Προωθείται για πρώτη φορά η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων στο παραθεριστικό χωριό Ξενία Σκιάθου, με την συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του ΤΑΙΠΕΔ και του Δήμου Σκιάθου.

Ειδικότερα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκαν οι Ειδικοί Κανόνες Κοινοχρήστων και Κοινωφελών χώρων και εγκαταστάσεων του Παραθεριστικού Τουριστικού Χωριού ΞΕΝΙΑ Σκιάθου. Το θέμα εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη μετά από έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με το οποίο ζητήθηκε η παροχή γνωμοδότησης από τον Δήμο. Η Δημοτική Αρχή αντιλαμβανόμενη την συμβολή της, σχετικά με την σύνταξη του Κανονισμού, με στόχο την δίκαιη ισορροπία των συμφερόντων των μερών σύμφωνα πάντα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, εισηγήθηκε τροποποιήσεις σε επτά σημεία του Κανονισμού, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του Δήμου, δεδοµένου ότι αφορούν µέτρα για τους κοινόχρηστους χώρους, όπου Δήµος θα πρέπει να έχει ενηµέρωση και να παρέχει την σύµφωνη γνώµη, για να αποφεύγεται η καταχρηστική άσκηση του δικαιώµατος του Κυρίου της Επένδυσης, µε στόχο την δίκαιη ισορροπία των συµφερόντων των µερών σύµφωνα πάντα µε το ισχύον νοµοθετικό πλαίσιο.

Ο Κανονισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, επί συνόλου δεκαέξι (16) δημοτικών συμβούλων «ΥΠΕΡ» της τροποποίησης του σχεδίου ειδικών κανόνων για τη χρήση και λειτουργία των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων του παραθεριστικού τουριστικού χωριού «ΞΕΝΙΑ ΣΚΙΑΘΟΥ» τάχθηκαν έντεκα δημοτικοί σύμβουλοι (Ευσταθίου, Βερβέρης, Παπαδούλια, Γιαννίτσης, Βατζάκας, Χ. Πασχάλη, Καραθάνος, Χονδρονικολή, Γ. Διολέττας, Λιακοπούλου, Εμμανουήλ), «ΚΑΤΑ» ψήφισε ο κ. Γιαμαρέλος και «ΑΝΑΒΟΛΗ» του θέματος ζήτησαν τέσσερις (Εμμ. Πασχάλης, Ν. Πασχάλης, Αντωνίτσας και Πατσάς).

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που αφορά στη διαχείριση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του Δήμου Σκιάθου, όπως και του οδικού δικτύου συνολικής έκτασης 15.350,17, στις Κουκουναριές (τερματικός σταθμός λεωφορείων), και αφορά δρόμους, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, υπαίθριους χώρους συνάθροισης κοινού και θέσεις στάθμευσης, οι οποίες καταχωρήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ στην μερίδα του Δήμου, (αρ. καταχώρησης 457/23.11.2022).

Οι κοινόχρηστοι χώροι περιγράφονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση «Έγκριση πολεοδομικής μελέτης παραθεριστικού-τουριστικού χωριού ‘Ξενία Σκιάθου’ και καθορισμός των περιβαλλοντικών όρων και των συνοδών έργων υποδομής», η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως121/07.06.2017, σύμφωνα με την οποία «Για την έκδοση οικοδομικών αδειών απαιτείται η προηγούμενη παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων στον οικείο Δήμο». Ο κύριος της επένδυσης ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “ΤΕΝΑΜΑΡ Α.Ε” Elivi Hotel, ενώ ως όφειλε έχει αποξενωθεί των κοινόχρηστων και κοινοφελών αυτών χώρων με την με αρ. 979/30.06.2017 συμβολαιογραφική πράξη, αμφισβητεί την κυριότητα του Δήμου στους κοινόχρηστους χώρους και έχει στραφεί κατά του Δήμου και κατά του ΤΑΙΠΕΔ ισχυριζόμενος πως ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα κυριότητας και πως παρανόμως, ακύρως και εσφαλμένως εμφανίζεται στα ΚΑΕΚ. Από την λειτουργία της επιχείρησης, ο κύριος της επένδυσης έχει τοποθετήσει μπάρα επί των κοινοχρήστων και έχει αποκλείσει την πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Προκειμένου να δoθεί τέλος στην καταπάτηση των κοινοχρήστων χώρων, ο Δήμος έχει αναπτύξει συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ, για τον Κανονισμό λειτουργίας των Κοινόχρηστων και Κοινωφελών χώρων του Παραθεριστικού Τουριστικού χωριού, όπου σύμφωνα με το οποίο η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες, ενώ μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας απαγορεύεται να τοποθετούνται.

“Η σύνταξη ενός τέτοιου είδους Κανονισμού επιχειρείται για πρώτη φορά, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την ψήφιση αυτού του κανονισμού δημιουργούμε ένα προηγούμενο για την λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων, πρόκειται για μια δικαίωση του πολύχρονου αγώνα της δημοτικής αρχής. Η τήρηση της νομιμότητας αποτελεί υποχρέωση όλων και είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή της πολιτικής που ασκεί η δημοτική αρχή, που στόχο έχει την αρμονική συνεργασία μεταξύ του Δήμου, φορέων και ιδιωτών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη και την Γενική Γραμματέα της Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νάγια Κόλλια για την εξαιρετική συνεργασία μέσα από την οποία θα δοθεί τέλος στην αυθαίρετη χρήση από τον ιδιώτη σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους” δήλωσε ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας.

Προηγούμενο άρθρο36 η Ετήσια Συνάντηση Παραδοσιακών Χορευτικών
Επόμενο άρθροΔημογραφικό: Στροφή στις καταναλωτικές συνήθειες ακόμη και σε προϊόντα καθημερινής χρήσης