Η Αντιπερειάρχης Μαγνησίας -Σποράδων συμμετείχε στις 15 Ιουλίου 2024 στην εκδήλωση που διοργάνωσε, ο Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στο Βόλο κ. Roland Fischer με την παρουσία του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Jean-Luc LAVAUD, για τον εορτασμό της Γαλλικής Εθνικής Επετείου.
Η κα. Παπαδημητρίου ανέφερε:
”Είναι γεγονός ότι η Γαλλική Επανάσταση μας ενδιαφέρει όλους.
Είναι κάθε μέρα μπροστά μας όταν συζητάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, για βία, τρομοκρατία, καταναγκασμό.
Η Γαλλική Επανάσταση είναι παρούσα, όχι μόνο γιατί ο Βίκτωρ Ουγκό στην εποχή του την έχει αποκαλέσει «το μέλλον του σήμερα», αλλά και γιατί παραμένει ένας θεμελιώδης λίθος για τις κοινωνίες μας, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο.
Αναμφίβολα εδώ και δύο και πλέον αιώνες αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς των σύγχρονων πολιτικών αντιλήψεων που προβάλλουν τις ιδέες της ελευθερίας, της ισότητας και της προόδου.
Ήταν μία κοινωνική επανάσταση που αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές στην ιστορία, όχι μόνο της Γαλλίας, αλλά και όλης της Ευρώπης γενικότερα.
Τα αίτια της επανάστασης και οι φάσεις στις οποίες διήλθε αποτελούν αντικείμενο τοποθετήσεων των ειδικών ιστορικών.
Οι μεταρρυθμίσεις όμως που έγιναν με αφορμή την επανάσταση και μπορούν να συμπυκνωθούν κυρίως στην κατάργηση των φεουδαρχικών προνομίων, στην διαίρεση της χώρας σε περιφέρειες που διοικούνταν από εκπροσώπους εκλεγμένους από τον λαό, ο περιορισμός της εξουσίας του βασιλιά και κυρίως η περίφημη διακήρυξη δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, καθιέρωσε την ιδιοκτησία ως φυσικό δικαίωμα, όπως και την ελευθερία, την ασφάλεια και την αντίσταση στην καταπίεση, μας αφορούν όλους.
Η ελευθερία του λόγου, η ανεξιθρησκία και η ελευθεροτυπία διακηρύχθηκαν απαραβίαστες.
Καθιερώθηκε το δικαίωμα των πολιτών για ίση μεταχείριση στα Δικαστήρια.
Είμαι βέβαιη ότι η ανθρωπότητα στο επίπεδο των ατομικών δικαιωμάτων και της πολιτικής οφείλει πολλά στην Γαλλική Επανάσταση”.
Νίκος  Βητσόπουλος
Προηγούμενο άρθροΠΑΟΚ: Παρουσίασε τις εντός έδρας εμφανίσεις της σεζόν 2024-25
Επόμενο άρθροEurostat: Αυξήθηκαν πάνω από 50% τα έσοδα από «πράσινους» φόρους στην Ελλάδα