Μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης διεξήχθη η σημερινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για την τέταρτη λογοδοσία της δημοτικής αρχής. Ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, παρότι βρισκόταν στο δημαρχείο, δεν έκανε την εμφάνισή του στην αίθουσα της συνεδρίασης, για να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα που έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Ένταση επικράτησε όταν η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τον πρόεδρο Θ. Θεοδώρου ότι εσκεμμένα «θάβει» το αίτημά της να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ΑΓΕΤ. Το αίτημα υποβλήθηκε στις 3 Ιουλίου, με αφορμή την αίτηση της τσιμεντοβιομηχανίας για έγκριση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τα μέλη της «Συμμαχίας για τον Βόλο» με επικεφαλής τον κ. Νίκο Παπαπέτρο, ζήτησαν την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου ο Δήμος να καταθέσει την απόφαση του σχετικά με το σοβαρό αυτό ζήτημα πριν τις 21 Ιουλίου, που έληγε η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης. Ωστόσο, η απάντηση της δημοτικής αρχής στο αίτημα δόθηκε την 1η Αυγούστου, με τον κ. Θεοδώρου να υποστηρίζει ότι το αίτημα δεν υποβλήθηκε νομότυπα.

Στην σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Μάρκος Βαξεβανόπουλος εγκάλεσε ξανά τον κ. Θεοδώρου, τονίζοντας ότι συνολικά η δημοτική αρχή θα έπρεπε να ντρέπεται για τη στάση της, διότι το εργοστάσιο παραγωγής σκουπιδιών που θέλει να κατασκευάσει ο Δήμος συνδέεται άρρηκτα με την ΑΓΕΤ.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Παπαπέτρος επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη αίτηση έφερε την υπογραφή 15 δημοτικών συμβούλων και πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και ήταν υποχρέωση της δημοτικής αρχής να το πράξει. «Το αίτημα υποβλήθηκε απολύτως νομότυπα και με μεγάλη σαφήνεια, αλλά προφανώς δεν απασχολεί την δημοτική αρχή η αξίωση της ΑΓΕΤ να τριπλασιάσει την δυνατότητα καύσης ρυπογόνων καυσίμων με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη», είπε ο κ. Παπαπέτρος.

Για τις χορηγίες της ΑΓΕΤ
Το θέμα των χορηγιών της ΑΓΕΤ έθεσε στη συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμμαχίας» κ. Νίκος Μόσχος, μιλώντας για ανυπαρξία των απαιτούμενων συμβάσεων. Για τις χορηγίες-δωρεές, όπως είπε, η νομοθεσία προβλέπει ότι η αποδοχή τους προς το Δήμο πραγματοποιείται με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής. Όμως, η τακτική που ακολουθείται από τον Δήμο Βόλου δεν εναρμονίζεται ούτε με τις αρχές της διαφάνειας, ούτε με τις αρχές της νομιμότητας, καθώς δεν τηρείται η ίδια διαδικασία για όλες τις περιπτώσεις.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Τόρης απάντησε ότι η προσφορά της ΑΓΕΤ στο Δήμο είναι ανταποδοτική με νερό για πλύσιμο των δρόμων από τις γεωτρήσεις της, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, γιατί το νερό δεν είναι της βιομηχανίας.

«Ο δήμαρχος έκανε λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα στον Παγασητικό, η ΑΓΕΤ δεν εμπίπτει στο θέμα του περιβάλλοντος, τι καίει και τι ζημιά κάνει στο περιβάλλον; Το μεγάλο ζήτημα είναι για ποιο λόγο ο Δήμος δέχεται χορηγίες εν κρυπτώ από μια εταιρία που έχει ένα τόσο σοβαρό αποτύπωμα, αντί να διεκδικεί περιβαλλοντικούς ελέγχους», ανέφερε ο Ν. Μόσχος.

 

