Εφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ένας από τους τελευταίους ραφτάδες της Σούρπης Αλμυρού, ο Δημήτρης Χρυσικός. Είχε το κατάστημα του απέναντι από το Σινεμά “Αχίλλειον ” Πολλά από τα αντικείμενα και εργαλεία της δουλειάς του, έχουν δωρηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο Σούρπης κι αποτελούν τη θεματική ενότητα, ”ο ράφτης του χωριού”.

Σπάνια ως το 1980 περίπου, οι κάτοικοι του χωριού επισκέπτονταν τα εμπορικά καταστήματα του Αλμυρού και του Βόλου για αγορές ρούχων αφού υπήρχαν πολλοί ραφτάδες στην περιοχή, που δημιουργούσαν με απαράμιλλη τέχνη τα καινούρια ρούχα, μικρών και μεγάλων.

Αλλοι ράφτες του χωριού ήταν πριν από έναν αιώνα, ο Χρήστος Καρα’ί’σκος και μετά από το 1940 και μεταπολεμικά ως το 1990 οι, Κώστας και Δημήτρης Αναστασίου, Κώστας Σώμος, Βαγγέλης και Κώστας Ευσταθίου, Αποστόλης Χρυσικός, Αποστόλης Δερβίσης, Θανάσης Κουτμάνης.

Ήταν τόσοι πολλοί οι ραφτάδες της Σούρπης, που εντυπωσιάσθηκε ο συγγραφέας Δημήτρης Χατζής, όταν επισκέφθηκε το χωριό το 1975, ώστε στο μυθιστόρημα του που έγραψε αμέσως μετά, έβαλε πρωταγωνιστή τον μικρό νεαρό άσημο ράφτη της Σούρπης, που έγινε ο αρχηγός της Αντίστασης κατά των Γερμανών, στα χρόνια της Κατοχής.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Πηγή: Τριαντάφυλλος Σπανός

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΠεριπέτεια για Βολιώτισσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας- Επεσε κομμάτι της οροφής στο κεφάλι της
Επόμενο άρθροΔικαίωμα στη στέγη: Παράλογες αυξήσεις και φούσκα ακινήτων βλέπει ο 1 στους 2 Έλληνες