Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη είναι, μεταξύ άλλων, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, αλλά και η κληρονομικότητα.

Κυρίαρχο ρόλο, όμως, για την προστασία από τον διαβήτη, παίζουν οι διατροφικές μας συνήθειες. Δηλαδή, πόσες θερμίδες καταναλώνουμε ημερησίως και, ασφαλώς, τι τρώμε. Προκειμένου να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πρέπει να αποφεύγουμε τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου και υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. γλυκά).

Παράλληλα, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για να περιορίσουμε το ενδεχόμενο ανάπτυξης του σακχαρώδους διαβήτη είναι η ώρα των γευμάτων.

Και, κυρίως, του πρωινού που θεωρείται το πιο σημαντικό της ημέρας. Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Diabetes Care, διαπιστώθηκε ότι όσο πιο αργά καταναλώνετε το πρωινό σας γεύμα, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος ανάπυξης της μεταβολικής νόσου.

Οι ώρες κατανάλωσης των υπολοίπων γευμάτων της ημέρας δεν φαίνεται να είναι εξίσου σημαντική, επισημαίνουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) και άλλα ακαδημαϊκά κέντρα των ΗΠΑ.

Κατά την έναρξη τη έρευνας, την περίοδο 2008-2011, συμμετείχαν 8.868 εθελοντές, οι οποίοι δεν έπασχαν από διαβήτη.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 39 χρόνια. Σχεδόν το 51% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές κατέγραψαν σε δύο διαφορετικές ημέρες την διατροφή τους, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τις ώρες που έτρωγαν το πρωινό και τα υπόλοιπα γεύματα.

Η κατανάλωση των γευμάτων ταξινομήθηκε σε πέντε κατηγορίες ως εξής:

Νωρίς το πρωί (6:00 έως 8:59 π.μ.)

Αργά το πρωί (9:00 έως 11:59 π.μ.)

Μεσημέρι έως απόγευμα (12:00 έως 5:59 μ.μ.)

Βράδυ (6:00 έως 11:59 μ.μ.)

Νύχτα (0:00 έως 5:59 π.μ.)

Οι επιστήμονες εξέτασαν εκ νέου τους εθελοντές τους, ύστερα από σχεδόν έξι χρόνια, δηλαδή, την περίοδο 2014-2017. Στο μεσοδιάστημα, οι 1.262 εξ’ αυτών είχαν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

Τα ευρήματα της μελέτης κατέδειξαν ότι οι εθελοντές που έτρωγαν πρωινό γεύμα, αργά το πρωί, διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη.

Επί της ουσίας, κάθε αύξηση κατά 100 θερμίδες στην ενεργειακή πρόσληψη και κατά 10 μονάδες στο γλυκαιμικό φορτίο αργά το πρωί, συσχετίστηκε με μείωση κατά 6% και 7% του κινδύνου, αντιστοίχως. Αυτό το δεδομένο ίσχυε ανεξάρτητα από την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής και άλλους παράγοντες.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη μειωνόταν, επίσης, κατά 5% για κάθε 100 θερμίδες που μεταφέρονταν στην συγκεκριμένη ώρα κατανάλωσης του πρωινού, από τις άλλες ώρες της ημέρας.

Ομοίως, η μεταφορά αργά το πρωί 10 μονάδων ενεργειακά προσαρμοσμένου γλυκαιμικού φορτίου από νωρίς το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ σχετιζόταν με μείωση κατά 7-9% του κινδύνου.

Δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχες συσχετίσεις μεταξύ του κινδύνου για διαβήτη και της ενεργειακής πρόσληψης και του γλυκαιμικού φορτίου τις άλλες ώρες του 24ωρου.

Αν θέλετε, συνεπώς, να προστατευθείτε από τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να προσέξετε τι ώρα καταναλώνετε το πρωινό γεύμα σας.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑπάντηση Κατρίνη: Ενδιαφέρουσα η πρόταση Δούκα για το «σχέδιο διάσωσης της Αττικής»
Επόμενο άρθροΣτη φυλακή 35χρονος τοξικομανής στο Βόλο που απείλησε να σκοτώσει τη γιαγιά του!!