Σε ανάρτησή του ο Νίκος Μόσχος αναφέρει; “Σήμερα στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσα το θέμα των χορηγιών της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Δήμο Βόλου. Στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις κάθε χρόνο η ΑΓΕΤ παρουσιάζεται ως ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ αυτών. Σημειώνω ότι εάν θέλει κάποιος να δωρίσει στο Δήμο ακόμη και ένα μολύβι, θα πρέπει να αποδεχθεί την δωρεά η Δημοτική Επιτροπή και η απόφαση αυτή να αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Η όλη συζήτηση εξελίχθηκε σαν βουβή ταινία…..
Ερώτηση: Τι ποσά χορήγησε η ΑΓΕΤ στο Δήμο, ποιος τα πήρε και για ποιο λόγο δεν συνεδρίασε το αρμόδιο όργανο για την αποδοχή των δωρεών;
Aπάντηση : Δεν χρειάζονται αποφάσεις. Η ΑΓΕΤ μας δίνει μηχανήματα, νερό, τσιμέντο και έκανε και μια παιδική χαρά στην Αγριά
Ερώτηση: Για ποιο λόγο σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. Eurobank), τηρείτε την διαδικασία και φέρνετε τις αποδοχές δωρεών στην Οικονομική Επιτροπή;
Aπάντηση :🫢
Ερώτηση: Γιατί άλλοι Δήμοι ακόμη και για ένα τσουβάλι τσιμέντο από την ΑΓΕΤ λαμβάνουν απόφαση αποδοχής δωρεάς κι εσείς όχι;
Απάντηση:🫢
Ερώτηση: Η παιδική χαρά που κατασκεύασε η ΑΓΕΤ στην ΑΓΡΙΑ, έγινε το 2016. Για ποιο λόγο την εμφανίζετe χορηγό το 2023; Το 2023 τι σας χορήγησε;
Aπάντηση:🫢
Ερώτηση: Για ποιο λόγο ο Δήμος Βόλου συναλλάσσεται με χορηγίες και αδιαφανείς διαδικασίες με μια εταιρεία και ένα εργοστάσιο που έχουν ένα δυσμενές περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην πόλη του Βόλου ειδικά από την καύση του RDF;
Απάντηση:🫢
Αναλυτικά η εισήγηση

«Οι χορηγίες της ΑΓΕΤ στο Δήμο Βόλου»

  1. Στις Χριστουγεννιάτικές εκδηλώσεις του 2023 του Δήμου Βόλου στα έντυπα, στις αφίσες και σε όλο το προωηθητικό υλικό των εκδηλώσεων αυτών, αναφέρονταν ως «ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ» η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ και η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕUROBANK.
  2. Στις 6.2.2024 υπέβαλλα ερώτηση (αρ. πρωτ. 10222/2024) στο Δ.Σ. Βόλου στην οποία ρωτούσα ποιο είναι το χρηματικό ποσό που δώρισε η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Δήμο Βόλου για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του 2023, για ποιο λόγο δεν έλαβε απόφαση αποδοχής της δωρεάς η τότε Οικονομική Επιτροπή (όπως είχε γίνει για την τράπεζα EYROBANK), ποιος αποδέχθηκε το ποσό της δωρεάς από την πλευρά του Δ. Βόλου και ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει δωρίσει η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ τα τελευταία πέντε χρόνια.
  3. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών με την με αρ. 28222/3.4.2024 απάντηση του ανέφερε ότι η συνεργασία του Δήμου Βόλου με την ΑΓΕΤ δεν έχει οικονομικό χαρακτήρα και ότι βασίζεται στην ανταποδοτικότητα, όπως η κατασκευή παιδικής χαράς στην Αγριά, η παροχή μηχανημάτων, η παροχή νερού από γεωτρήσεις για τον καθαρισμό της πόλης, η παροχή ποσοτήτων τσιμέντου και ότι για αυτό το λόγο δεν απαιτείται η αποδοχή από τα συλλογικά όργανα του Δήμου.
  4. Ωστόσο η ανταπόδοση συνιστά παροχή έναντι κάποιου ανταλλάγματος. Στο νομικό ορισμό της δωρεάς, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, η έμφαση δίδεται στην προσφορά χωρίς αντάλλαγμα. Συναφής είναι και η σύγχρονη έννοια της χορηγίας, σύμφωνα με την οποία αυτή ταυτίζεται με τη δωρεά, εφόσον η παροχή δεν υποκρύπτει αντιπαροχή.
  5. Οι διατάξεις του Νόμου και συγκεκριμένα του αρ. 72 του Ν. 3852/2010 (όπως έχει τροπ. με το Ν. 4735/2020) είναι ξεκάθαρες και προβλέπει ότι η αποδοχή των δωρεών προς το Δήμο πραγματοποιείται με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής.
  6. Ωστόσο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών στην απάντηση του περιγράφει μια τακτική, η οποία δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της διαφάνειας και της νομιμότητας. Τα στοιχεία της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ διαψεύδουν κάθε ισχυρισμό του αρμοδίου Αντιδημάρχου και τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα.
  7. Για ποιο λόγο σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως αυτές που περιγράφει ο κ. κ. Τόρρης τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία;
  • O.E. 1008/2021 αποδοχή δωρεάς 20.000€ από ΑΓΕΤ για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2021
  • ΟΕ 735/2023 αποδοχή δωρεάς καυσίμων 99.574€ από ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ
  • ΟΕ 154/2016 αποδοχή δωρεάς CocaCola 3E Eλλάδος για αναπλάσεις αύλειων χώρων παιδικών σταθμών Δ. Βόλου
  • ΟΕ 889/2021 αποδοχή δωρεάς φορητού γερανού από ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ
  1. Για ποιο λόγο σε άλλους Δήμους οι ίδιες περιπτώσεις έχουν περάσει από συλλογικά όργανα;
  • 13/2023 απόφαση Ο.Ε. Δήμου Χαλκιδέων «αποδοχή δωρεάς ποσοτήτων σκυροδέματος»
  • 43/2022 απόφαση Περιφέρειας ΑΜΘ «αποδοχή δωρεάς ποσοτήτων τσιμέντων»
  • 348/2021 απόφαση Ο.Ε. Δήμου Κύμης «αποδοχή δωρεάς ανάπλασης πλατείας Μηλακίου»
  • 150/2022 απόφαση Ο.Ε. Δήμου Διονύσου «χρήση φορτηγών για μεταφορές»
  • 3/2016 απόφαση Ο.Ε. Δήμου Μαλεβιζίου «αποδοχή δωρεάς ποσοτήτων τσιμέντου»
  • 52/2021 απόφαση Ο.Ε Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης για αποδοχή δωρεάς 10 tablets
  1. Πως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ότι η αναβάθμιση της παιδικής χαράς στην Αγριά, παρά τα όσα αναφέρει ο ίδιος στο έγγραφο του, αποτιμήθηκε τελικά στο ποσό των 15.000€, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής. Πως εξηγεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ότι η παιδική χαρά στην Αγριά στην οποία αναφέρεται υλοποιήθηκε το 2016. Ο Δήμος Βόλου δηλαδή έβαλε χορηγό την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ το έτος 2023 για παιδική χαρά που κατασκεύασε το 2016;
  2. Στην με αρ 99256/20.12.2021 απόφαση του Αντιδημάρχου Οικονομικών για το μπανερ της εκδήλωσης αναφέρεται η ΑΓΕΤ ως χορηγός και μάλιστα με την ένδειξη να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του μπάνερ σε σχέση με τους υπόλοιπους χορηγούς (όπως της Eurobank)
  3. Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και εκθέτουν σοβαρότατα την δημοτική αρχή.

