Γιορτάζουν

ΕρμοκράτηςΕρμόλαοςΙερουσαλήμΠαρασκευή, ΠαρασκευάςΠαράσχοςΩραιοζήλη.

Επέτειοι

Η 26η Ιουλίου έχει ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ, τον πολιτιστικό βραχίονα του ΟΗΕ, ως Διεθνής Ημέρα για την προστασία των Μαγκρόβιων Οικοσυστημάτων («International Day for the Conservation of the Mangrove Ecosystem»), που κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Τα μαγκρόβια δάση ή οικοσυστήματα αποτελούνται από μικρά ξυλώδη δέντρα, ανθεκτικά στο αλάτι και απαντώνται στις αβαθείς παραλίες περιοχών με τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Στο ιδιόμορφο αυτό περιβάλλον ζει μια πλούσια πανίδα που σε μεγάλο βαθμό είναι αμφίβια (καβούρια, ψάρια, έντομα).

Ο κύριος ρόλος του μαγκρόβιου δάσους είναι η παραγωγή απορριμάτων φύλλων και αποσαθρωμένης οργανικής ύλης που μεταφέρεται στις πιθανές γειτονικές λιμνοθαλάσσιες ή κοραλλιογενείς περιοχές, ή σε αυτές που αποτελούνται από λιβάδια φύκης, με αποτέλεσμα αυτά να αποτελούν τροφή για τα ψάρια και πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους αυτών των περιοχών. Οι περισσότερες τροπικές γαρίδες του εμπορίου αλλά και πολλά είδη ψαριών εξαρτώνται άμεσα απο αυτό το είδος τροφής. Εκτός της τροφής, τα μαγκρόβια δάση παρέχουν και κατάλυμα για υδρόβια πτηνά, αλιγάτορες, μοσχοπόντικες, καβούρια, γαρίδες και πολλά είδη ψαριών ειδικά στην βρεφική τους ηλικία.

Έχει αναγνωριστεί επίσης ότι τα μαγκρόβια δέντρα της παράκτιας ζώνης αυτών των περιοχών αποτελούν καθοριστικό ρυθμιστή για τα παλιρροϊκά κύματα τα οποία θα είχαν πολύ πιο ζημιογόνες επιπτώσεις ειδικά σε κάποιες περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στη στάθμη της θάλασσας. Το 1980 η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, φυτεύοντας τέτοια δέντρα, έσωσε χιλιάδες ζωές και εξοικονόμησε εκατομμύρια δολάρια προστατεύοντας τον πληθυσμό της και τα σπίτια του απ τους κυκλώνες του 1991 που έπληξαν την νοτιοανατολική ακτή της χώρας.

Σε γενικές γραμμές το μαγκρόβιο δάσος είναι ανθεκτικό στις πιέσεις που δέχεται αλλά παρ᾽όλα αυτά η εκτεταμένη προσάμμωση, η ιζηματοποίηση και οι πετρελαιοκηλίδες εμποδίζουν την πρόσληψη του οξυγόνου και απειλούν με θνησιμότητα το οικοσύστημα. Ένα κύριο, τέλος πρόβλημα για το περιβάλλον αυτό είναι η διάθεση του ανθρώπου να υπερεκμεταλλευτεί τους πόρους του και να το μετατρέψει σε εμπορικές, βιομηχανικές και γεωργικές ζώνες υπερυλοτομώντας το παράλληλα λόγω των αυξημένων αναγκών των περιοχών σε ξύλο.

Η Διεθνής Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων γιορτάζεται από το 2000, με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού διαχειριστή συστημάτων (System Administrator) Τεντ Κεκάτος, την τελευταία Παρασκευή κάθε Ιουλίου. Χρόνο με το χρόνο η γιορτή διεθνοποιείται όλο και περισσότερο.

Ο συμπατριώτης μας από το Σικάγο θέλησε με αυτό τον τρόπο να φέρει στην επιφάνεια και να τιμήσει τους διαχειριστές συστημάτων, αλλά και τους συναφείς επαγγελματίες της πληροφορικής, οι οποίοι νύχτα-μέρα, με ήλιο και βροχή, φροντίζουν να κρατούν σε λειτουργία τα ζωτικής σημασίας για τον σύγχρονο κόσμο πληροφορικά συστήματα και να επιλύουν και το απλούστερο πρόβλημα, που φαντάζει «βουνό» για τον μέσο χρήστη.

Η εθιμοτυπία της ημέρας απαιτεί ο χρήστης να προσφέρει ένα δωράκι στον διαχειριστή του υπολογιστικού του συστήματος σε ένδειξη ευγνωμοσύνης: Από σοκολάτες και κρασιά ως ηλεκτρονικά γκάτζετ και βιντεοπαιγνίδια.

Γεγονότα

  • 811

    Νικηφόρο Α’

    Διεξάγεται η Μάχη της Πλίσκα. Οι Βούλγαροι, με επικεφαλής τον θηριώδη Κρούμο, νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Α’, ο οποίος πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Το κεφάλι του αποκόπτεται από τον Κρούμο, επαργυρώνεται και γίνεται κύπελλο, με το οποίο γιορτάζει τους θριάμβους του.

  • 1822

    Μάχη στα στενά των Δερβενακίων (Θ. Βρυζάκης)

    Μάχη στα Δερβενάκια. Καταστροφή του Δράμαλη (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης). Μάχη και νίκη των Ελλήνων στον Άγιο Σώστη (Νικηταράς, Δ. Υψηλάντης, ΠαπαφλέσσαςΤσόκρης).

  • 1908

    Ιδρύεται στην Ουάσιγκτον το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, γνωστότερο ως FBI.

  • 1925

    Ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο αγώνα του και νικά τον Ηρακλή με 2-1. Στις φανέλες των παικτών του φιγουράρει το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι, που θα αντικατασταθεί από τον δικέφαλο αετό τέσσερα χρόνια αργότερα.

  • 1945

    Υπογράφεται η Διακήρυξη του Πότσνταμ, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, τον άγγλο πρωθυπουργό, Γουίνστον Τσόρτσιλ και τον ηγέτη της Κίνας, Τσιανγκ Κάι Σεκ, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους. Η Ιαπωνία δεν αποδέχεται τους όρους της Διακήρυξης και συνεχίζει τον πόλεμο.

  • 1996

    Πύρος Δήμας

    Ο Πύρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 83ων κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

Γεννήσεις

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/2607

© SanSimera.gr

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΒάσεις 2024: Τι έδειξε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα ΑΕΙ
Επόμενο άρθροΠολάκης: Το παρασκήνιο της διαγραφής του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