωρίς χρονικό  περιορισμό, η στάθμευση οχημάτων ΑμεΑ στις ειδικά οριζόμενες για το σκοπό αυτό θέσεις. Τα συγκεκριμένα  οχήματα θα πρέπει να φέρουν ειδικό σήμα σε εμφανές σημείο του αυτοκινήτου. Το εν λόγω σήμα θα  χορηγείται από τον δήμο κατόπιν σχετικής αίτησης.

 

Στάθμευση Μονίμων Κατοίκων

Εντός της περιοχής εφαρμογής της Ελεγχόμενης Στάθμευσης έχουν προβλεφθεί θέσεις στάθμευσης μονίμων κατοίκων.

Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες διαγράμμισης των θέσεων μονίμων κατοίκων (μπλέ χρώμα) και εγκατασταθεί η ειδική σήμανση, θα ανοίξει η ειδική ηλεκτρονική αίτηση για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την απόκτηση ειδικής άδειας      στάθμευσης μονίμου κατοίκου.

Δικαίωμα αίτησης και απόκτησης ετήσιας άδειας στάθμευσης μονίμου κατοίκου θα έχουν όσοι διαμένουν στις οδούς που ορίζονται με βάσει την σχετική μελέτη ως ζώνες/οδοί μονίμων κατοίκων.

Οι πολίτες που επιθυμούν να αιτηθούν Άδεια Στάθμευσης Μόνιμου Κατοίκου θα μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση και τα αιτούμενα δικαιολογητικά πλήρως ηλεκτρονικά. Η διάρκεια της άδειας θα είναι ενός έτους με δικαίωμα ανανέωσης.

Δημοτική Αστυνομία

Στο πλαίσιο του νέου ψηφιακού Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης εκσυγχρονίζεται και ψηφιοποιείται η διαδικασία ελέγχων και επιβολής κυρωτικών πράξεων της Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Βόλου.

Συγκεκριμένα, οι Δημοτικοί Αστυνομικοί θα προβαίνουν σε ελέγχους με ειδικές τερματικές συσκευές και θα ελέγχουν την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος ηλεκτρονικά προκειμένου να βεβαιώνεται η νόμιμη ή μη στάθμευσή του, ενώ σε περίπτωση έκδοσης προστίμου, τόσο η πληρωμή όσο και η τυχόν υποβολή ένστασης, θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.

Κάτοικος της πόλης ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του:

”1€/ώρα τραγικοί.
3 ώρες max στην ίδια θέση.
Έχει επεκταθεί από άγιο Κωνσταντίνο έως Δευτέρας Νοεμβρίου.
Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουμε για τον Δήμο….”

 

Συμπέρασμα: Αφήστε το αυτοκίνητό σας παρκαρισμένο έξω από το σπίτι σας…….

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΨυχικό: Το παρελθόν του «σκληρού ποινικού» που προσήχθη ως βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του τοπογράφου
Επόμενο άρθρο«Για την Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ» – Το πρώτο σποτ Γερουλάνου για την υποψηφιότητά του