(α)  Για ποιο λόγο ο Δήμος Βόλου επέλεξε αδιαφανείς και ελεγκτεες (ως προς την νομιμότητα) διαδικασίες αναφορικά με την παροχή χορηγιών από την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ;

(β)  Ποιος έχει δώσει τις σχετικές εντολές;  Ποιος συνεννοήθηκε με την ΑΓΕΤ Ηρακλής;

 

(γ) Σε τι ποσό αποτιμώνται οι χορηγίες της ΑΓΕΤ τα τελευταία πέντε χρόνια, ειδικά από την στιγμή που έχει ξεκινήσει η καύση του απορριματογενούς καυσίμου RDF;

(δ) Για ποιο λόγο έχει επιλεχθεί αυτή η διακριτική αντιμετώπιση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ σε σχέση με άλλες εταιρείες και άλλους χορηγούς όπως η Τράπεζα EUROBANK;

(ε)  Θα δοθεί στην δημοσιότητα η σχετική αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών ή των αιρετών του Δήμου Βόλου και των διευθυντικών στελεχών της ΑΓΕΤ Ηρακλής;

Εν τέλει για ποιο λόγο ο Δήμος Βόλου να αποδέχεται χορηγίες από μια εταιρεία και ένα εργοστάσιο που έχουν ένα δυσμενές περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην πόλη του Βόλου ειδικά με την καύση του RDF. Ο Δήμος θα έπρεπε να απαιτεί και να διεκδικεί έντονους περιβαλλοντικούς ελέγχους, αντί να συναλλάσσεται με χορηγίες και δωρεές.
  1. Στις 03.07.2024 όλοι οι σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΟ» υποβάλλαμε έγγραφο αίτημα για την σύγκληση του Δ.Σ. για την τοποθέτηση-γνωμοδότηση του Δήμου Βόλου επί της νέας Μ.Π.Ε. της ΑΓΕΤ για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ. Ωστόσο παρά την παρέλευση όλων των νόμιμων προθεσμιών ουδέποτε συγκλήθηκε το Δ.Σ. Ας γίνει αυτό και τώρα.

Πηγή: Αftodioikisi.gr

Nίκος  Βητσόπουλος

 

Προηγούμενο άρθροΗλίας Ξηρακιάς: Οι νέες περιπέτειες του Βόλου και ο…..ανεύθυνος άρχων!!
Επόμενο άρθροΣεισμός στην Κρήτη: Κλειστά την Πέμπτη τα φαράγγια του Ρεθύμνου