Του ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης Παγασητικού αναφέρει:

”Τις τελευταίες μέρες, ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα εμφανίστηκε στην παράκτια περιοχή του Παγασητικού, από τη Νέα Αγχίαλο μέχρι τα Πλατανίδια, αλλά και την Αμαλιάπολη: νεκρά ψάρια επιπλέουν στα νερά κοντά στην ακτή, ενώ κάποια από αυτά ξεβράζονται στις ακτές. Τα ψάρια αυτά, κυρίως νεαρά άτομα, είναι ψάρια του γλυκού νερού, και έχουν καταλήξει στον Παγασητικό μέσω του θυροφράγματος της λίμνης Κάρλας. Η θνησιμότητά τους προκαλείται από την ξαφνική αλλαγή στην αλατότητα του νερού.
Πέραν του ούτως ή άλλως τραγικού γεγονότος θανάτου ενός τόσο μεγάλου αριθμού ψαριών που προκαλείται από την ανθρώπινη παρέμβαση στο οικοσύστημα της λίμνης, προκαλείται και ευρύτερο πρόβλημα: η έντονη δυσοσμία από τα σαπισμένα ψάρια δημιουργεί ένα αποπνικτικό περιβάλλον, προκαλώντας πολύ σοβαρές ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές συνέπειες. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια νέα καταστροφή με άγνωστες ακόμα επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία του Παγασητικού κόλπου, την ποιότητα των αλιευμάτων αυτού, την ασφάλεια των λουόμενων και εν γένει τη δημόσια υγεία.
Ο Σύλλογος για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού, όπως και άλλοι φορείς, απαίτησε έγκαιρα και δημόσια το κλείσιμο του θυροφράγματος της Κάρλας. Οι αρμόδιοι φορείς αγνόησαν τις εκκλήσεις και όπως ήταν αναμενόμενο το θλιβερό αποτέλεσμα το βιώνει η κοινωνία της Μαγνησίας, αλλά και όσοι επισκέπτες επέλεξαν για τις διακοπές τους τον Παγασητικό.
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, συντελέστηκε, από την αδράνεια των αρμοδίων. Η έκθεση σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας και του οικοσυστήματος του επιβαρυμένου Παγασητικού είναι ανυπολόγιστη. Καλούμε την εισαγγελική αρχή να παρέμβει για τον καταλογισμό ευθυνών κατά παντός υπευθύνου.

Απαιτούμε:

Να κλείσει άμεσα το θυρόφραγμα της Κάρλας.
Να απομακρυνθούν άμεσα τα νεκρά ψάρια από τις παραλίες και τα παράκτια ύδατα.
Παράλληλα, απαιτούμε άμεσα να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση για την αποτροπή τέτοιων
καταστροφών στο μέλλον (π.χ. κατασκευή νέας σήραγγας προς το Αιγαίο). Αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών φορέων και εξειδικευμένων επιστημόνων.
Τονίζουμε ξανά και ξανά την περιβαλλοντική ηθική διάσταση του θέματος, και ελπίζουμε πως οι αρμόδιες αρχές έστω και τώρα θα πράξουν τα δέοντα για την αποκατάσταση του θαλάσσιου και όχι μόνο περιβάλλοντος. Ακόμα και προσωρινές λύσεις που κατά καιρούς έχουν προταθεί όπως η τοποθέτηση πλέγματος στην έξοδο του Ξηριά, θα πρέπει να εξεταστούν κυρίως με τη συμβολή εξειδικευμένων περιβαλλοντολόγων και ιχθυολόγων εσωτερικών υδάτων, και να υποστηρίζονται από τη διεθνή βιβλιογραφία.
Τέλος, σε καταστάσεις περιβαλλοντικής κρίσης όπως αυτή, κρίνουμε πως οι δειγματοληψίες που αφορούν μόνο το μικροβιακό φορτίο για τις δυο παραμέτρους που ορίζει ο νόμος για την ποιότητα των υδάτων δεν είναι επαρκείς. Θα πρέπει να υπάρξουν συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες παρακολούθησης της οικολογικής κατάστασης του κόλπου, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτού και η προστασία των οικοσυστημάτων του.
Σα να μην έφταναν αυτά, ήρθε και η τελευταία απόφαση που βάζει τέλος στην κατασκευή καναλιού αποστράγγισής, από την Κάρλα προς το Αιγαίο καθώς επιλέγεται η κατασκευή καναλιού από τη Γυρτώνη προς την Κάρλα, ως αντιπλημμυρικό έργο για την περιοχή, που σημαίνει τη μετατροπή του Παγασητικού σε μόνιμο υποδοχέα των νερών της Κάρλας, (με ότι αυτά περιέχουν). Μετά την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί ο νομός μας από τις εφαρμοσμένες πρακτικές, απαιτούμε να εγκριθεί και να πραγματοποιηθεί άμεσα η εκροή της Κάρλας προς το Αιγαίο πέλαγος.

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΧρ. Τριαντόπουλος: Έχουν καταβληθεί 40 εκατ. ευρώ κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Μαγνησίας μετά τις φυσικές καταστροφές του 2023
Επόμενο άρθροΕπιμελητήριο Μαγνησίας για νεκρά ψάρια στο Παγασητικό: Ανυπολόγιστη η οικολογική και η οικονομική καταστροφή του τόπου