Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ανακοίνωσε τα εξής:

”Το Σάββατο 31/8/2024 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συγκέντρωση, στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε., στον Βόλο, ύστερα από πρόσκληση του «Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης του Παγασητικού κόλπου-Ο Παγασητικός μας ενώνει», με κύριο θέμα την πρόσφατη επιβάρυνση των παραλιών του κόλπου από τόνους νεκρών ψαριών εξαιτίας συνεχούς απορροής των νερών της υπερχειλισμένης λίμνης Κάρλας, μέσω του χειμάρρου Ξηριά, στο λιμάνι του Βόλου, συνέπεια των πλημμυρών του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Στην πολυπληθή αυτή συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και πολίτες της Μαγνησίας με σκοπό την ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων, τη λήψη αποφάσεων και τον συντονισμό δράσεων της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να πιεστούν οι αρμόδιοι για να επιλυθούν το συντομότερο τα καταστροφικά προβλήματα που έχουν προκληθεί στον Παγασητικό κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή.
Από την αναλυτική και πολύωρη συζήτηση προέκυψαν ότι ευθύνες για την καταστροφική εξέλιξη εις βάρος του Παγασητικού κόλπου έχουν κατά σειρά οι παρακάτω φορείς:
• η Κυβέρνηση μέσω του φορέα Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.(Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει στην αρμοδιότητά του, μετά την πρόσφατη κατάργηση του «Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας», την παρακολούθηση της λειτουργίας της λίμνης, αλλά και την πρόληψη δημιουργίας προβλημάτων σε αυτήν.
• Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που είναι υπεύθυνη για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται, με σκοπό την ορθή λειτουργία του ταμιευτήρα της Κάρλας και όλων των εγκαταστάσεων που συνδέονται με αυτόν.
• Οι Δήμοι Βόλου και Ρήγα Φεραίου, που οφείλουν να συνεργάζονται με τους άλλους αρμόδιους φορείς και να συνδράμουν στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την Κάρλα και τις παρακάρλιες περιοχές.
• Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που εποπτεύει την ορθότητα των αποφάσεων και δράσεων των Δήμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
• Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.), που οφείλουν να συνεργάζονται δημιουργικά με τους υπεύθυνους φορείς, για την ορθή διαχείριση των υδάτων της αρμοδιότητάς τους.
• Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (Ο.Λ.Β.), που είναι υπεύθυνος για την άμεση αντιμετώπιση της επιβάρυνσης των θαλασσίων υδάτων της περιοχής ευθύνης του.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης καταγράφηκαν τα εξής:
1. Η ανάγκη να υπάρξει σύντομα διοργάνωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημερωτικής εκδήλωσης, προκειμένου να ενημερωθούν έγκυρα οι πολίτες της περιοχής μας, αφενός από πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη για το ιστορικό αλλά και τους όρους λειτουργίας του ταμιευτήρα της Κάρλας και των συνδεδεμένων με αυτόν εγκαταστάσεων, αφετέρου από ειδικούς επιστήμονες για την ορθή λειτουργία τους, για τα προβλήματα που καταγράφονται αλλά και τη γρήγορη επίλυση τους.
2. Άμεση επίλυση των πρόσφατων προβλημάτων από τη λειτουργία της Κάρλας και της επιβάρυνσης που έχει προκληθεί στον Παγασητικό κόλπο από την 11μηνη εκροή των υδάτων της σε αυτόν (νεκρά ψάρια της λίμνης, τυχόν χημικές και τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα κ.λπ.).
3. Άμεση λήψη αποφάσεων και δρομολόγηση ενεργειών και δράσεων από τους αρμόδιους και τους υπευθύνους, με σκοπό την αποτροπή στο μέλλον επανάληψης δημιουργίας παρόμοιων προβλημάτων που θα επιβαρύνουν ή θα προκαλέσουν περαιτέρω καταστροφές στον Παγασητικό κόλπο (π.χ. εξέταση περίπτωσης δημιουργίας σήραγγας για την απορροή των υπερχειλισμένων υδάτων της Κάρλας προς το Αιγαίο, αύξηση της έκτασης του ταμιευτήρα της Κάρλας κ.ά.).
4. Στενή συνεργασία των αρμόδιων και υπεύθυνων πολιτικών προσώπων με την επιστημονική κοινότητα και τα ειδικά για αυτά τα θέματα πρόσωπα, με σκοπό την πρόληψη και επίλυση των προβλημάτων που απορρέουν από την λειτουργία της Κάρλας.
5. Παράσταση διαμαρτυρίας από εκπροσώπους φορέων και πολίτες της Μαγνησίας στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα τη Δευτέρα 2/9/2024 με την παρουσία του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών (που θα έπρεπε ήδη να έχουν επισκεφθεί και τον Βόλο), με σκοπό τη συνάντηση μαζί τους, προκειμένου να τους περιγράψουμε τα τεράστια οικολογικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον ευαίσθητο Παγασητικό κόλπο από τις πλημμύρες στη λίμνη Κάρλα και την ανάγκη προστασίας του και από άλλες μελλοντικές καταστροφικές δραστηριότητες (δημιουργία πλατφόρμας L.N.G. κ.λπ.).
6. Ανάγκη ύπαρξης αποτελεσματικού και επαρκώς στελεχωμένου Φορέα, αρμόδιου για την ομαλή λειτουργία της Κάρλας, με συνεχή όμως παρουσία του σε τοπικό επίπεδο.
Ας γνωρίζουν οι υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι ότι ο σύλλογός μας «Προστασίας και Ανάδειξης του Παγασητικού κόλπου-Ο Παγασητικός μας ενώνει» και η κοινωνία των πολιτών της Μαγνησίας δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή ή υποβάθμιση του Παγασητικού και της περιοχής μας. Θα παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση και θα κινητοποιούμαστε άμεσα και με κάθε τρόπο, κάθε φορά που διαπιστώνουμε την έλλειψη οργανωμένων, συντονισμένων και αποτελεσματικών δράσεων για την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής μας”.
Νίκος  Βητσόπουλος
Προηγούμενο άρθροΕνταση στο χώρο που θάβονται νεκρά ψάρια του Ξηριά-Πήγε ο δήμαρχος Βόλου και κάλεσε την αστυνομία ο Περιφερειάρχης
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη τύπου του δημάρχου Βόλου για θέματα της πόλης