Η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου και ο Τομέας Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου συνδιοργανώνουν την προβολή του ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου με τίτλο «Ιερή Τέχνη», μετά από τις ιδιαίτερα επιτυχημένες προβολές του στο Παρίσι, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης και στη νήσο Ίμβρο την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στη Ζαγορά του Πηλίου, στον προαύλιο χώρο του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως, το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 και ώρα 20:30.

Τον δημιουργό θα παρουσιάσει η Μαρία Νάνου, ιστορικός βυζαντινής τέχνης, συνδιευθύντρια του Τομέα Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και μέλος του ΔΣ της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου. Ο Πάνος Καρκανεβάτος θα τιμήσει την εκδήλωση με την παρουσία του και μετά την προβολή της ταινίας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του.

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης-παραγωγός Π. Καρκανεβάτος στο ντοκιμαντέρ «Ιερή Τέχνη» καταπιάνεται με τη μακραίωνη βυζαντινή ζωγραφική. Σύγχρονοι εικονογράφοι και ζωγράφοι αλλά και θεωρητικοί της βυζαντινής τέχνης επιχειρούν μια αναφορά στις σπουδαίες στιγμές της βυζαντινής εικονογραφίας, σε έργα εμβληματικά  της Κομνήνειας και της Παλαιολόγειας, περιόδου, όπως οι αριστουργηματικές τοιχογραφίες του Πρωτάτου στο Άγιο Όρος, αλλά και σε έργα της κρητικής σχολής, όπως οι τοιχογραφίες του Θεοφάνη του Κρητός στη Μονή Αναπαυσά των Μετεώρων και στη Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους. Ιχνηλατώντας τα επιτεύγματα της ύστερης μεταβυζαντινής και της νεοελληνικής θρησκευτικής ζωγραφικής, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο κομβικής σημασίας έργο του Διονυσίου του εκ Φουρνά και τη συγγραφή της «Ερμηνείας της Ζωγραφικής Τέχνης». Τέλος, αναφορές στους Ναζαρηνούς ζωγράφους, στη λαϊκότροπη ή και τη νεορωσική εκδοχή της θρησκευτικής ζωγραφικής κατά τον 19ο αιώνα, όπως και στην τομή που επέφερε ο Φώτης Κόντογλου στην σύγχρονη εικονογραφία, ολοκληρώνουν το συναρπαστικό αυτό οδοιπορικό στα μονοπάτια της «ιερής τέχνης».

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν οι ζωγράφοι – αγιογράφοι: Δημοσθένης Αβραμίδης, Ιερομόναχος Αναστάσιος από το κελλί του Διονυσίου του εκ Φουρνά, Βασιλική Αργυροπούλου, Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Κόρδης, Ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός, π. Σταμάτης Σκλήρης, Δημήτρης Χατζηαποστόλου, Νίκος Χονδρογιάννης. Συμμετέχουν, επίσης, οι βυζαντινολόγοι: Ιόλη Καλαβρέζου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισµού, Harvard University, Μαρία Νάνου, Ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης, Θεολόγος, Παρασκευή Παπαδημητρίου, Ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης, Θεολόγος.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος | Μουσική: Γιώργος Ανδρέου | Κείμενα Voice Over: Γιώργος Μυλωνάς, Πάνος Καρκανεβάτος | Φωτογραφία-Μοντάζ: Πάνος Καρκανεβάτος | Βοηθός μοντάζ – Συμπληρωματικές λήψεις: Βασίλης Καραφυλλίδης | Σύμβουλος Παραγωγής: Μάρκος Καμπάνης.

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΔιάψευση της ΑΕΚ για Ραούλ ντε Τομάς και Σαλντάνια
Επόμενο άρθροΠανώλη μικρών μηρυκαστικών: Περαιτέρω ελαφρύνσεις στα μέτρα για μετακινήσεις ζώντων ζώων – Η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