Απαράδεκτη θεωρείται η αιφνιδιαστική απόφαση επιστροφής επιδοτήσεων κατανάλωσης ρεύματος της περιόδου 2022-2023 από χιλιάδες επιχειρήσεις, την περίοδο που η οικονομία στενάζει και τα μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών είναι ανύπαρκτα.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/62035/1037/2024 που συνυπογράφηκε από Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα, απαιτεί την επιστροφή χρημάτων στους παρόχους ενέργειας, τα οποία κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022 δόθηκαν ως βοήθημα σε περίπου 1,2 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων τιμών. Σήμερα, και μάλιστα με καταληκτική ημερομηνία εντός Ιουλίου απαιτούν να επιστραφούν οι επιδοτήσεις ενέργειας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως εστιατόρια, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, μίνι μάρκετ και άλλους κλάδους επαγγελματιών.
Οι πάροχοι ενέργειας τους καλούν να πληρώσουν εντός λίγων ημερών τη διαφορά της κατανάλωσης, η οποία ανέρχεται σε εκατοντάδες ευρώ κι αφορά ποσά της κρατικής επιδότησης.
Οι επαγγελματίες βρίσκονται εκτεθειμένοι σε επιπλέον χρέη, αφού δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση της υποχρέωσης επιστροφής της επιδότησης ενέργειας. Είναι αδύνατον μια μικρομεσαία επιχείρηση που ταλανίζεται καθημερινά από ύφεση κατανάλωσης, ακρίβεια, φορολογία και δυσβάσταχτα χρέη των τριών τελευταίων ετών να βρίσκεται υπόλογος νέων υποχρεώσεων ενώ παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει τις νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα αυξημένα έξοδα της διασύνδεσης των POS, της διαβίβασης των συναλλαγών τους στην ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο, της πλήρους λειτουργίας της κάρτας εργασίας σε όλο το φάσμα του λιανικού εμπορίου και της καταβολής των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν από την καθιέρωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου εκφράζει την αντίθεση του και ζητά να ανακληθεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ. Κυρίως, ζητά από το κράτος να σταθεί στο πλευρό του ελευθέρου επαγγελματία και να στηρίζει την ελληνική οικονομία αντί να τη «λιθοβολεί». Είναι καιρός να αντιληφθεί ότι η μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να γίνεται αποδιοπομπαίος τράγος.

Προηγούμενο άρθροΘολώνοντας το μήνυμα | in.gr
Επόμενο άρθροΑκόμα πιο τρομακτικό το νέο τρέιλερ της ταινίας