Η «2η Γιορτή Πέτρας & Σύκου» πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από το Σωματείο «Γονείς Και Παιδιά Εν Δράσει» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στις 17 & 18 Αυγούστου 2024.
Φέτος το εορταστικό διήμερο, διεξήχθη αποκλειστικά στην αίθουσα του Σωματείου.
Η επιλογή αυτή έγινε έπειτα από απόφαση του διοικητικού ως ένδειξη συμπαράστασης στους λατόμους της Συκής που βρίσκονται σε αναμονή για την έγκριση αδειοδότησης λειτουργίας των λατομείων.
Τα λατομεία της Συκής εξακολουθούν και παραμένουν κλειστά και οι επιπτώσεις της κατάστασης αυτής είναι εμφανείς στην τοπική κοινωνία της Συκής.
Κρίθηκε λοιπόν συνετό το Σωματείο να γιορτάσει φέτος το δύο τοπικά προϊόντα, την πέτρα και το σύκο, με έναν διαφορετικό, ξεχωριστό τρόπο.
Στην αίθουσα του Σωματείου στήθηκε μια μεγάλη έκθεση τοπικών προϊόντων με δεσπόζουσα θέση φυσικά την πέτρα και το σύκο.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν, έκτος από άφθονα σύκα,παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ντόπιο κρασί, ελαιόλαδο, τσίπουρο, ηδύποτα,
σταφύλια, αχλάδια και αλλά παραδοσιακά προϊόντα της Συκής πίσω από τα οποία βρίσκεται ο
πολιτισμός και η ιστορία του χωριού μας.
Παράλληλα εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το δεύτερο τεύχος
της εφημερίδας του Σωματείου, ο «Συκιώτικος Ενσυνείδητος Λόγος» μέσα από τις στήλες του οποίου μπορούν οι αναγνώστες να γνωρίσουν τα ήθη, τις παραδόσεις, τον τρόπο ζωής των παλιών συκιωτών, την κουλτούρα τους και γενικότερα τη νοοτροπία τους και τον πολιτισμό τους.
Η εφημερίδα εξαντλήθηκε και έπειτα από την αυξημένη ζήτησή της το Σωματείο θα προβεί άμεσα στην επανέκδοσή της.
Η συμμετοχή και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πραγματικά εντυπωσιακή κάτι που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια ανάδειξης του τόπου μας με μεγαλύτερο ζήλο και να δεσμευτούμε ότι του χρόνου η «3ηΓιορτή Πέτρας & Σύκου» και ενώ θα έχει ξεπεραστεί ο σκόπελος της λειτουργίας των λατομείων θα γιορταστεί με λαμπρότητα την ίδια περίοδο, στην κεντρική πλατεία της Συκής.
Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Στρέπκος: «Η Άντα Λιβιτσάνου ήταν η πρώτη που με στήριξε»
Επόμενο άρθροΔιασωληνωμένος στη ΜΕΘ 65χρονος Βολιώτης δικυκλιστής