Ο οργανισμός ”Πήλιο καθαρό από αιολικά” δημοσίευσε το παρακάτω κείμενο σχετικά με την εξέλιξη τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη Μαγνησία:

”Τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να σηκώνονται οι 7 ανεμογεννήτριες στο Χαλκοδόνιο όρος δίπλα στο Βελεστίνο. Είναι ο δεύτερος αιολικός σταθμός που κατασκευάζεται στην Μαγνησία, πάνω από 20 χρόνια μετά τον πρώτο στην Ανάβρα της Όθρυος.
Καθώς άρχισαν να γίνονται ορατές από την εθνική οδό και τον Βόλο, αρκετοί συμπολίτες μας άρχισαν να το χαρακτηρίζουν ως έργο “Αστραπή” και μάλιστα σε καμμένη περιοχή. Το Χαλκοδόνιο όρος δεν είναι καμμένο, χαρακτηριζόταν από απροσπέλαστη πυκνή βλάστηση και απουσία ανθρωπίνων παρεμβάσεων ενώ έβρισκε καταφύγιο το τσακάλι. Δυστυχώς από την σελίδα μας έχουμε ένα χρόνο που ενημερώνουμε για τον συγκεκριμένο σταθμό. Οι αδειοδοτήσεις δόθηκαν πάνω από δύο χρόνια πριν, με τις περισσότερες αρμόδιες υπηρεσίες να απέχουν από την γνωμοδότηση, ενώ οι χωματουργικές εργασίες έχουν αρχίσει απ’ την άνοιξη του 2023.
Δυστυχώς για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία πρέπει να έχει οπτική επαφή με το μέγεθος της καταστροφής, όπως με την ΑΓΕΤ και το LNG, αλλά τότε είναι ήδη πολύ αργά. Το Χαλκοδόνιο έπεσε, όπως και άλλα βουνά μας, γιατί δεν εντάσσονται στις ανθρωποκεντρικές ευαισθησίες μας. Όμως αυτές οι ανεμογεννήτριες θα δείχνουν στον λαό της Μαγνησίας, ο οποίος έχει άγνοια της αιολικής βιομηχανίας, τι πρόκειται να συμβεί στο νότιο και βόρειο Πήλιο. Στο νότιο Πήλιο, το δημοτικό συμβούλιο δηλώνει ρητά ότι δεν παραχωρεί τις εκτάσεις του στις αιολικές βιομηχανίες που στοχεύουν μέχρι στιγμής για 50 ανεμογεννήτριες. Στο βόρειο Πήλιο έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι ενός γιγάντιου σταθμού της Siemens 16 ανεμογεννητριών, μέσα σε τρεις προστατευόμενες περιοχές Natura, πάνω από την λίμνη Κάρλα. Η Επιτροπή Φορέων & Πολιτών Κάρλας, Μαυροβουνίου, Βορείου Πηλίου έχει προσφύγει στο συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή του.
Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε μια δημοσίευσή μας και φωτογραφίες, από την περίοδο των έργων στο Χαλκοδόνιο μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Επίσης στο τέλος του, δίνουμε ένα σύνδεσμο ενός άρθρου της εφημερίδας “Θεσσαλία” για την βιοποικιλότητα και την ιστορία του Χαλκοδόνιου.
Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ㅎ eprm.ypen.gr/src/App/w 5 Τίτλος Έργου ή Δραστηριότητας ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 33,0 MW ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 33,6 MW ΣΤΗ ΘΕΣΗ <<ΧΑΛΚΟΔΟΝΙΟ> Δ.Ε. ΦΕΡΩΝ, ΔΗΜΟΥ PΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σύντομος Τίτλος Εργου ή Δραστηριότητας ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠHE) ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 33,0 MW ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 33,6 MW ΣΤΗ ΘΕΣΗ <<ΧΑΛΚΟΔΟΝΙΟ»> Δ.Ε. ΦΕΡΩΝ, ΔΗΜΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Αριθμός πρωτοκόλλου υποβολής 219938/20-10-2021 Κατάσταση αίτησης Υποβολή Έλεγχος πληρότητας Δημοσιοποίηση Γνωμοδοτήσεις Τελική αξιολόγηση Ολοκλήρωση Ημερομηνία υποβολής 2021-10-15 20:55:21"
Νίκος  Βητσόπουλος
Προηγούμενο άρθροΕύβοια: Φρύνος «bufo bufo» επέζησε από τη φωτιά
Επόμενο άρθροΓιατί οι υποκλοπές είναι θέμα που οφείλει να απασχολεί τους πολίτες;