Την Κυριακή 11 Αυγούστου όσοι βρεθήκαμε στην πλατεία του Αλμυρού ζήσαμε μια αξέχαστη εμπειρία. Χορευτές, ηθοποιοί και μουσικοί δημιούργησαν ένα εξαιρετικό παραδοσιακό μουσικοχορευτικό θέαμα που συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους. Με αφορμή την επέτειο  των 100 χρόνων από την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Σύλλογος Καππαδοκών Αργιλοχωρίου « ΤΟ ΤΣΑΡΙΚΛΙ» με την οικονομική αρωγή του Δήμου Αλμυρού και της ΕΚΠΟΛ Μαγνησίας σχεδίασε και διοργάνωσε μία επετειακή μουσικοχορευτική εκδήλωση  γεμάτη νοσταλγία, πάθος, συγκίνηση και μνήμες.

Ο καλλιτεχνικός  δημιουργός αυτής της παράστασης ήταν ο Κλεομένης Κατσαρής, ένας ερευνητής χοροδιδάσκαλος του οποίου η προσφορά στην διάσωση και διάδοση των παραδόσεων των Ελλήνων της Καππαδοκίας είναι μεγάλη.

Οι  σύλλογοι οι οποίοι συμμετείχαν στην δημιουργία και εκτέλεση της παράστασης όπως και το μουσικό συγκρότημα με παραδοσιακά όργανα της Καππαδοκίας  ήταν εξαιρετικοί και οι ερμηνείες των ανθρώπων που συμμετείχαν μοναδικές. Οι σύλλογοι ήταν οι: Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Φανού Κιλκίς, Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η Καθ’ ημάς Ανατολή» και Πολιτιστικός Σύλλογος Μιστί  Ν Αγιονέρι  Κιλκίς.

Η βραδιά ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου του Συλλόγου Καππαδοκών Αργιλοχωρίου «το Τσαρικλί» κ Ευθύμιου Ζιγγιρίδη , της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας και Β Σποράδων κ. Αννας Μαρίας Παπαδημητρίου και του Δημάρχου Αλμυρού κ Εσερίδη Δημητρίου. Στη συνέχεια η παρουσιάστρια της εκδήλωσης κ Ρένα Παπάζογλου με τη συμπαρουσιάστρια κ Μπίλικα Σοφία αφηγήθηκαν με έναν μοναδικό και γεμάτο συναίσθημα  κείμενο που εξιστορούσε την πορεία των ξεριζωμένων Ελλήνων από την Τουρκία εώς την έλευση τους στην Μητέρα Πατρίδα.

Στη συνέχεια ο δημιουργός   μαζί με το μουσικό συγκρότημα και τους συλλόγους ξεκίνησαν την μοναδική επετειακή μουσικοχορευτική παράσταση.

Στο τέλος της παράστασης ο Σύλλογος Καππαδοκών Αργιλοχωρίου το «Τσαρικλί» απένειμε  διπλώματά στους συμμετέχοντες σε αυτό το καταπληκτικό θέαμα, συγκεκριμένα

Ο Δήμαρχος Αλμυρού κ Εσερίδης καλέστηκε να απονείμει τιμητική πλακέτα και δημιουργό αυτού του μοναδικού  θεάματος κ Κλεομένη Κατσαρή.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΛ Μαγνησίας  και της ΠΕ Μαγνησίας και Β Σποράδων κ Κωσταντίνος Ζαρκάδας απένειμε τιμητικό δίπλωμα στο  Μικρασιατικό σύλλογο  Βουναίνων « Η καθ’ημάς Ανατολή»

Η Αντιδήμαρχος κ Μαρία Σταυραντώνη απένειμε δίπλωμα στο Εκπολιτιστικό Μορφωτικό σύλλογο Φανού Κιλκίς

Ο ταμίς του συλλόγου Καππαδοκών Αργιλοχωρίου απένειμε δίπλωμα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μιστί  Ν Αγιονέρι Κιλκίς

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου Καππαδοκών Αργιλοχωρίου απένειμε δίπλωμα στην Κατερίνα Θωμαίδου για την ανιδιοτελή και πολύτιμη προσφορά της για την οργάνωση αυτης της εκδήλωσης

Ο πρόεδρος Καππαδοκών Αργιλοχωρίου κ Ζιγγιρίδης Ευθύμιος απένειμε δίπλωμα στον Θανάση Παπανικολάου για τη συνεχή και ανιδιοτελή  προσφορά του στη διάσωση και διάδοση των παραδόσεων μας καθώς επίσης και στο Δήμαρχο κ Εσερίδη Δημήτριο για την οικονομική αρωγή του .Δήμου Αλμυρού  στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης

Τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου Καππαδοκών Αργιλοχωρίου Αντώνης Χατζηκυριάκος και Σπύρος Μωυσίδης απένειμαν δίπλωμα στον εκπρόσωπο της ΕΚΠΟΛ κ Κωσταντίνο Ζαρκάδα για την οικονομική στήριξη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Επιπλέον να ευχαριστήσουμε την Αντιπρόεδρο της ΕΚΠΟΛ Βίκυ Αγγελιδη γιατί δεν δίστασε στιγμή να προσφέρει τη βοήθεια της ΕΚΠΟΛ όταν ζητήθηκε

Το ΔΣ του συλλόγου θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους τους παραπάνω που συνετέλεσαν για την άρτια σχεδίαση και εκτέλεσηγ αυτού του εξαιρετικού θεάματος για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των προγόνων μας.

Επίσης θέλει να ευχαριστήσει τους πατέρες της εκκλησίας μας Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Γιαννιό και Γεώργιο Μπέκα, την Αντιδήμαρχο πολιτισμού Βόλου Έλενα  Αντωνοπούλου την Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, τους προέδρους των κοινοτήτων, τους  προέδρους και εκπροσώπους των  Συλλόγων και τους προέδρους οργανισμών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Γιωργάκη Παπαδόπουλο που στη διάρκεια της παράστασης κρατούσε ντυμένος με την Καππαδοκική φορεσιά το λάβαρο του συλλόγου μας.

Τέλος ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας τίμησαν με την παρουσία τους και αφιέρωσαν λίγες ώρες να παρακολουθήσουν την παράσταση.

Σήμερα η δική μας γεννιά ανατριχιάζουμε και δακρύζουμε όταν θυμόμαστε τις ατέλειωτες ιστορίες για την πατρίδα που έλεγαν οι παππούδες μας και αν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας έχουν φύγει , ‘έχουν τελειώσει οι ιστορίες τους ειπώθηκαν μόνο από την αρχή. Δενν θα τελειώσουν ποτέ για τι εμείς και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ποιοι είμαστε . ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ!!!!!

Δείτε εικόνες:

Προηγούμενο άρθροΒόλος: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη συναυλία του Β.Παπακωνσταντίνου – Πως θα προμηθευτείτε το εισιτήριο σας
Επόμενο άρθροΟ Δημητριάδος Ιγνάτιος στη Σμύρνη