Ο Εθελοντικός Σύλλογος Άνω Λεχωνίων θα παρουσιάσει το βιβλίο της Γιώτας Κούγιαλη «ΚΛΕΦΤΑ ΕΠΙΣΤΡΈΦΟΥΝ», εκδ. Μεταίχμιο που αναφέρεται στον ζωντανό αστικό θρύλο του πολύπαθου αρχοντικού Κοντού, στις 17 Ιουλίου 2024, ημέρα Τετάρτη, στις 21.00, στον ιστορικό Κήπο του Μουρογιάννη στα Άνω Λεχώνια.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και τελευταίος ιδιοκτήτης του αρχοντικού Νίκος Χατζησταματίου και η δημοσιογράφος Ροσσανα Πώποτα.
Θα προβληθεί βίντεο για το αρχοντικό Κοντου,του Λευτέρη Πλαβου.Στο χώρο της εκδήλωσης θα εκτεθούν φωτογραφίες της οικογένειας Κοντού από την ιδιωτική συλλογή του Νίκου Μαστρογιάννη.
«Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο πάμπλουτος Νικόλαος Κοντός χτίζει στα Άνω Λεχώνια Βόλου ένα επιβλητικό αρχοντικό. Σε διάστημα δύο χρόνων πεθαίνουν τα τρία από τα πέντε παιδιά του από φυματίωση, σύντομα και ο ίδιος από τη λύπη του.
Άλλοι αποδίδουν τους ξαφνικός θάνατος σε οικονομικά συμφέροντα, άλλοι ισχυρίζονται ότι η οικογένεια ξεκληρίστηκε από σαμιαμίδι που έπεσε στο γάλα τους, πολλοί υποστηρίζουν ότι όποιος έχει ιδιοκτησιακή σχέση με το «καταραμένο» αρχοντικό πεθαίνει ή παθαίνει.
Από το 1908 μέχρι το 1927 μεταφερόμαστε στον Βόλο ,στη Θεσσαλονίκη, στα σανατόρια του Νταβός, στη Νέα Υόρκη. Η φυματίωση και η ισπανική γρίπη ανατρέπουν τις ζωές των ηρώων και δίνουν άλλη διάσταση στα πάθη ,τα συμφέροντα, σε μεγάλους έρωτες και ορμές ανεξέλεγκτες.
Η Άντα ,υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με θέμα τους αστικούς μύθους, αναλαμβάνει να ερευνήσει την ιστορία για το «ροζ σπίτι με το σιαμαμιδι». Η διατριβή της προχωράει με πολλά προβλήματα ,το ίδιο και η προσωπική της ζωή.
Κλεφτά επιστρέφουν οι πρόγονοι.
Το ερειπωμένο αρχοντικό περιμένει.
Προηγούμενο άρθροΑκρίβεια: Στη μέγγενη η Ελλάδα – 4 στους 10 Έλληνες αδυνατούν να έχουν ένα πλήρες γεύμα
Επόμενο άρθροΓεράσιμος Σιάσος: Πέντε πρακτικές συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια του καύσωνα