Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, με απόφαση διοικητικής συνεδρίασης, υπέβαλε σήμερα Τετάρτη 28/8/2024, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για τα αδικήματα, της παράβασης καθήκοντος, της έκθεσης, της υποβάθμισης (ρύπανσης) του περιβάλλοντος, της δυσφήμησης και οποιουδήποτε άλλου αδικήματος προκύψει ότι διεπράχθη, όσον αφορά το τραγικό γεγονός ρύπανσης του Παγασητικού με νεκρά ψάρια.

Ο Εμπορικός Σύλλογος αναφέρει στη μήνυσή του:

”Η ντροπιαστική εικόνα των τελευταίων ημερών στην πόλη του Βόλου με την εμφάνιση νεκρών ψαριών που έχουν κατακλύσει την ακτή του Παγασητικού κόλπου είναι το αποκορύφωμα μιας ζημιογόνου θερινής περιόδου για τους κλάδους της τοπικής οικονομίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, η έντονη δυσοσμία στο παραλιακό μέτωπο, φτάνοντας έως το ύψος της οδού 28ης Οκτωβρίου, προκαλεί αίσθημα αποστροφής κι αηδίας με αποτέλεσμα, όπως δηλώνουν ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή, μείωση πελατών έως και 80% και τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό του Βόλου. Όπως είναι αντιληπτό οι επιπτώσεις των πλημμυρών είναι ακόμη εμφανείς, η εμπορική αγορά πλήττεται εξίσου λόγω μείωσης τουριστικής επισκεψιμότητας και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα μόλυνσης από τα νεκρά ψάρια, τα οποία ξεβράστηκαν από τη λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό Κόλπο και από την αμέλεια θυροφράγματος κατά την αποστράγγιση των υδάτων, κάτι που είναι επιλήψιμο. Η οικονομική καταστροφή είναι προβλέψιμη καθώς διακόπτεται βίαια η τουριστική περίοδος, ενώ θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. Οι επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο, αναστέλλουν τη λειτουργία τους και λόγω της διασύνδεσης με το εμπόριο, οι συνέπειες θα είναι σημαντικές.

Ο Παγασητικός Κόλπος έχει κατακλυστεί από εκατομμύρια νεκρά ψάρια και πιθανώς άλλα φερτά υλικά, με αποτέλεσμα την σφοδρότατη ρύπανσή του και της ευρύτερης περιοχής με άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και τεράστια δυσφήμιση της περιοχής, με συνέπεια την τραγική μείωση της τουριστικής κίνησης, την ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία στις επιχειρήσεις και τις γενικότερες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.
Μετά από σχετική έρευνα και πληροφορίες, προκύπτει ότι η κύρια αιτία αυτής της ρύπανσης είναι το γεγονός ότι το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας παρέμεινε (εσφαλμένως και πιθανώς παρανόμως) ανοιχτό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας, μέσω του χειμάρρου Ξηριά, στα μολυσμένα νερά της υπερχειλισμένης λίμνης Κάρλας και των πλημμυρισμένων Παρακάρλιων περιοχών, μαζί με τα ψάρια του γλυκού νερού, να χύνονται επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον Παγασητικό Κόλπο.

Το φαινόμενο της μαζικής συγκέντρωσης των νεκρών ψαριών και οι απωθητικές εικόνες που δημιουργούνται και διαχέονται σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, μέσω των ΜΜΕ και του διαδικτύου, δυσφημώντας ανεπανόρθωτα την περιοχή, εντοπίζεται στο σύνολο του Παγασητικού Κόλπου και σε πολλές ακτές της ακτογραμμής του, με αποκορύφωμα το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο του Βόλου, όπου η κατάσταση είναι τραγική και το θέαμα αποκρουστικό!

Να σημειωθεί ότι, πέραν του φαινομένου της συγκέντρωσης των νεκρών ψαριών, παρατηρείται και πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην αποκομιδή τους, ιδιαίτερα στην παραλία του Βόλου, με αποτέλεσμα, πέραν όλων των υπολοίπων, η δυσοσμία που προκαλείται να είναι, ανυπόφορη για όλους.

Οι αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές και η οικονομική ύφεση της περιοχής δεν αφήνουν περιθώρια ολιγωρίας κι αμέλειας. Το εμπόριο δεν γίνεται να επωμιστεί κι άλλα λάθη, γι΄ αυτό ο εμπορικός κόσμος δεν θα ανεχτεί άλλες δικαιολογίες”.

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΤαξίδι στη Σιγκαπούρη με την οικογένειά της
Επόμενο άρθροΛαογραφικό Μουσείο Σούρπης Αλμυρού Μαγνησίας-Ξενάγηση στο χθες που πέρασε αλλά δεν ξεχάστηκε