Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Σαν σήμερα 20 Ιουλίου

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου

Γιορτάζουν

Ηλίας.

Επέτειοι

Η Διεθνής Ημέρα Σελήνης (International Moon Day) καθιερώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2021 με την απόφαση 76/76 της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, επέτειο της πρώτης προσεδάφισης από άνθρωπο στη Σελήνη το 1969 και συγκεκριμένα από τους αμερικανούς αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν της διαστημικής αποστολής του «Απόλλων 11», με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τη διεθνή συνεργασία για τη βιώσιμη εξερεύνηση και αξιοποίηση της Σελήνης.

Η εξερεύνηση της Σελήνης ξεκίνησε το 1959 με την εκτόξευση της διαστημικής βολίδας «Λούνα 2» από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία προσέκρουσε στην επιφάνεια της Σελήνης στις 14 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου και κορυφώθηκε δέκα χρόνια αργότερα με την πρώτη ανθρώπινη προσελήνωση της διαστημικής αποστολής του «Απόλλων 11» στις 20 Ιουλίου 1969.

Τα επόμενα χρόνια αρκετά διαστημόπλοια έχουν εκτοξευθεί με προορισμό τη Σελήνη από χώρες και υπερεθνικές οντότητες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ε.Ε, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ινδία και το Ισραήλ, για την καλύτερη κατανόηση της Σελήνης και τη σχέση της με τη Γη.

Από το 1966, η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία έχει καθιερώσει την 20ή Ιουλίου ως Διεθνή Ημέρα Σκακιού (International Chess Day), θυμίζοντάς μας την ίδρυσή της την ημερομηνία αυτή του 1924 στο Παρίσι.Τον εορτασμό υιοθέτησε ο ΟΗΕ και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, στις 12 Δεκεμβρίου 2019, ανακήρυξε την 20ή Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Σκακιού (World Chess Day), με το σκεπτικό ότι το σκάκι συμβάλλει ως ένα από τα αρχαιότερα παίγνια με διεθνή προβολή, στην προώθηση του διαλόγου, της αλληλεγγύης και της ειρήνης μεταξύ των λαών.

Το σκάκι και η ιστορία του

Το σκάκι είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής που παίζεται από δύο παίκτες πάνω σ’ ένα ταμπλό 64 (8Χ8) τετραγώνων, άσπρων και μαύρων εναλλάξ. Κάθε παίκτης έχει 16 πιόνια και νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα απειλήσει τον αντίπαλο βασιλιά, σε θέση τέτοια ώστε να μην μπορεί να αποφύγει την αιχμαλωσία (ρουά-ματ).

Η ονομασία του παιγνιδιού στα ελληνικά προέρχεται από την ιταλική λέξη «scacco», που με τη σειρά της προέρχεται από την περσική λέξη «shah» (βασιλιάς).

Μία θεωρία υποστηρίζει ότι ένα πρώιμο παιχνίδι παρόμοιο με το σκάκι που ονομάζεται Chaturanga παιζόταν στη Βόρεια Ινδική Υποήπειρο κατά την περίοδο Γκούπτα (319–543) και εξαπλώθηκε κατά μήκος των Δρόμων του Μεταξιού δυτικά προς την Περσία. Chatrang, και αργότερα Shatranj (από το οποίο προέρχεται η μεσαιωνική ελληνική λέξη ζατρίκιον, η λόγια ονομασία του σκακιού), ήταν το όνομα που δόθηκε στο παιχνίδι όταν έφτασε στη Σασσανιδική Περσία γύρω στο 600.

Η παλαιότερη αναφορά στο παιχνίδι προέρχεται από ένα περσικό χειρόγραφο του 600 περίπου, το οποίο περιγράφει έναν πρεσβευτή από την Ινδική Υποήπειρο που επισκέπτεται τον βασιλιά Χοσρόη Α’ (531 – 579) και του παρουσιάζει το παιχνίδι ως δώρο. Από εκεί εξαπλώθηκε κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Χερσονήσου και του Βυζαντίου.

Το 900 οι μετρ του σκακιού στη δυναστεία των Αβασιδών, αλ-Σούλι και αλ- Λαϊλάι, έγραψαν έργα σχετικά με τις τεχνικές και τη στρατηγική του παιχνιδιού και από το 1000 το σκάκι άρχισε να γίνεται δημοφιλές σε όλη την Ευρώπη και τη Ρωσία, όπου εισήχθη από την ευρασιατική στέπα. Τα χειρόγραφα του Αλφόνσο, γνωστά και ως Libro de los Juegos (Βιβλίο των Αγώνων), μια μεσαιωνική συλλογή κειμένων για τρεις διαφορετικούς τύπους δημοφιλών παιχνιδιών του 13ου αιώνα, περιγράφει το σκάκι ως παρόμοιο με το περσικό Shatranj στους κανόνες και τη διεξαγωγή του παιχνιδιού.

Γεγονότα

  • 1936

    Γίνεται η πρώτη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Η προθιέρια Κούλα Πράτσικα ανάβει τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου Κώστα Κονδύλη. Η φλόγα θα φτάσει στο Βερολίνο 11 μέρες αργότερα, από 3.840 λαμπαδηδρόμους.

  • 1944

    Το σημείο της έκρηξης

    Σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Αδόλφου Χίτλερ. Οι πρωταίτιοι -στρατηγός Λούντβιχ Μπεκ, στρατηγός Ρούντολφ Σμουντ, συνταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ, συνταγματάρχης Μερτζ και υπολοχαγός Βέρνερ φον Χέφεν- είτε αυτοκτονούν, είτε εκτελούνται.

  • 1969

    Apollo 11

    Ο αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά το πόδι του στη Σελήνη.

  • 1974

    Τουρκικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Κύπρο. Γενική επιστράτευση κηρύσσεται στην Ελλάδα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδίδει το ψήφισμα 353 για κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο.

  • 2007

    Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ για να προωθήσει οπλικά συστήματα στη χώρα μας (Eurofighter). Απευθυνόμενη προς τον έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, λέει: «Θα τονίσω, για άλλη μια φορά, το πόσο σημαντικές είναι και οι οικονομικές μας σχέσεις. Έχετε ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4%. Αυτό για μας είναι απλά ένα όνειρο!»

  • 2016

    Συνολικά 49.321 άτομα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο τουρκικό Δημόσιο, εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Γεννήσεις

  • 1937

    Γκουλιέλμο Μαρκόνι

    Γκουλιέλμο Μαρκόνι, ιταλός μηχανικός, εφευρέτης της ασύρματης μετάδοσης ραδιοκυμάτων. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1909. (Γεν. 25/4/1874)

  • 1973

    Μπρους Λι

    Μπρους Λι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λιου Γιουέν Καμ, κινεζικής καταγωγής αμερικανός ηθοποιός, που διακρίθηκε σε ταινίες καράτε. (Γεν. 27/11/1940)

  • 1989

    Γιάννης Τσαρούχης

    Γιάννης Τσαρούχης, έλληνας ζωγράφος. (Γεν. 31/12/1909)

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/2007

© SanSimera.gr

 

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΑΕΚ: Στις 21:00 η άφιξη του Λαμέλα στην Αθήνα!
Επόμενο άρθροΦορολογικές δηλώσεις: Πυρ ομαδόν από λογιστές και φορολογούμενους – Από τι θα εξαρτηθεί η παράταση